Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


DAVOVÁ PSYCHÓZA - NAKŔMTE PREŽRATÝCH 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 631

PHR
Asi najviac podceňovaný album od DAVOVKY. Možno nie až tak podceňovaný, ako prehliadaný. A asi najmenej očakávaný z celej reedície, ktorý určite nie je len na doplnenie mať kompletnú zbierku od tejto kapely. Vtip je v tom, že "Nakŕmte prežratých" sa nedá vstrebať na prvý posluch. Ani na desiaty. Treba mu dať viac času a poriadne si ho napočúvať. Za druhé po peckách ako "Svet žaluje" a "Kríze vedomia" je to viac rocknroll ako punk s až príliš čistým, ale skvelým zvukom. Pamätám si ako si dlho hľadal cestu aj ku mne. Hladný po štyroch skladbách zo splitka so ZEMĚŽLUČOM som tiež nie veľmi nadšene počúval, čo sú to na ňom za melódie a radšej som prepol na staršie overené veci. Chýbali tam väčšie hity, texty boli osobnejšie (aj keď stále dosť kritické) a celé to bolo až moc melodické, spev až odraďoval od ďalšej dávky. Pamätám si na koncert v Košiciach, keď tento album (vtedy len na CD) vyšiel. Bolo to v čase, keď na koncerty chodilo kľudne aj 500 ľudí (zase nebolo ich toľko ako dnes). My násťroční sme sa stretli na Hlavnej ulici pred nemenovaným obchodným domom, keďže niekto rozšíril klebetu, že pred klubom majú čakať nacisti (Vtedy sa ešte nehrali na politikov, kde skryto, ale účinne propagujú svoje názory. Pre oponentov (čo bol každý, čo nebol s nimi) mali lepšie argumenty: boxery, boty či teleskopické obušky, takže v Košiciach bolo istý čas s nimi pekne veselo). Keď sa nás tam nazbieralo úctihodných 40 kúskov, šla okolo jedna známa prepnutá košická postavička, ktorá to mala tiež namierené na koncert, a začala vykrikovať, že dnes sa začne revolúcia. Nejaký začínajúci paškovec musel zavolať na linku 158, lebo do piatich minút nabehlo asi šesť policajných aút tzv. péemjéčkárov. Od triezvejších revolucionárov si to nejako nechali vysvetliť, ale aj tak nás odprevadili pred klub. Po nacistoch samozrejme ani prd. Na koncerte hrala DAVOVKA prierez svojej diskografie, ale pravda, odznelo aj kopec nových songov. Naživo úplná paráda (potom hneď na to ešte niekoľkokrát na východe našej republiky), takže prečo im nedať ešte jednu šancu. A už to šlo samo aj vďaka koncertnému impulzu.
Hrabnutie do strún a už počujem zase nový sound kapely. Aspoň v tom čase. "Zmeňme štýl, prestal zarábať, čo už vyšlo z módy treba zahodiť, chcete viac slávy zblbnite davy, lepší fanatik ako múdry politik." Pomalší rozbeh vyvažuje útok do vlastných radov a koniec úvodnej skladby pekne korenšponduje s obalom: "Dáš viac, budeš priateľ, sme hladní, svet je hladný ..." Nasledujú dva silnejšie piesne "Strata pamäti" a "Zlodej a syn" s ešte výrečnejšími textami, ktoré by si tu zaslúžili byť celé opísané (hlavne v tej druhej je pekne vystihnuté pokračovanie bolšievizmu v našich hlavách), ale nebudem ich tu celé dávať, nech sú tu aj nejaké moje myšlienky :D Myslím si, že ich každý dosť dobre pozná, lebo sú to rokmi preverené veci. Tempo sa spomalí v "Sile fanatizmu" (hudobne typická skladba z tohto albumu), ale pokračuje sa v kritike jednotlivca: "Koľko revolúcií a sprostých