Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


LISHYNEEC - IBA PRE MŇA! CD

Autor: Adrik | Počet videní: 985

DIY
Už dávnejšie mi pristálo v schránke prvé CD kapely LISHYNEEC aka po našom lišajník. Dopredu pripomínam, že hudobne nejde o moju šálku ipy, ale čo na tom, obzory si treba neustále rozširovať aj v alternatívnom metale. V kapele napríklad pôsobí Peter Lipovský, ktorý má alebo mal prsty na nahrávkach GALADRIEL, FEVER, DOGMA INC. alebo takého ŠVABLASTu a hlavne prelínanie nápadov a motívov prvých dvoch spomínaných je na tomto albume dosť počuť. Ale poďme poporiadku. Album je zabalený do pekného obalu z ručne rezaného a 100% recyklovaného papiera a citujem z obalu "a odporného plastu". Čo ma hneď zarazilo, bola informácia o použitých časti diel zastupovanými výpalníkmi Soza. Pritom nejde o žiadne covery ani vykrádačky časti piesní, ale o dve pársekundové intrá vystrihnuté zo slovenských rozprávok. To fakt iba kvôli tomu? Našťať všetkým výpaníkom do nádrží esúvečiek. Ináč k tým rozprávkovými intrami, nie sú prví ani poslední. Naposledy ma takto prekvapili MALOKARPATAN, ktorí na tom postavili celý svoj debut. Po rozprávkovom úvode to teda začína na môj podiv celkom pekne sypať. Holoruby alebo predaj dreva (primárne je ale tento song o vode) to sú témy, ktoré chýbajú nielen u punkových kapiel, tobôž v metalovej scéne. V emotívnejšie podanej skladbe "Novou krajinou" je až priam po básnicky podaný vzťah globalizácie na pôvodných "primitívnych" obyvateľov. A to od ich vykorisťovania až po genocídu. Pomalšia, hypnotická až atmosférická "Vy-ja" je ďalším dielom nekonečnej telenovely Materiálne statky sú viac ako nejaká príroda alebo životné prostredie. Tento motív je ešte viac rozvinutý v ďalšej skladbe "Koľko krás": "Rýchlo míňame aj to neminuteľné ... Rýchlo zničíme aj to nezničiteľné ..." Iná téma sa rozoberá v "Iba ja". Celý ten srandovný boj o najkrajšieho, najinteligentnejšieho, najsilnejšieho jedinca naberie v budúcnosti iný rozmer nástupom génového inžinierstva. To sa budeme musieť ešte len vtedy poriadne otáčať my po starom "vyrobení". Ach to scifi ... Song "Slobodan" obsahuje text uverejnený v srbskom denníku Politika a prepíšem ho tu celý:
"Ďakujem ti za všetky klamstvá, klamstvá a krádeže. Za každú kvapku krvi, ktorá sa kvôli tebe preliala. Za strach a bezmocnosť, za zmarené životy a generácie. Za sny, ktoré sme nemohli uskutočniť. Za boj, ktorý si viedol v našom mene a neopýtal si sa nás.
Pamätáme si tanky v uliciach Belehradu a krv, ktorá vytiekla. Pamätáme si Vukovar, pamätáme si Dubrovník. Pamätáme si Krajinu, Sarajevo. Pamätáme si Srebenicu. Pamätáme si bombardovanie. Pamätáme si Kosovo.
A budeme si to pamätať navždy.
Myslíme na umučených, zavraždených, unesených a nezvestných.
Myslíme na naše zničené životy.
"
Silný text (!) aj keď trochu s kostrbatým podaním. "At the soundawn" je jediný track spievaný po anglicky a čo ja viem čo o ňom? Ak by to bolo celé v angličtine, určite by som o túto kapelu kvôli hudbe nezavadil. Ostatní možno áno, ale ja by som do budúcna určite ostal v slovenčine. Predposledná "Komíny" sa vracia do celkovej koncepcie albumu a kapely - ekológii a v tomto prípade o lenivosti alebo až ľahostajnosti niečo zmeniť. Záverečná "Voda moja" je už len taký krátky epilóg k prvej skladbe.
Nakoniec som to celé prežil bez újmu na zdraví. Rozporuplné pocity sa po niekoľkých posluchoch stratili. Treba si zvyknúť nielen na muziku, ale i na spev. To všetko však kladne vyvracajú nie až tak bežné texty v našej subkultúre, takže sa dajú prepáčiť aj tie nadštandartné hráčske schopnosti :), ale tie sú asi v danom štýle bežné. Ako pozerám, kapela dosť málo koncertuje, snáď nejde len o jednorazový projekt a časom sa dočkáme ďalšej nahrávky a aj ďalších koncertov. A to nielen na veľkých pódiách, ku ktorým majú určite ťah - síce by si to vypočulo viac ľudí, ale snáď niekedy niekde aj v klube, kde som najviac zvedavý na príhovory.

bandzone.cz/lishyneec

  1. Úvod
  2. Moja voda
  3. Novou krajinou
  4. Vy-ja
  5. Koľko krás
  6. Iba ja
  7. Slobodan
  8. At the soundawn
  9. Komíny
  10. Voda moja

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: O+L+U

Správa:

#7192 Peter @ napí­sal/a: 07.06.2017 19:13:33

Ďakujeme za recenziu. K SOZE. Sozu sme oslovili z jedného jediného dôvodu. Vážime si prácu a nápady autorov kvalitných diel. Filmové spracovanie rozprávky Soľ nad zlato považujeme tematicky aj emocne za paradne dielo. Považujeme za správne kontaktovať autora keď chcem použiť pre seba kus jeho práce. Autorov a dedičov autorov zastupuje SOZA a LITA. Peter Lipovský - Lishyneec

#7191 Spikey napí­sal/a: 07.06.2017 19:08:34

Super vec, super typci. Najviac sa mi paci song Iba ja.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)