PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
So 25.1.2020
ROTTEN SOUND (Fínsko), HUMAN HUMUS (SK), GRINDING JESUS BROTHERS (SK), CRUENT (SK)

Košice, Collosseum

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

DAVOVÁ PSYCHÓZA - EMANCIPÁCIA (PHR)
16.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
Nö fest 2019 (22 - 23.11.2019, Horná Lehota)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
KRAJNÉ ČIERNO, DVERE, THERAPIST, FAT, DECULTIVATE (16.11.2019, Košice, Collosseum)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


ROZPOR - RADIKÁLNA ĽUDSKOSŤ 10" (recenzia)
DIY
Siedma nahrávka bratislavskej oipunkovej klasiky, ktorá to tiahne už sedemnásty rok. Drvivá väčšina ostatných (slovenských aj českých) kapiel s rovnakým alebo starším rokom výroby po čase vymäkla, dostala sa do stereotypu alebo nastavila samochod / samospád, ktorý živia len "starými dobrými časmi". Veď život je len rock´n´roll, tak načo si ho komplikovať? A prísť kvôli nejakým vymysleným alebo údajným informáciám o možnosť zahrať si? Hlavné sú predsa koncerty, je jedno kde a s kým. A peniaze a fanúšičky tiež nesmrdia. ROZPOR sa ale vydal tou zložitejšou cestou, pri ktorej si hádzal už od začiatku polená pod nohy, a to len pre nejaké pseudo ideály a klebety z tretej (samozrejme ľavej) ruky. ROZPORU sme pri tichých polnočných posluchoch (raz to sused nevydržal a odstránil so šrubovákom poistky) nejako uverili, že to myslia vážnejšie ako všetci ostatní (samozrejme všetci to vtedy mysleli naozaj vážne) už pri prvých dvoch nahrávkach, v tom období, kedy sa z pankáčov vo veľkom a na počkanie stávali skinheadi, vyjorilo sa tu zrazu kopec oi kapiel. Ale ROZPOR ako jedni z mála vydržali, nezabudli o čom kedysi spievali, neprevrátili mikiny a tričká, ale naopak, stále vymýšľajú čosi nové a treba uznať, že čím sú starší, tým sú "radikálnejší" a na plné ústa, ale aj skutkami vyjadrujú svoje názory. Zato veľký REŠPEKT!
Poďme ale už na novú nahrávku. Šesť úplne nových songov (skladbu "Vlk" musíš poznať z jútubáckej véhaesky) nahraných minulý rok v lete v štúdiu Šopa ešte v starej zostave. Odvtedy do kapely nabrali na base a k mikrofónu novú krv (s Amerikou plateným ľavičákom Datrom asi nikto dlho nevydrží), ale naživo im to vôbec vietor z plachiet neubralo, aj keď mne imidžovo ku kapele viac sedel Rumun. To som teraz pekne zapotil, čo? Áčko začína rovnomennou "Radikálnou ľudskosťou". Rozbeh dobrý, ale frázovaním v slohách a opakovaním normálne - radikálne sa z toho stáva monotónny verklík, ktorý ale zachráňuje bendžo. Dobrý nápad, viac netradičných nástrojov v punku. Apropo nič z textu naozaj nie je radikálne, ako sa píše v komentári, väčšina je zakódovaná v bežnom každodennom uvažovaní každého z nás (teda aspoň dúfam, lebo dnes je v panku možné všeličo). Nasleduje dvojka "Gershwin v punkovom balíku", a to je presne ten opus, ktorý nájdeš na každom albume a ktorý vytŕča z klasického repertoára kapely. Zas kvitujem, že je skvelý nápad takto okoreniť "surový oi!" s klasikou a zase sa len budem opakovať - viac takýchto nápadov aj u iných kapelách. "Hudba je len jedna - dobrá alebo na piču." Sólo v tej skladbe úplne vedie! A vraciame sa k "radikálnym" textom - "Vyjebané Rusko". Jednoducho a polopate vysvetlený postoj aj pre jednoduchšie nátury. Potrebuje to viac komentár? "Je to veľká smradľavá imperialistická piča.". Béčko otvára "Vlk". Pomalší a kľudnejší song s dobre napasovaným textom a vybrnkávacou gitarou, na ktorom konci čakám bubnové šialenstvo ako na koncerte, ale márne. V izbe som sám a bez bubnov. Už len názov "Vlastného xichtu" hovorí za seba, ale pripojím aj kúsok textu: "Nemať vlastný xicht, to není žiadna sranda. Je to ako mať namiesto xichtu riť. Ľahko si ťa spletú s kokotom ako Landa ...". KS! KS! KS! Stranu uzatvára inštrumentálny a atmosférický "Vlk 2" a už sa ihla točí na konci dookola.
Celá táto sranda vyšla na plnofarebnom desaťpalcovom picture disku (platňa s obrázkom). Bohužiaľ alebo vďaka tomu nemá obal, ale je uložená v tvdrom plastovom obale spolu s textovou prílohou s komentármi a plagátom s motívom z platne, ktorého rozmer sa mohol viac premyslieť. Ináč za všetko palec hore ako vždy a som zvedavý, akú nahrávku prinesie nová zostava.
"Kto nemá žiadne postoje, je buď hlúpy sedlák, ignorantský kokot, alebo nemá chrbtovú kosť."

rozpor.sk
  1. Radikálna ľudskosť
  2. Gershwin v punkovom balíku
  3. Vyjebané Rusko
  4. Vlk
  5. Vlastný xicht
  6. Vlk 2

Táto recenzia už bola zobrazená 792 krát!
 Autor: Adrik
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 2

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: E+D+G
TEXT:


 #6999 axc   napísal/a 07.10.2016 10:16:33
nezabudneme naj album...zamna
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
09.12. 09:32
AxC: vymenim uplne no .. >> (guestbook)
14.11. 13:53
kočo: Davaj het! čakam >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
12.11. 09:43
Mravcohlav: Aktivny sme robi >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[80/26.58%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[73/24.25%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/3.65%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[77/25.58%]
Mne varí mama

[60/19.93%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 301

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...