PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 18.7.2020

the PUBLIC (SK), ATARAXIA (SK), DISTAX (SK), HUMAN HUMUS (SK), AHOJ (SK), MY O VLKOCH (SK), OTRAS (SK)

Nitra, Hidepark

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

ARNOXDUEBEL / MEDICATION TIME (BADLUCK RECORDS)
5.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
CLIVOSŤ, DADCARE, FAT (13.6.2020, Poprad)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Mišo Kralovič: "Blog is the new výmena kaziet"

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
DAMATO CD

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Punkheard #2 / 1996

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Goody foody na cibuľke a hríboch


ROZPOR - RADIKÁLNA ĽUDSKOSŤ 10" (recenzia)
DIY
Siedma nahrávka bratislavskej oipunkovej klasiky, ktorá to tiahne už sedemnásty rok. Drvivá väčšina ostatných (slovenských aj českých) kapiel s rovnakým alebo starším rokom výroby po čase vymäkla, dostala sa do stereotypu alebo nastavila samochod / samospád, ktorý živia len "starými dobrými časmi". Veď život je len rock´n´roll, tak načo si ho komplikovať? A prísť kvôli nejakým vymysleným alebo údajným informáciám o možnosť zahrať si? Hlavné sú predsa koncerty, je jedno kde a s kým. A peniaze a fanúšičky tiež nesmrdia. ROZPOR sa ale vydal tou zložitejšou cestou, pri ktorej si hádzal už od začiatku polená pod nohy, a to len pre nejaké pseudo ideály a klebety z tretej (samozrejme ľavej) ruky. ROZPORU sme pri tichých polnočných posluchoch (raz to sused nevydržal a odstránil so šrubovákom poistky) nejako uverili, že to myslia vážnejšie ako všetci ostatní (samozrejme všetci to vtedy mysleli naozaj vážne) už pri prvých dvoch nahrávkach, v tom období, kedy sa z pankáčov vo veľkom a na počkanie stávali skinheadi, vyjorilo sa tu zrazu kopec oi kapiel. Ale ROZPOR ako jedni z mála vydržali, nezabudli o čom kedysi spievali, neprevrátili mikiny a tričká, ale naopak, stále vymýšľajú čosi nové a treba uznať, že čím sú starší, tým sú "radikálnejší" a na plné ústa, ale aj skutkami vyjadrujú svoje názory. Zato veľký REŠPEKT!
Poďme ale už na novú nahrávku. Šesť úplne nových songov (skladbu "Vlk" musíš poznať z jútubáckej véhaesky) nahraných minulý rok v lete v štúdiu Šopa ešte v starej zostave. Odvtedy do kapely nabrali na base a k mikrofónu novú krv (s Amerikou plateným ľavičákom Datrom asi nikto dlho nevydrží), ale naživo im to vôbec vietor z plachiet neubralo, aj keď mne imidžovo ku kapele viac sedel Rumun. To som teraz pekne zapotil, čo? Áčko začína rovnomennou "Radikálnou ľudskosťou". Rozbeh dobrý, ale frázovaním v slohách a opakovaním normálne - radikálne sa z toho stáva monotónny verklík, ktorý ale zachráňuje bendžo. Dobrý nápad, viac netradičných nástrojov v punku. Apropo nič z textu naozaj nie je radikálne, ako sa píše v komentári, väčšina je zakódovaná v bežnom každodennom uvažovaní každého z nás (teda aspoň dúfam, lebo dnes je v panku možné všeličo). Nasleduje dvojka "Gershwin v punkovom balíku", a to je presne ten opus, ktorý nájdeš na každom albume a ktorý vytŕča z klasického repertoára kapely. Zas kvitujem, že je skvelý nápad takto okoreniť "surový oi!" s klasikou a zase sa len budem opakovať - viac takýchto nápadov aj u iných kapelách. "Hudba je len jedna - dobrá alebo na piču." Sólo v tej skladbe úplne vedie! A vraciame sa k "radikálnym" textom - "Vyjebané Rusko". Jednoducho a polopate vysvetlený postoj aj pre jednoduchšie nátury. Potrebuje to viac komentár? "Je to veľká smradľavá imperialistická piča.". Béčko otvára "Vlk". Pomalší a kľudnejší song s dobre napasovaným textom a vybrnkávacou gitarou, na ktorom konci čakám bubnové šialenstvo ako na koncerte, ale márne. V izbe som sám a bez bubnov. Už len názov "Vlastného xichtu" hovorí za seba, ale pripojím aj kúsok textu: "Nemať vlastný xicht, to není žiadna sranda. Je to ako mať namiesto xichtu riť. Ľahko si ťa spletú s kokotom ako Landa ...". KS! KS! KS! Stranu uzatvára inštrumentálny a atmosférický "Vlk 2" a už sa ihla točí na konci dookola.
Celá táto sranda vyšla na plnofarebnom desaťpalcovom picture disku (platňa s obrázkom). Bohužiaľ alebo vďaka tomu nemá obal, ale je uložená v tvdrom plastovom obale spolu s textovou prílohou s komentármi a plagátom s motívom z platne, ktorého rozmer sa mohol viac premyslieť. Ináč za všetko palec hore ako vždy a som zvedavý, akú nahrávku prinesie nová zostava.
"Kto nemá žiadne postoje, je buď hlúpy sedlák, ignorantský kokot, alebo nemá chrbtovú kosť."

