PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Pi 19.7.2019 - 20.7.2019
Opičí bál:
piatok: ROST (Rakúsko), PLEŠATÁ ZPĚVAČKA (CZ), MACGYVER (CZ), NO GOD RHETORIC (CZ), ZOZOO (SK), DÁŠA FON FĽAŠA (SK)
sobota: BLACKMAIL (Maďarsko), ZATRATA (Poľsko), COFFIN VARNISH (CZ), SYSTEMIC DAMAGE (SK), HUMAN HUMMUS (SK), RANA (SK), BRMBOLCE (SK), ROZRUCH (CZ), COURO (SK), the WILDERNESS (SK)

Martin, SIM


.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

LUCIFER EFEKT - MY (BURINA RECORDS)
12.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
BIOS, HEVER, UNIFORM (17.7.2019, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
JOHNY FOXTER

NAJNOVŠÍ REPORT:
ETERNAL GODFUCK, NABOSOPOSKLE, HEVER, SKLÁDKA, DVERE, PURE CONFUSION (16.7.2019, Košice)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
NAŠE ANO MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosphere #3 + #4 / 2002

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika











CLIFTONS - ... A INÝ NEBUDEM! CDr (recenzia)
DIY
Takmer 14 rokov trvalo kapele Cliftons, kým sa prepracovala k svojmu prvému oficiálnemu albumu. Spišskonovoveská parta, fungujúca od roku 1996 do roku 1999, kedy prerušila svoju činnosť, sa dala znova dokopy v lete 2008 s jedinou zmenou na poste bubeníka. Výsledkom tohto úsilia je CD vydané a pokrstené 22.12.2010 s názvom “… a iný nebudem!”.

Doska bola nahrávaná v začínajúcom štúdiu REHOT Production, čo jej však vôbec neuberá na kvalite – naopak, zvukovo je táto záležitosť na výbornej úrovni. Materiál je dostatočne surový a tvrdý, zároveň je všetky nástroje počuť ako treba. Chlapci si ho vydali samozrejme DIY na CD-rku s farebnou potlačou a taktiež s jednoduchým 4-stránkovým bookletom, kde nájdeme základne info na pozadí fotiek kapely. Nič prevratné, ale postačujúce.

Čo teda čakať od samotnej muziky? Ak si pustíte “… a iný nebudem!”, okamžite sa na vás vyvalí absolútne priamočiary punk-rock s prvkami hardcoru v naozaj veľmi svižnom tempe – dôkazom čoho je aj dĺžka jednotlivých skladieb, ktorá málokedy presahuje 2 minúty. Hudobne nič nečakané – ostré gitary, “cengajúca” basa, nekompromisné bicie a vynikajúci hlas speváka, podporený mohutnými zbormi - to je recept na songy tejto bandy. Menšieho experimentu sa dočkáme iba v úvode samotnej titulnej skladby, kde výnimočne zaznie aj akustická gitara a klávesový prvok. Album neoplýva takmer žiadnymi gitarovými sólami ani harmonickejšími vokálmi či dvojhlasmi, čo však napríklad mne osobne pri tomto štýle takmer vôbec nechýba.

Všetkých 14 skladieb pochádza z rokov 96-98, čiže z obdobia najväčšieho “rozmachu” zoskupenia. Pozitívne je, že textovo sa tento počin nestratí ani v aktuálnej dobe. Cliftonsáci kriticky pozerajú na spoločnosť okolo seba, čo môžeme počuť v skladbách ako “Morálka”, “Apatický bastard”, či „Protikapitalistická“, ale vypočujeme si aj “uvoľnujúcejšie” veci (“Abstinenti”, “IV. Cenová“), geniálne trefné („Notorický sedlák“), skutočne originálne („Čierny tieň“ – pre mňa song Nr.1), ale aj otrepané - pre mnohých nevyhnutné – „punkové“ klišé („Pivo“, „Fuck you army“, „Policajný teror“), ktorému sa chalani nevyhli. Hlavnou ideou albumu však zostáva vyjadrenie slobody a nezávislosti samého seba, čoho dôkazom je hlavne už spomínaná titulná vec s rovnomenným názvom „... a iný nebudem!“.

V prípade kapely Cliftons sa jednoznačne oplatilo počkať si. Výsledok bezpochyby stojí za to; ich štúdiová prvotina je veľmi vydarená záležitosť, ktorá by nemala zostať v undergroundových vodách nepovšimnutá. Verím, že na vynikajúci štart bude naväzovať ešte lepšie pokračovanie v rovnakom duchu. A o to by sme sa nemali báť, pretože ako spievajú samotní aktéri: „Som raz taký - a iný nebudem!“ ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.
  1. Pivo
  2. Naša A
  3. Morálka
  4. Svedomie
  5. Čierny tieň
  6. Notorický sedlák
  7. Policajný teror
  8. ... a iný nebudem!
  9. Abstinenti
  10. Protikapitalistická
  11. IV. Cenová
  12. Fuck you army
  13. Apatický bastard
  14. Kariéra

Táto recenzia už bola zobrazená 1181 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.88

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: P+Z+L
TEXT:


 #2644 klaso   napísal/a 07.04.2011 14:53:39
výborné album
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
včera 09:40
Elramon: toto su zasa co .. >> 12.7.2019 SISTEM ERORR, ROSA PARKS Banská Bystrica, Kaktus (report)
včera 08:07
axc: https://www.yout >> 12.7.2019 SISTEM ERORR, ROSA PARKS Banská Bystrica, Kaktus (report)
včera 08:02
axc: kukam a citam ze .. >> 12.7.2019 SISTEM ERORR, ROSA PARKS Banská Bystrica, Kaktus (report)
18.07. 20:11
Wrbo: Veru, točiť poki >> 12.7.2019 SISTEM ERORR, ROSA PARKS Banská Bystrica, Kaktus (report)
18.07. 16:36
fog: vyvazovat hlasit .. >> 12.7.2019 SISTEM ERORR, ROSA PARKS Banská Bystrica, Kaktus (report)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[2/4.08%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[0/0%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[3/6.12%]
ADACTA - Zlo 12"

[7/14.29%]
BETON / ROXOR 12"

[8/16.33%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[4/8.16%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[6/12.24%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[3/6.12%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[3/6.12%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[8/16.33%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/10.2%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 49

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...