Pozývame:


So 23.10.2021
Brno @ Sibíř

ADACTA (SK), BLUES FOR THE RED SUN (CZ), LEZOK (CZ), MORKHIMMEL (CZ), MŮRA (CZ), NARCOSA (CZ), SEKEROMLAT (CZ), TUMMO
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

SAME RIVER TWICE, LAKKA, LÁJE, BAESTIEN (16.10.2021, Brno @ Vegalité)

Najnovší rozhovor:

Bilbo (MARHULE, KÝBEL MAČIEK, MATEJ TÁLE): "Hudba je jedna z vecí, ktoré mám pocit, že by som robiť mal."

Najnovší report:

KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X (14.9.2021, Banská Bystrica @ Kaktus)

Najnovšia recenzia:

SNAGG - Disgust of self recognition MC

Najnovší cestopis:

MEDICATION TIME (Česko + Nemecko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Setkání svobodných duší 2021

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


DESPEŇAPERROS - HEREJÍA 12"

Autor: Števo Holos | Počet videní: 373

Skaven
Veľká neznáma mi pristála doma na gramci. I keď od pána vydavateľa som bol upozornený, nech si to čeknem cez net, no nebolo času. Len tak z rýchlika. O to väčšie prekvapenie ma čakalo priamo z vinylu. Síce už aj obal dáva čo to tušiť, že nič veselé ma čakať nebude. Čiernota vládne, chmúry sa zbiehajú, vyobrazenia mučiacich zariadení z krásnej histórie a aj texty v ničom nezaostávajúce. Album s názvom "Kacírstvo" už tak trochu naznačuje, o čom sa tu bude hlavne točiť. Španieli sa zrejme ešte so svojou inkvizíciou svätou budú dlho vyrovnávať. Takýmto spôsobom mi to však sedí. Hádam to nebude len tým, že v tomto teple sa cítim niekedy ako v pekle.
Aj keď títo Baskovia veľa spoločného s HIS HERO IS GONE až tak nemajú, predsa ma táto legenda a jedna z mojich srdcoviek napadla hneď ako prvá už pri prvých tónoch. Aj tu sa menia brutálne tempá, nie však tak často a výbušne, skôr prirodzenejšie. Väčšinou medzi d-taktom, stredným tempom až po pomalé, ťahavé pasáže. Tak trochu sludge by som povedal. Grindové náklepy takmer žiadne. DESPEŇAPERROS sú šmrncnutý viac metalovo, také to moderné kríženie crustu s black/doom metalovým nádychom. Severský zvuk gitary a hrdelný rev o tom všetkých presviedčajú. Čiže možno ten duch HHIG tam je, ale je prezlečený do modernejšieho hávu. Podľa tohto popisu to celé môže pôsobiť, ako typická trendová ľúbivá záležitosť, no nemám z toho vôbec taký pocit. Proste táto kapela z Bilbaa sa rozhodla dať do toho veľa vlastných invencií a myslím, že sa im to darí na výbornú, aj keď nejdú žiadnymi objaviteľskými cestičkami a nesnažia sa nič zbytočne prefabrikovať, len nech z toho vylezie niečo novátorské. A tým sú mi ešte viac sympatickejší. Na druhú stranu zas nič nepodceňujú, tvrdá práca v štúdiu je počuť na celom albume. Sám som bol dosť prekvapený, že sa jedná len o trojicu v klasickom zložení: gitara, basa, bicie. Zvuk vydolovali dosť slušný na to, aby ho dali pohrať sa s ním Bradovi Boatrightovi v jeho Audiosiege. Áno, ten Brad z FROM ASHES RISE, W.B.T.D, WARCRY ... atď, ktorý mal tú česť remastrovať napr. SLEEP - "Dopesmoker". Takže ani po zvukovej stránke na tomto albume nešliapnete vedľa.
Členovia DESPEŇAPERROS pôsobili v rôznych miestnych kapelách, z ktorých však nič nepoznám. Podľa názvu hádam len DISWAR. Vôbec moje znalosti španielskych kapiel, na to aká je tam dosť silná scéna, sú dosť chabé. "Herejía" je ich prvá veľká doska, na ktorú hodili osem skvelo zmáknutých skladieb. Ako som spomínal, nič extra vyumelkované, nič presladené, poctivá drina po španielsky. O žiadnu hitovosť tu nejde, aj napriek zmenám tempa je celý album postavený na svojej atmosfére. Až som prekvapený, že na vydanie takto dobrej platne museli zohnať až 16 labelov. A možno to bol zámer. Každopádne je medzi nimi aj jeden vydavateľ od nás, tak nie je problém si to tu zohnať. Vrelo odporúčam!

despeaperros.bandcamp.com

  1. La colina
  2. Vox
  3. Guillotina
  4. El edén de los miserables
  5. No hay nadie
  6. Los pecados de la carne
  7. La otra cara del imperio
  8. La cuna de Judas

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: W+J+W

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

19.10. 09:22 Mišo Štich:


Dobrý názov, NERVY. Tak sa volala kapela v ktorej kedysi hral Maťo Ďurinda, Andrej Šeban, či Marián Greksa...
(novinka)

20.09. 19:21 kočo:


dík za pekné slová aj za pozvání! Len ešte treba spomenúť Tánine jedlo - to bol headliner večera!
14.9.2021 KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X Banská Bystrica @ Kaktus (report)

14.09. 08:19 Elramon:


"covery zásadných punkrockových kapiel s novými textami, ktoré často predbehnú i originál" fakt? no menuj aspon dve
(novinka)

07.09. 10:11 fero:


Ďakujem Kočo za report.
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

28.08. 08:53 Wrbo:


To heavy metal ma nieco proti mne :-)
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

26.08. 09:25 Balki:


Ja nemozem pochopit, co mas proti heavy metalu :D
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

23.08. 10:05 BoP:


Ahojte, koupim vinyly od Blood Brothers: Burn piano Island Burn and Crimes
DIKES
(guestbook)

19.08. 13:34 masskillah:


parádny report bro)
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

17.08. 11:18 fog:


fajny report brasko. ja ze cez vikend daco naklepem, ale nestihacka. tak uz vybaveno. tiptop
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

16.08. 16:06 Rado:


Stal ten gulas aspon za to? :D Inak tam hore maju aj celkom solidne ceny za pivko, alebo hociaky napoj ak si chcete dat. Vstupy chapem, vsak dajak sa na cestaky aspon musi vyzbierat, ale kde predavaju ..
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)