PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 29.2.2020

POP. 1280 (USA), NULAJEDNANULANULA (CZ), ZMAR (CZ), LAKKA (CZ)

Košice, Collosseum

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

GRIDE - HLUBOKÁ TEMNÁ MODŘ (INSANE SOCIETY)
13.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, CRIPPLED FOX, SEDEM MINÚT STRACHU (10.1.2020, Spišská Nová Ves)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
LIDSKÉ ZDROJE - Live demonstration MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


CLIFTONS - ... A INÝ NEBUDEM! CDr (recenzia)
DIY
Takmer 14 rokov trvalo kapele Cliftons, kým sa prepracovala k svojmu prvému oficiálnemu albumu. Spišskonovoveská parta, fungujúca od roku 1996 do roku 1999, kedy prerušila svoju činnosť, sa dala znova dokopy v lete 2008 s jedinou zmenou na poste bubeníka. Výsledkom tohto úsilia je CD vydané a pokrstené 22.12.2010 s názvom “… a iný nebudem!”.

Doska bola nahrávaná v začínajúcom štúdiu REHOT Production, čo jej však vôbec neuberá na kvalite – naopak, zvukovo je táto záležitosť na výbornej úrovni. Materiál je dostatočne surový a tvrdý, zároveň je všetky nástroje počuť ako treba. Chlapci si ho vydali samozrejme DIY na CD-rku s farebnou potlačou a taktiež s jednoduchým 4-stránkovým bookletom, kde nájdeme základne info na pozadí fotiek kapely. Nič prevratné, ale postačujúce.

Čo teda čakať od samotnej muziky? Ak si pustíte “… a iný nebudem!”, okamžite sa na vás vyvalí absolútne priamočiary punk-rock s prvkami hardcoru v naozaj veľmi svižnom tempe – dôkazom čoho je aj dĺžka jednotlivých skladieb, ktorá málokedy presahuje 2 minúty. Hudobne nič nečakané – ostré gitary, “cengajúca” basa, nekompromisné bicie a vynikajúci hlas speváka, podporený mohutnými zbormi - to je recept na songy tejto bandy. Menšieho experimentu sa dočkáme iba v úvode samotnej titulnej skladby, kde výnimočne zaznie aj akustická gitara a klávesový prvok. Album neoplýva takmer žiadnymi gitarovými sólami ani harmonickejšími vokálmi či dvojhlasmi, čo však napríklad mne osobne pri tomto štýle takmer vôbec nechýba.

Všetkých 14 skladieb pochádza z rokov 96-98, čiže z obdobia najväčšieho “rozmachu” zoskupenia. Pozitívne je, že textovo sa tento počin nestratí ani v aktuálnej dobe. Cliftonsáci kriticky pozerajú na spoločnosť okolo seba, čo môžeme počuť v skladbách ako “Morálka”, “Apatický bastard”, či „Protikapitalistická“, ale vypočujeme si aj “uvoľnujúcejšie” veci (“Abstinenti”, “IV. Cenová“), geniálne trefné („Notorický sedlák“), skutočne originálne („Čierny tieň“ – pre mňa song Nr.1), ale aj otrepané - pre mnohých nevyhnutné – „punkové“ klišé („Pivo“, „Fuck you army“, „Policajný teror“), ktorému sa chalani nevyhli. Hlavnou ideou albumu však zostáva vyjadrenie slobody a nezávislosti samého seba, čoho dôkazom je hlavne už spomínaná titulná vec s rovnomenným názvom „... a iný nebudem!“.

V prípade kapely Cliftons sa jednoznačne oplatilo počkať si. Výsledok bezpochyby stojí za to; ich štúdiová prvotina je veľmi vydarená záležitosť, ktorá by nemala zostať v undergroundových vodách nepovšimnutá. Verím, že na vynikajúci štart bude naväzovať ešte lepšie pokračovanie v rovnakom duchu. A o to by sme sa nemali báť, pretože ako spievajú samotní aktéri: „Som raz taký - a iný nebudem!“ ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.
  1. Pivo
  2. Naša A
  3. Morálka
  4. Svedomie
  5. Čierny tieň
  6. Notorický sedlák
  7. Policajný teror
  8. ... a iný nebudem!
  9. Abstinenti
  10. Protikapitalistická
  11. IV. Cenová
  12. Fuck you army
  13. Apatický bastard
  14. Kariéra

Táto recenzia už bola zobrazená 1224 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.88

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: W+B+D
TEXT:


 #2644 klaso   napí­sal/a 07.04.2011 14:53:39
výborné album
ZAUJALO NÁS:

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
24.02. 11:38
sludgehead: neviete niekto ci sa da kupit listok len na ten prvy den (streda)? >> (novinka)
20.02. 17:34
HCST: No hlavně do ČR zavítají Hetze. A nezbývá než doufat, že vystoupí i na nějakém pro takový námrd důstojném místě (rozuměn...díře) .. >> (novinka)
13.02. 13:15
dášo: lukasukaz: dík. nie, v lete chodím na tour južnú pologuľu. ale Kvapka nie je zlý nápad, minimálne logo by som už mal. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
12.02. 19:08
lukasukaz: Vločka topka celého víkendu u mňa :D Keď sa začalo drbať bežkou o odposluch tak som myslel, že to niekto v predu naozaj schytá :D Dášo, v lete to premenuješ na kvapka? :D .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
09.02. 10:44
Zintaer: HURK na krabičkách Zintaer a Noitt!! Dík za pozitívny report!!! Akcia bola celá super!!! >> 6.2.2020 POKORA, HURK, SZMEJ, DUDE THE WOLF Košice, Collosseum (report)
04.02. 08:15
dášo: elramon: nie, je to (zatiaľ) výhradne koncertná záležitosť. vo februári doslova koncertný boom BB, ZA, SNV, BR. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
02.02. 15:52
elramon: ten dasov projekt ma uz nieco vonka? >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
11.01. 15:42
masskillah: Rišo vystopoval som tam alúziu na Rozpor?:) >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
11.01. 12:48
deegee: No však naviac pobúrený z Ahoj bol práve Adrik >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
10.01. 16:05
Raklo : Najobľúbenejšia kapela. >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl roku pána 2019?

[0/0%]
BRAŇO ALEX - This is punkrock from Transylvania 12"

[0/0%]
DAVOVÁ PSYCHÓZA - Emancipácia 12"

[1/33.33%]
FYASCO - Kurva to je tlak / Nech žije smrť! 7"

[0/0%]
HAPPY COCKS - We don´t need anything special 12"

[0/0%]
PIVNICA - Fragmenty 12"

[2/66.67%]
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

[0/0%]
SLOBODNÁ EURÓPA - Trojka 12"


PoČet hlasov: 3


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com