PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 14.12.2019
LIDSKÉ ZDROJE (Rakúsko), MOMMY IS MENTAL (Rakúsko), PRACH (SK)

Bardejov, Bašta


.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

DAVOVÁ PSYCHÓZA - EMANCIPÁCIA (PHR)
16.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
Nö fest 2019 (22 - 23.11.2019, Horná Lehota)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
KRAJNÉ ČIERNO, DVERE, THERAPIST, FAT, DECULTIVATE (16.11.2019, Košice, Collosseum)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


ZOTRWAČNOSŤ / VNITŘNÍ FAKTOR CD (recenzia)
DIY
No, nedávno sa história zopakovala prostredníctvom splitka DAVOVEJ PSYCHÓZY a ZEMĚŽLUČE, pár mesiacov na to sa časopriestor opäť zakrivil, a to isté sa udialo v táboroch ZOTRWAČNOSTI z Prenga (sídlisko v Trnave) a VNITRNÍHO FAKTORU. Ibaže v druhom prípade to netrvalo ani tri roky a už sa tieto dve kapely zasa združili na jednom CD. Ak sa nejaký kus dostane do tvojich umastených papŕč, nájdeš v ňom skromný booklet obsahujúci všetko, čo potrebuješ vedieť, bez akýchkoľvek zbytočností, ale aj pozorností navyše. Ďakovačky, niekoľko fotiek, z ktorých ľahko pochopíš kto kde hrá a na čom, a samozrejme texty. Mne osobne sa grafická stránka tohto splitka páči viac, než tomu bolo pri predošlom splitku, kde myšlienka bola síce sympatická, ale to prevedenie trošku také... no... Ale inak teda všetko v cajku. Splitko obsahuje 16 skladieb pol na pol, s tým, že každá kapela prihodila aj prerábku nejakého známeho hitu od susedov. Nemá zmysel brodiť sa každou skladbou zvlášť. Je logické, že ak si ozaj zvedavý, tak si to všetko raz pustíš a nebudeš o tom sto krát čítať. Ale určite sa hodí poznať nejaké tie najsvetlejšie a najtemnejšie momenty.

Celé to zahajuje ZWC pejkou "Pasca". Nedá mi to nespomenúť, že kapely, ktoré sa orientujú na punk, často znejú ako punková verzia niečoho, čo je mimo tohto žánru. No a mne ZWC na tomto splitku pripomínajú tak trochu IRON MAIDEN. Neviem, možno to robia tie vysoké melodické vokály a starostlivo premyslené vyhrávky hlavnej gitary. Ja síce Iron nejako netoto, ale takáto kombinácia môže byť celkom zaujímavá. Mal som možnosť počuť všetky albumy ZWC a vždy mi v nejakej tej katarzii bránil môj subjektívny vkus. Ale nikdy sa zatiaľ nestalo, že by sa na každom tom albume nevyskytla aspoň jedna pesnička, pri ktorej si poviem: "Klobúk dole!". No a tu si to hovorím pri songu "Krvavá revolúcia". Dobrý, až taký rockový gitarový riff (jo jo, taký IRON MAIDEŇÁCKY trochu), typická zotrwačňácka melodika a zmysluplný text na aktuálnu tému. Veľmi zaujímavý je plynulý prechod zo stredného tempa slohy do takej tej dub stepovej rytmiky, ktorú chlapci veľmi rozumne a vkusne použili iba v prvom refréne a potom ju už nikde na CD nevyťahujú. Veľmi dobrá vec! Podľa mňa najlepšia z celého CD. Inak má tá pesnička aj celkom tublatankovský nádych (na recenziu pankového CD sa tu spomína už priveľa rocku). Ešte by som možno doporučil vec s názvom "H1N1".

Najslabším momentom je pre mňa "Babka". Je o hektickosti dnešného sveta, pričinením ktorej babka nemôže prejsť cez cestu, tak sa na to vyjebe a ide domov. Ehm... zrýchlená, elektrifikovaná dychovka! Asi toľko k tomu. Inak, zaujímavosťou je, že tu jediný raz zaznie rodný dialekt chalanov.

Ako český cover si chlapci vybrali klenot early 00s, hymnu diskotékových latrín a dedinských DJov, Veronu a jej "Nejsi sám". Zhostili sa toho čuda po svojom, dali to do takého rýchlejšieho tempa, pomenili akordy a urobili si z toho celkom srandu.

