PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 26.10.2019
ONEWAY SYSTEM (UK), ZIMMER FREI (CZ), the WILDERNESS (SK), LUCIFER EFFEKT (CZ)

Vsetín, 3 opice

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

RISPOSTA - ŽELEZNÁ SVOBODA
10.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
ITS EVERYONE ELSE, MAKATA-O (18.10.2019, Bardejov)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
Fluff fest 2019 (26 - 280.7.2019, Rokycany)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
GATTACA - U-lock justice 5"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


BL´AST - BLOOD 12" (recenzia)
Southern lord
Americké vydavateľstvo Southern lord má nepochybne veľké množstvo oddaných priaznivcov. Ja osobne to mám tak nejak pol na pol, pričom tie experimentálnejšie drone, doom, crust, post - čojaviemčo releasy ma skôr míňajú. Avšak napriek svojej veľkosti a profesionalite podporuje aj dosť undergroundové spolky a nové talenty, ako napríklad vegan sxe grinderov DEAD IN THE DIRT, alebo parádnych NAILS. No a keď som sa dozvedel, že sa chystajú znova vydať album "In my blood" od kalifornských BL´AST, tak som skoro od návalu endorfínov odpadol.
S touto ideou, pokiaľ som správne pochopil, prišiel vlastne Dave Grohl (NIRVANA, FOO FIGHTERS), ktorý si vzal na starosť remastering pôvodného releasu za dohľadu kapely vo svojom vlastnom štúdiu. Ako sa dalo očakávať, výsledok je fenomenálny.
Kedže BL´AST v našich končinách asi veľa priaznivcov nemá, azda by sa patrilo stručne zhrnúť o čom táto kapela zo Santa Cruz vlastne je. Ja osobne som sa s ňou zoznámil vďaka oldschoolovému skate videu "Wheels on fire" z produkcie Santa Cruz, na ktorom okrem BL´AST v soundtracku zažiarili napríklad aj BLACK FLAG, SONIC YOUTH alebo MINUTEMEN. Ich najväčším milníkom je nepochybne album "The power of expression" na SST records (label gitaristu BLACK FLAG Grega Ginna). Považujem ju za jednu z najdôležitejších hard core nahrávok všetkých čias. Počas svojej aktívnej kariéry boli neustále osočovaní ako totálna kopírka novšej tvorby BLACK FLAG. Sám Henry Rollins sa o nich vyjadril ako o kapele, ktorej každá jedna skladba znie ako "Thirsty and miserable". A povedzme si narovinu, ono to fakt aj ako kopírka BLACK FLAG znie, ale (!!!) podľa môjho skromného názoru originálu dáva totálne na frak. Ginnova disharmonická a rafinovaná hra na gitaru je tam citeľne počuť, ale na rozdiel od neskoršej éry BLACK FLAG majú BL´AST oveľa väčšiu šťavu a neznejú tak toporne.
Po tomto obšírnom úvode sa dostávame (konečne) k samotnej nahrávke. Po dopadnutí ihly na drážky sa ozve zlovestné brnenie basgitary a po chvíli sa pridáva gitara so svojimi psychadelickými vyhrávkami, ktoré sa čoskoro zvrhnú do hutných vypúšťačiek, potom sekne brutálne sólo a  pridáva sa spev. Už počas prvých sekúnd úvodnej skladby "Only time will tell" si poslucháč všimne dve veci. Za prvé, kryštálovo čistý a  pritom prierazný a neuveriteľne živý sound. Keď si zoberiem, že Grohl toto zmastroval zo zaprášenej kazety z konca 80-tych rokov, môžem sa len hlboko pokloniť. Za druhé, BL´AST nie sú žiadna trojakordová punk kapela. V každom songu sa vystrieda asi milión pasáží a zmien tempa, a  hlavne gitarová hra má neuveriteľnú variabilitu. Dokáže čerpať z  hardcore/punku, špinavého noise rocku a hutného stoneru. Napriek tomu, že by sa z toho ľahko mohol stať nezmyselný onanistický zlepenec, opak je pravdou. Síce si ich treba najskôr trocha napočúvať, aby sa v tom človek nestratil, ale po určitom čase je album veľmi chytlavý a návykový a čo je najdôležitejšie, nikdy nestráca potrebný drive. Opisovať detailne recenzovanú nahrávku po jednotlivých skladbách moc nemá význam. Jednak je ťažké niektoré z nich vypichnúť, pretože album je veľmi kompaktný a potom BL´AST nie je zrovna typ kapely, čo si potrpí na nejaké hitovky. Napriek dlhšej stopáži nemám problém "In my blood" dopočúvať do konca na jeden krát, a to je u mňa ako odchovanca na ultra krátkych thrash a power violence doskách pomerne výnimočné.
Čo sa týka lyrickej stránky, nejde o žiadne lacné politické agitky. Autor textov a spevák Clifford Dinsmore evidentne bojuje s vnútornými démonmi. Jeho osobné texty sa týkajú nájdenia stratenej rovnováhy a  dôvery v samého seba, smrti, pocitov úzkosti, hľadania zmyslu života a  "prekvapivo" pôsobia dosť pesimisticky.
Toto celé je zabalené v úchvatne vyzerajúcom gatefolde s veľmi pekným námetom, ktorému dominujú farby jesene. Vynil je, ako sme si už u  Southern lord zvykli, ťažký 180 gramov a má červenú farbu s jemnými odtienmi (asi?) oranžovej.
Napriek toľkým slovám chvály v predchádzajúcich odstavcoch si nemyslím, že táto reedícia prekonala ich kultový opus magnum "The power of expression", ale napriek tomu sa jedná o výborný album a v žiadnej zbierke sa zaručene nestratí. Tak im dajte šancu!

