PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
St 16.10.2019
KRONSTADT (CZ), AHOJ (SK)

Bratislava, garáže pod Prístavným mostom

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

RISPOSTA - ŽELEZNÁ SVOBODA
10.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
CHURCH OF MISERY, CONE FOREST, MIROED (10.10.2019, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
Fluff fest 2019 (26 - 280.7.2019, Rokycany)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
GATTACA - U-lock justice 5"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


CLIFTONS - ... A INÝ NEBUDEM! CDr (recenzia)
DIY
Takmer 14 rokov trvalo kapele Cliftons, kým sa prepracovala k svojmu prvému oficiálnemu albumu. Spišskonovoveská parta, fungujúca od roku 1996 do roku 1999, kedy prerušila svoju činnosť, sa dala znova dokopy v lete 2008 s jedinou zmenou na poste bubeníka. Výsledkom tohto úsilia je CD vydané a pokrstené 22.12.2010 s názvom “… a iný nebudem!”.

Doska bola nahrávaná v začínajúcom štúdiu REHOT Production, čo jej však vôbec neuberá na kvalite – naopak, zvukovo je táto záležitosť na výbornej úrovni. Materiál je dostatočne surový a tvrdý, zároveň je všetky nástroje počuť ako treba. Chlapci si ho vydali samozrejme DIY na CD-rku s farebnou potlačou a taktiež s jednoduchým 4-stránkovým bookletom, kde nájdeme základne info na pozadí fotiek kapely. Nič prevratné, ale postačujúce.

Čo teda čakať od samotnej muziky? Ak si pustíte “… a iný nebudem!”, okamžite sa na vás vyvalí absolútne priamočiary punk-rock s prvkami hardcoru v naozaj veľmi svižnom tempe – dôkazom čoho je aj dĺžka jednotlivých skladieb, ktorá málokedy presahuje 2 minúty. Hudobne nič nečakané – ostré gitary, “cengajúca” basa, nekompromisné bicie a vynikajúci hlas speváka, podporený mohutnými zbormi - to je recept na songy tejto bandy. Menšieho experimentu sa dočkáme iba v úvode samotnej titulnej skladby, kde výnimočne zaznie aj akustická gitara a klávesový prvok. Album neoplýva takmer žiadnymi gitarovými sólami ani harmonickejšími vokálmi či dvojhlasmi, čo však napríklad mne osobne pri tomto štýle takmer vôbec nechýba.

Všetkých 14 skladieb pochádza z rokov 96-98, čiže z obdobia najväčšieho “rozmachu” zoskupenia. Pozitívne je, že textovo sa tento počin nestratí ani v aktuálnej dobe. Cliftonsáci kriticky pozerajú na spoločnosť okolo seba, čo môžeme počuť v skladbách ako “Morálka”, “Apatický bastard”, či „Protikapitalistická“, ale vypočujeme si aj “uvoľnujúcejšie” veci (“Abstinenti”, “IV. Cenová“), geniálne trefné („Notorický sedlák“), skutočne originálne („Čierny tieň“ – pre mňa song Nr.1), ale aj otrepané - pre mnohých nevyhnutné – „punkové“ klišé („Pivo“, „Fuck you army“, „Policajný teror“), ktorému sa chalani nevyhli. Hlavnou ideou albumu však zostáva vyjadrenie slobody a nezávislosti samého seba, čoho dôkazom je hlavne už spomínaná titulná vec s rovnomenným názvom „... a iný nebudem!“.

V prípade kapely Cliftons sa jednoznačne oplatilo počkať si. Výsledok bezpochyby stojí za to; ich štúdiová prvotina je veľmi vydarená záležitosť, ktorá by nemala zostať v undergroundových vodách nepovšimnutá. Verím, že na vynikajúci štart bude naväzovať ešte lepšie pokračovanie v rovnakom duchu. A o to by sme sa nemali báť, pretože ako spievajú samotní aktéri: „Som raz taký - a iný nebudem!“ ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.
  1. Pivo
  2. Naša A
  3. Morálka
  4. Svedomie
  5. Čierny tieň
  6. Notorický sedlák
  7. Policajný teror
  8. ... a iný nebudem!
  9. Abstinenti
  10. Protikapitalistická
  11. IV. Cenová
  12. Fuck you army
  13. Apatický bastard
  14. Kariéra

Táto recenzia už bola zobrazená 1192 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.88

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: E+6+B
TEXT:


 #2644 klaso   napísal/a 07.04.2011 14:53:39
výborné album
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:59
deegee: Elramon: Stači s >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:51
Elramon: ludia, odkial ma .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
26.09. 15:59
adrik: Syn môj mal zrej >> 13.9.2019 CLIVOSŤ, AHOJ, DUDETHEWOLF Košice, Collosseum (report)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[80/26.76%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[73/24.41%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/3.68%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[76/25.42%]
Mne varí mama

[59/19.73%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 299

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...