Pozývame:


So 23.10.2021
Brno @ Sibíř

ADACTA (SK), BLUES FOR THE RED SUN (CZ), LEZOK (CZ), MORKHIMMEL (CZ), MŮRA (CZ), NARCOSA (CZ), SEKEROMLAT (CZ), TUMMO
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

SAME RIVER TWICE, LAKKA, LÁJE, BAESTIEN (16.10.2021, Brno @ Vegalité)

Najnovší rozhovor:

Bilbo (MARHULE, KÝBEL MAČIEK, MATEJ TÁLE): "Hudba je jedna z vecí, ktoré mám pocit, že by som robiť mal."

Najnovší report:

KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X (14.9.2021, Banská Bystrica @ Kaktus)

Najnovšia recenzia:

SNAGG - Disgust of self recognition MC

Najnovší cestopis:

MEDICATION TIME (Česko + Nemecko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Setkání svobodných duší 2021

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


CLIFTONS - ... A INÝ NEBUDEM! CDr

Autor: Balki | Počet videní: 1402

DIY
Takmer 14 rokov trvalo kapele Cliftons, kým sa prepracovala k svojmu prvému oficiálnemu albumu. Spišskonovoveská parta, fungujúca od roku 1996 do roku 1999, kedy prerušila svoju činnosť, sa dala znova dokopy v lete 2008 s jedinou zmenou na poste bubeníka. Výsledkom tohto úsilia je CD vydané a pokrstené 22.12.2010 s názvom “… a iný nebudem!”.

Doska bola nahrávaná v začínajúcom štúdiu REHOT Production, čo jej však vôbec neuberá na kvalite – naopak, zvukovo je táto záležitosť na výbornej úrovni. Materiál je dostatočne surový a tvrdý, zároveň je všetky nástroje počuť ako treba. Chlapci si ho vydali samozrejme DIY na CD-rku s farebnou potlačou a taktiež s jednoduchým 4-stránkovým bookletom, kde nájdeme základne info na pozadí fotiek kapely. Nič prevratné, ale postačujúce.

Čo teda čakať od samotnej muziky? Ak si pustíte “… a iný nebudem!”, okamžite sa na vás vyvalí absolútne priamočiary punk-rock s prvkami hardcoru v naozaj veľmi svižnom tempe – dôkazom čoho je aj dĺžka jednotlivých skladieb, ktorá málokedy presahuje 2 minúty. Hudobne nič nečakané – ostré gitary, “cengajúca” basa, nekompromisné bicie a vynikajúci hlas speváka, podporený mohutnými zbormi - to je recept na songy tejto bandy. Menšieho experimentu sa dočkáme iba v úvode samotnej titulnej skladby, kde výnimočne zaznie aj akustická gitara a klávesový prvok. Album neoplýva takmer žiadnymi gitarovými sólami ani harmonickejšími vokálmi či dvojhlasmi, čo však napríklad mne osobne pri tomto štýle takmer vôbec nechýba.

Všetkých 14 skladieb pochádza z rokov 96-98, čiže z obdobia najväčšieho “rozmachu” zoskupenia. Pozitívne je, že textovo sa tento počin nestratí ani v aktuálnej dobe. Cliftonsáci kriticky pozerajú na spoločnosť okolo seba, čo môžeme počuť v skladbách ako “Morálka”, “Apatický bastard”, či „Protikapitalistická“, ale vypočujeme si aj “uvoľnujúcejšie” veci (“Abstinenti”, “IV. Cenová“), geniálne trefné („Notorický sedlák“), skutočne originálne („Čierny tieň“ – pre mňa song Nr.1), ale aj otrepané - pre mnohých nevyhnutné – „punkové“ klišé („Pivo“, „Fuck you army“, „Policajný teror“), ktorému sa chalani nevyhli. Hlavnou ideou albumu však zostáva vyjadrenie slobody a nezávislosti samého seba, čoho dôkazom je hlavne už spomínaná titulná vec s rovnomenným názvom „... a iný nebudem!“.

V prípade kapely Cliftons sa jednoznačne oplatilo počkať si. Výsledok bezpochyby stojí za to; ich štúdiová prvotina je veľmi vydarená záležitosť, ktorá by nemala zostať v undergroundových vodách nepovšimnutá. Verím, že na vynikajúci štart bude naväzovať ešte lepšie pokračovanie v rovnakom duchu. A o to by sme sa nemali báť, pretože ako spievajú samotní aktéri: „Som raz taký - a iný nebudem!“ ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.

  1. Pivo
  2. Naša A
  3. Morálka
  4. Svedomie
  5. Čierny tieň
  6. Notorický sedlák
  7. Policajný teror
  8. ... a iný nebudem!
  9. Abstinenti
  10. Protikapitalistická
  11. IV. Cenová
  12. Fuck you army
  13. Apatický bastard
  14. Kariéra

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 5+M+V

Správa:

#2644 klaso napí­sal/a: 07.04.2011 14:53:39

výborné album

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

19.10. 09:22 Mišo Štich:


Dobrý názov, NERVY. Tak sa volala kapela v ktorej kedysi hral Maťo Ďurinda, Andrej Šeban, či Marián Greksa...
(novinka)

20.09. 19:21 kočo:


dík za pekné slová aj za pozvání! Len ešte treba spomenúť Tánine jedlo - to bol headliner večera!
14.9.2021 KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X Banská Bystrica @ Kaktus (report)

14.09. 08:19 Elramon:


"covery zásadných punkrockových kapiel s novými textami, ktoré často predbehnú i originál" fakt? no menuj aspon dve
(novinka)

07.09. 10:11 fero:


Ďakujem Kočo za report.
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

28.08. 08:53 Wrbo:


To heavy metal ma nieco proti mne :-)
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

26.08. 09:25 Balki:


Ja nemozem pochopit, co mas proti heavy metalu :D
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

23.08. 10:05 BoP:


Ahojte, koupim vinyly od Blood Brothers: Burn piano Island Burn and Crimes
DIKES
(guestbook)

19.08. 13:34 masskillah:


parádny report bro)
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

17.08. 11:18 fog:


fajny report brasko. ja ze cez vikend daco naklepem, ale nestihacka. tak uz vybaveno. tiptop
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

16.08. 16:06 Rado:


Stal ten gulas aspon za to? :D Inak tam hore maju aj celkom solidne ceny za pivko, alebo hociaky napoj ak si chcete dat. Vstupy chapem, vsak dajak sa na cestaky aspon musi vyzbierat, ale kde predavaju ..
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)