blastsl.bandcamp.com
  1. Only time will tell
  2. Sshh!
  3. Sometimes
  4. Winding down
  5. Look into myself
  6. Your eyes
  7. Tomorrow
  8. Poison
  9. Sequel
  10. Something beyond
  11. It´s in my blood

Táto recenzia už bola zobrazená 444 krát!
 Autor: Masskillah
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.33

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: P+2+T
TEXT:


 #5645 ferchi   napísal/a 23.12.2013 11:25:51
je to skvele, zvukovo mi to mierne obcas pride ako corrosion of conformity - technocracy. (vypocuj si prvu dosku od municipal waste a hned budes vediet, aku kapelu kopirovali hehe)
 #5639 ferchi ferchi@centrum.sk   napísal/a 20.12.2013 19:50:46
hehe masskill moj, diky za tip. hodne mi to pripomina mojich oblubencov annihilation time, co tiez black flag kopirovali.
 #5636 masskillah   napísal/a 20.12.2013 15:53:10
haha Adrik je pan ja nechapem jak to dokazal prekopcit s chybou ale v mojej origos recke co som mu poslal je samozrejme SONIC YOUTH inak dakujem za pozitivne reakcie snazil som sa no
a inak nahravku dostanete cez heavy metal vomit party samozrejme popr. day after
 #5635 dasa f.f. klemodasa@gmail.com   napísal/a 20.12.2013 13:10:32
po dlhej dobe na úrovni napísaná recenzia.
 #5634 drrrrrrrrrro   napísal/a 20.12.2013 12:26:04
Skvela recka!!!
 #5633 drrrrrro   napísal/a 20.12.2013 12:22:26
SONIC
 #5632 Twg   napísal/a 20.12.2013 10:08:37
 #5631 ZVxHC   napísal/a 20.12.2013 10:03:04
ano ano vyborny vkus
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:59
deegee: Elramon: Stači s >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:51
Elramon: ludia, odkial ma .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
26.09. 15:59
adrik: Syn môj mal zrej >> 13.9.2019 CLIVOSŤ, AHOJ, DUDETHEWOLF Košice, Collosseum (report)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[2/3.45%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[1/1.72%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[3/5.17%]
ADACTA - Zlo 12"

[8/13.79%]
BETON / ROXOR 12"

[8/13.79%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[7/12.07%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[6/10.34%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[4/6.9%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[5/8.62%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[9/15.52%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/8.62%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 58

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...