Ešte k textom: Ja neviem prečo, ale v prípade ZWC mi znie tá lyrika často ako z čias prvej republiky. Až normálne čakám, že kedy zaznie niekde v texte "ľaľa ho", alebo "strapáň". Ale, tak mi to vlastne znie pri každej po slovensky spievajúcej melodickej kapele. Takže to je asi môj blok. Inak sú texty aktuálne a angažované. Na albume sa pohrali s témami ako GMO, obviňovanie okolia z vlastného zlyhania, robotizácia človeka, umelo vytvorené vírusy a rozdielnosť ľudských osobností, všetko aj s istou dávkou vtipu.

ZWC sú muzikanti, ktorí svojim nástrojom rozumia. Hrajú ozaj od srdca a idú do toho úprimne. Vo svojom žánri, podľa mňa, patria k tým najlepším (myslím, že ak by sa to už malo nejako zaškatulkovať, je to asi ten pogo punk s metalovými vplyvmi, o ktorý sa väčšina kapiel pokúsi a nakoniec skončí v totálnom aggre). Ja tomuto žánru neholdujem, ale ak sa na to pozriem objektívne, platí, že ZWC si jednoznačne zaslúžia o mnoho viac pozornosti, než kopec iných podobne zameraných kapiel, či už z Česka alebo Slovenska, ktoré tej pozornosti majú podľa mňa až príliš. Sečteno - podtrženo, ZWC tu od dôb prvého albumu dali ucelene asi najlepší materiál, ktorý sa oplatí si vypočuť.

VNITŘNÍ FAKTOR sú tiež fajn chlapíci, o ktorých môžem povedať zhruba to isté, čo o ZWC. Popravde, to CD, ktoré som dostal, blbne práve vtedy, keď hrá VF. Takže vychádzam hlavne z toho, čo som počul na koncerte.

Najsilnejší moment ich časti splitka je hneď prvá skladba "Životní jistoty". V podstate pojednáva o tom, že sme v tejto dobe zhýčkaní a neuvedomujeme si, že naše problémy sú malicherné v porovnaní s inými kútmi zeme, kde sa dejú veci pre nás nepredstaviteľné.

Nemajú vyslovene slabý moment, to sa skôr nesie niektorými skladbami v tom, že skĺznu do takého toho uncaraca dychovkového feelingu, ktorý je napr. u ZWC najviac počuť v tej spomínanej "Babke".

Ako slovenský cover si vybrali kravskú gamašu hromadného ničenia Petra Nagya a jeho "Aj tak sme stále frajeri". Čo k tomu dodať?

Obe kapely majú vydarený zvuk a myslím si, že toto ich splitko si s radosťou vypočuje každý, kto má rád chytľavosť, melodiku a česko - slovenské družby.

Taká vtipná historka z natáčení je, že chalani tvrdili, že to sa vlastne ešte nestalo, aby dve rovnaké kapely urobili spolu dva krát splitko. A pritom to mali pôvodne krstiť na koncerte s Davovkou, ktorá robila turné pri príležitosti druhého splitka so ZEMĚŽLUČÍ. Stane sa :) Tatkinson!!!

bandzone.cz/zwc
bandzone.cz/vnitrnifaktor
  1. ZOTRWAČNOSŤ - Pasca
  2. ZOTRWAČNOSŤ - Krvavá revolúcia
  3. ZOTRWAČNOSŤ - Babka
  4. ZOTRWAČNOSŤ - H1N1
  5. ZOTRWAČNOSŤ - Pohoda
  6. ZOTRWAČNOSŤ - Tomato
  7. ZOTRWAČNOSŤ - Osoby
  8. ZOTRWAČNOSŤ - Verona
  9. VNITŘNÍ FAKTOR - Životní jistoty
  10. VNITŘNÍ FAKTOR - Cesta životem
  11. VNITŘNÍ FAKTOR - Chlupatý ráno
  12. VNITŘNÍ FAKTOR - Priority
  13. VNITŘNÍ FAKTOR - Pokroky
  14. VNITŘNÍ FAKTOR - Nech to bejt
  15. VNITŘNÍ FAKTOR - Frajeri
  16. VNITŘNÍ FAKTOR - Vzpomínka

Táto recenzia už bola zobrazená 802 krát!
 Autor: Denis
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 2.5

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: L+D+H
TEXT:


 #6334 Rybacina osmonoh22@gmail.com   napísal/a 19.03.2015 17:28:40
Paradna recenzia Denisko - cenime si to
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
09.12. 09:32
AxC: vymenim uplne no .. >> (guestbook)
14.11. 13:53
kočo: Davaj het! čakam >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
12.11. 09:43
Mravcohlav: Aktivny sme robi >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[80/26.67%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[73/24.33%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/3.67%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[77/25.67%]
Mne varí mama

[59/19.67%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 300

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...