ideí, veľa správnych ľudí sračkám uverí." Trochu "Sveta žaluje" kapela prepašovala do skladby "Skepsa". Väčší distortion (tá skvelá basa môže ostať) a nikto mi nevykecá, že táto skladba nevznikla 10 rokov pred touto nahrávkou. Pre zmenu zase oddychovka "Toto mesto" s pre mňa čudným textom. Mám pocit, že sa k nemu už kapela niekde aj vyjadrovala, tak neviem, či má zmysel vyťahovať túto starú tému. Ináč asi najslabší kúsok zo všetkých. Ďalší trefný texty v sebe skrýva "Nie je čas": "Vyrobiť, zarobiť, použiť, odhodiť, krátky život vecí, ktoré máš pre seba. Neviem čo s tým, radšej to odhodím, všetko už máme, nič si nevážime ... " a je to s každou novou generáciou lepšie a lepšie ... Krute melodická až melancholická je "Svet chce byť klamaný", kde táto kombinácia na moje prekvapenie funguje geniálne. "Nemáme odvahu prekonať námahu a pochopiť zmysel nášho konania." Na druhej strane sa opäť nastavuje zrkadlo dnešnej doby: "Svet je úplne iný ako by si chcel, vidím že už chápeš, že musíš byť hajzel." Krásna doba, v ktorej žijeme. "Diskusia" je ďalšia skladba, ktorá ako keby vypadla zo svetžalujevského obdobia. A tá basa!! "Máme v scéne problém, začala nám hniť a ukazovať všetkým xenofóbnu riť" - pozdravy pre klérofašistickú bratislavskú legendu a nielen pre nich. "Tvár plná nenávisti" už bola umiestnená na split 7" so ZEMĚŽLUČOM, ale tu je v mierne novom šate, bez pozostatkov "Krízy vedomia". A ako inak s výstižným a dlhým textom, z ktorého musím vypichnúť myšlienku "Problém je skurvená závislosť od peňazí". Nasledujú tri skladby, ktoré svojou atmosférou pripomínajú záver albumu. S bodavou basou sa začína "Len vtedy keď". Melodická, rocknrollová, ale naliehavá. "Posledný súd" detto. Ale po nej už nasleduje naozaj posledné a do siedmych minút rozťahané "Echo v raji". "Dávno je všetko predané a už je niekoho. Choď tam, kde to ešte nie je nikoho."
Ako som už písal, tie kľudnejšie a melodické veci asi nesadli každému pankáčovi. Dalo by sa napísať, že je to už vyzretejšia a kľudnejšia DAVOVKA, menej paranój a treskačiek ako na predchádzajúcich albumov s dospelejším pohľadom na svet, na druhej strane viac rock n rollu a niektoré až moc natiahnuté a slabšie alebo menej výrazné veci. Tiež zvuk je čistý, ale zato stojí počuť súznenie skvelého znenia basy, gitary a činelov. A ak si zvykneš aj na spev, dostaneš stále vysoko nadpriemerný punkový album. Ak nie, skús mu po rokoch dať ešte jednu šancu.
LP verzia vyšla u PHR s pekný obalom, graficky dopasovanou textovou dvojstránkou a hnedým vinylom. Vymakané a ako som už písal, nielen k skompletizovaniu zbierky. 3/4.
"Kto je silný sa nevzdáva, slabý podľahne, čas nakoniec všetko ukáže, stratil si sa v dave, na ktorý si nadával, toto iba slaboch dokáže."

http://davovapsychoza.punks.sk

  1. Nakŕmte prežratých
  2. Strata pamäti
  3. Zlodej a syn
  4. Sila fanatizmu
  5. Skepsa
  6. Toto mesto
  7. Nie je čas
  8. Svet chce byť klamaný ...
  9. 4 pravdy
  10. Diskusia
  11. Tvár plná nenávisti
  12. Len vtedy keď
  13. Posledný súd
  14. Echo v raji

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 9+O+P

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)