PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 18.7.2020

the PUBLIC (SK), ATARAXIA (SK), DISTAX (SK), HUMAN HUMUS (SK), AHOJ (SK), MY O VLKOCH (SK), OTRAS (SK)

Nitra, Hidepark

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

ARNOXDUEBEL / MEDICATION TIME (BADLUCK RECORDS)
5.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
CLIVOSŤ, DADCARE, FAT (13.6.2020, Poprad)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Mišo Kralovič: "Blog is the new výmena kaziet"

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
INVIDIOSUS / LITTLE PUPPY PRINCESS 7"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Summer moshpit párty

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Punkheard #2 / 1996

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Goody foody na cibuľke a hríboch


CITADEL - CHAINS INSIDE US CD (recenzia)
DIY
Nebudem vám klamať, tieto songy mám dávno pečlivo napočúvané, ale čakal som, až sa mi dostane tento album fyzicky do rúk, ten som včera vysomroval na koncerte osobne od Spikeyho. Som totiž toho názoru, že ak už mám písať nejakú recku na nosič, tak nech to teda nosič je. Hoci cd-čka si kupujem už len veľmi zriedka. Galantskú kapelku the CITADEL vám snáď už nemusím nejako bližšie predstavovať. Majú za sebou radu vystúpení. Na ktorých istotne mnoho poslucháčov presvedčili o svojom silnom potenciály. Mňa osobne okamžite očarila ich hudobná produkcia, nespútaný, dravý, no zároveň úprimný a naliehavý prejav. Takto nejako som si vždy predstavoval ideálnu kombináciu zdravej agresivity a emotívnosti. Donedávna mali na konte iba jeden demáč, ktorý bol veľmi dobrým prísľubom. Ani sa mi nechcelo veriť, aký solídny zvuk sa im podaril vydolovať za relatívne skromných podmienok. O to viac som bol zvedavý, ako bude znieť ich nový počin, ktorý nahrávali v profi štúdiu. Album otvára skladba "Ezer seb", spievaná v maďarčine, po krátkom rozbehu mi opantajú uši dôverne známe, charakteristické, chcelo by sa povedať "citadelovské" riffy. Nenápadne sa meniace rýchlosti tempa a nálady. Do toho samozrejme srdce revúci vokál, tá ojedinelá farba hlasu inštrumentálne zdatnú sebranku korunuje. Veru neviem si predstaviť, že by v tejto kapele spieval niekto iný ako Spikey. Textovo ide o veľmi osobnú a úprimnú spoveď, o rozbitých vzťahoch, sklamaniach, ale aj o tom, že aj napriek bolesti ktorú utrpíš, sa musíš postaviť a ísť ďalej. Ďalšia skladba "Aviophobia" spievaná tento krát v slovenčine, (inak veľké spestrenie, to striedanie jazykov), začína basovou linkou, na ktorú nadväzujú gitarové riffy, opäť sa pohybujeme v strednom tempe, ktoré časom spomalí, tá smutná nálada opäť prevláda, čo podtrhuje pochmúrny text. Sa mi nechce veriť, ako brilantne sú napísané texty a to dokonca v dvoj jazyčne! "Ok tudják", je už ale z trochu iného súdka, chalani nezabudli ani na rýchlejší hard core. No žiadne obavy, ani tu sa nezabúda na melodiku, ktorá je aj tu pevne zakorenená. Každý člen kapely, tu má svoje opodstatnené miesto, a každý svojim umom prispeje svojou "troškou" do mlyna. Spieva sa hlavne o stratení vlastnej tváre a osobnosti. A je tu moja obľúbená "Te vagy aki változtat", tie hudobné nápady, zmeny tempa, umne za aranžované zbory, a prekvapivo to nie je zlepenec, ale kurevsky chytľavá záležitosť! Nemám čo dodať! "Biely holub zostrelený" nás ale opäť vráti nazad do melanchólie, v ktorej Spikey smutne analyzuje dnešnú konzumnú spoločnosť, ktorá je tak ľahko manipulovateľná, zatiaľ, čo skutočné hodnoty a skutočné problémy ostávajú nepovšimnuté. "Áldozat" je pre mňa najväčším prekvapením dosky. Nakoľko tu hosťuje Atilla z grindovej kapely ALEA IACTA EST! Jeho ukričaný crustový jačák sa na skladbe nezmazateľne podpísal, až som bol šokovaný, ako sa títo dvaja výrazne odlišní vokalisti výborne dopĺňajú. Skladba má povedal by som až taký snový nádych. Záverečná "Nekričte" začína nečakane akusticky, po tomto úvode nastupuje asi naj punkovejší vál celej dosky. Skvelo odohratá hravá vec, a samozrejme opäť trefný text, o hneve, ktorý v sebe večne pestujeme a ktorý môže tiež prameniť z ľudí, čo nám chcú presne nalinkovať, akí máme byť, ako sa máme správne chovať, žiť, konať, vyzerať a ako máme byť "šťastní". No našťastie sú tu aj ľudia, ktorí nás chápu a rešpektujú nás. Oj chlapci, tu ste sa mi riadne trafili do noty! Na kapele mi je nesmierne sympatické, že nemajú nejakú jasne vyhranenú ideologickú, či politickú predstavu. Žiadne agitácie, heslá, slogany. Kapela nemá svojich poslucháčov za blbcov, iba chce, aby sa na nad ich názormi a postojmi zamysleli, či prípadne si z nich aj niečo vzali do života. Preto sú the CITADEL zaujímavé hudobné teleso, muzikálne sa nejedná o žiaden "bordel" o troch akordoch, no napriek tomu sú pevnou súčasťou hc-punku. A vďaka ich prístupnejšiemu poňatiu hardcoru, majú dosť reálnu šancu zaujať aj menej ortodoxného poslucháča, čili človeka, ktorý túto subkultúru nesleduje. Čo sa týka pracovania obalu a grafiky. Tu nemám veľmi čo vytknúť, obal nie je žiaden gýč, čiže žiadne lebky a podobné klišé. Booklet obsahuje všetko, čo booklet obsahovať má. Akurát texty na bielom podklade sú ťažšie čitateľné. A v slovenských textoch sú občas objaví hrúbka. Ale to sú iba malé vady na kráse. Celkovo hodnotím dosku "Chains inside us" ako veľmi vydarenú, pestrú a osobitú nahrávku. Takže chalani nech vám to aj naďalej takto šľape, a najbližšie chcem písať recku už na vinyl! :)