rozpor.sk
  1. Radikálna ľudskosť
  2. Gershwin v punkovom balíku
  3. Vyjebané Rusko
  4. Vlk
  5. Vlastný xicht
  6. Vlk 2

Táto recenzia už bola zobrazená 865 krát!
 Autor: Adrik
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 2

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: F+3+H
TEXT:


 #6999 axc   napí­sal/a 07.10.2016 10:16:33
nezabudneme naj album...zamna
ZAUJALO NÁS:
Bojujeme, nepropouštíme - ale vláda nás pohřbívá svou nekoncepčností

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
06.07. 22:28
Wrbo: Trochu mi unika pointa tohoto zinu. Resp. ze si autor s tym dal vobec namahu
Ale rozhovor s Dzurom potesil >> Punkheard #2 / 1996 (archív zinov)

11.06. 23:42
adrik: Určite sa nejaký kus nájde >> (novinka)
11.06. 19:17
J.K.: Chystas sa to mat v distre? >> (novinka)
10.06. 17:57
Peter: Díky za to interview z Uragánu! >> SLOBODNÁ EURÓPA - Unavení a zničení 12" (recenzia)
01.06. 16:53
masskillah: hruba banda! >> (novinka)
01.06. 11:39
adrik: A kde sa spomína, že to malo pokračovať v tradícii feministických fanzinov ako Bloody Mary? Šlo tam skôr predstaviť dievčatá, ktoré až tak "nevidieť", ale sú medzi nami, či ich to bav .. >> (novinka)
01.06. 07:43
Oi: Tak premna je toto cisto ze hnoj, no nizatouz. Obal je pekny, matuci, clovek si to poriesi, ocakavanie su, v priestore kde sa v minulosti vydavaly kvalitne dievcenske ziny ako bloody marry... je toto .. >> (novinka)
25.05. 15:36
Eduv syn: miso, postupne. teraz samplujem plastikov a robim cover od kryla :D >> (novinka)
25.05. 10:12
Mišo Štich: Zabijácke. Chalani, mohli by ste spraviť dáky cover od Brezovského. Anjel alebo Chcem byť sám... >> (novinka)
25.05. 09:52
Mišo Štich: https://brnenska-vrtule.webnode.cz/ >> Brněnská vrtule #1 / 1991 (archív zinov)

ANKETA:
Má to tu ešte zmysel?

[275/91.67%]
Má!

[13/4.33%]
Ako kedy, je tu aj plno píčovin.

[2/0.67%]
Je mi to jedno, som tu prvý krát.

[10/3.33%]
Nechaj tú mŕtvolu už konečne dôstojne pochovať, aj tak je všetko na facebooku a aktuálnejšie!


PoČet hlasov: 300


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com