thecitadel.bandcamp.com/
  1. Ezer seb
  2. Aviophobia
  3. Ők tudják
  4. Te vagy az aki változtat
  5. Biely holub zostrelený
  6. Áldozat
  7. Nekričte

Táto recenzia už bola zobrazená 782 krát!
 Autor: Radim
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.46

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: W+T+Y
TEXT:


 #5009 Spikey   napí­sal/a 08.02.2013 08:20:25
Dakujeme za pozitivnu recku. Na Balaclavu sa nechytame a nikdy ani nebudeme ale tesi nas ze ich niekomu pripominame.
 #5007 bukowski naimko@seznam.cz   napí­sal/a 07.02.2013 22:21:21
v jednom staršom reporte som ich aj ja prirovnal k Balaclave. Takže podľa mňa nie si mimo
 #5001 tibor   napí­sal/a 05.02.2013 22:46:32
paradne cd takyto melodicky emotivny hardcore mam rad
 #5000 Vomit   napí­sal/a 05.02.2013 21:36:08
Neviem, asi si to budem musieť poriadne napočúvať.... až tak ma to neoslovilo.
Ale aby sa nepovedalo, pieseň Aviophobia sa mi brutálne páči a trochu mi pripomína Den poté od Balaclavy, aj keď neviem prečo..
 #4997 bukowski naimko@seznam.cz   napí­sal/a 04.02.2013 16:38:06
kontrolujem to po sebe aj trikrat, no az teraz zbadam tie preklepy. hrúúúza!
ZAUJALO NÁS:
Bojujeme, nepropouštíme - ale vláda nás pohřbívá svou nekoncepčností

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
09.07. 15:38
kočo: V kubíku to bol vtedy brutálny koncert!
7XMXS/LXPXP/SXOXTXE :D viac xiek jak strejdedžakov na slovensku. >> INVIDIOSUS / LITTLE PUPPY PRINCESS 7" (recenzia)

06.07. 22:28
Wrbo: Trochu mi unika pointa tohoto zinu. Resp. ze si autor s tym dal vobec namahu
Ale rozhovor s Dzurom potesil >> Punkheard #2 / 1996 (archív zinov)

11.06. 23:42
adrik: Určite sa nejaký kus nájde >> (novinka)
11.06. 19:17
J.K.: Chystas sa to mat v distre? >> (novinka)
10.06. 17:57
Peter: Díky za to interview z Uragánu! >> SLOBODNÁ EURÓPA - Unavení a zničení 12" (recenzia)
01.06. 16:53
masskillah: hruba banda! >> (novinka)
01.06. 11:39
adrik: A kde sa spomína, že to malo pokračovať v tradícii feministických fanzinov ako Bloody Mary? Šlo tam skôr predstaviť dievčatá, ktoré až tak "nevidieť", ale sú medzi nami, či ich to bav .. >> (novinka)
01.06. 07:43
Oi: Tak premna je toto cisto ze hnoj, no nizatouz. Obal je pekny, matuci, clovek si to poriesi, ocakavanie su, v priestore kde sa v minulosti vydavaly kvalitne dievcenske ziny ako bloody marry... je toto .. >> (novinka)
25.05. 15:36
Eduv syn: miso, postupne. teraz samplujem plastikov a robim cover od kryla :D >> (novinka)
25.05. 10:12
Mišo Štich: Zabijácke. Chalani, mohli by ste spraviť dáky cover od Brezovského. Anjel alebo Chcem byť sám... >> (novinka)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl roku pána 2019?

[2/20%]
BRAŇO ALEX - This is punkrock from Transylvania 12"

[1/10%]
DAVOVÁ PSYCHÓZA - Emancipácia 12"

[2/20%]
FYASCO - Kurva to je tlak / Nech žije smrť! 7"

[2/20%]
HAPPY COCKS - We don´t need anything special 12"

[1/10%]
PIVNICA - Fragmenty 12"

[2/20%]
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

[0/0%]
SLOBODNÁ EURÓPA - Trojka 12"


PoČet hlasov: 10


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com