PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 29.2.2020

POP. 1280 (USA), NULAJEDNANULANULA (CZ), ZMAR (CZ), LAKKA (CZ)

Košice, Collosseum

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

GRIDE - HLUBOKÁ TEMNÁ MODŘ (INSANE SOCIETY)
13.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
NABOSOPOSKLE, DISTAX, CRIPPLED FOX, SEDEM MINÚT STRACHU (10.1.2020, Spišská Nová Ves)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
LIDSKÉ ZDROJE - Live demonstration MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


PRAWDA - 77 CD (recenzia)
PHR
Keď sa povie poľská punk rocková scéna, každému znalcovi tejto hudby sa vynoria dve legendy. Pidzama Porno a Prawda.
Tá prvá už dlho nič nenahrala a venovala sa najmä koncertovaniu a skupina Prawda prichádza so svojou výberovkou, takou predzvesťou ich dlho plánovaného albumu „Dobrzy, brzydcy i zli“.
Prawda vznikla v roku 1994 z členov kapely Zwloki, ktorá hrala asi 3 roky v 80 rokoch. Kapelu ešte neskôr doplnil gitarista Ace z ďalšej poľskej punkovej kapely Powerocks. Album si kapela nazvala skrátene „77“, čo má aj vyjadrovať ich záľubu k tejto odnoži punkovej music. Na výbere nájdete 20 skladieb, ktoré reprezentujú 3 albumy a 2 lp-čka. Čo sa týka samotnej hudby, nečakajte žiadny pogo rýchly punk alá The Exploited. Na cd sa síce nájdu aj drsnejšie kúsky, ale väčšina songov má stredné tempo spojené s výraznou melodikou. Túto partičku možno prirovnať k inej legende, maďarskej skupine Aurora. Obe skupiny majú podobné pesničky, akurát Aurora je ešte viac melodická a využíva dychovú sekciu. Prawda, sem tam zájde aj do ska hudby, ale vypomáha si pri tom hlavne gitarami. Zvuk celého cd je veľmi dobre ozvučené, občas je počuť v skladbách mierne echo najmä pri speve, ale to je asi ponechané naschvál.
Čo sa týka textov kapela je silne politická. Silne broja najmä proti poľskému nacionalizmu, proti polícii, proti náboženstvu, ignorancii, netolerancii a proti politickým systémom. Vždy som si myslel, že poľština nie je moc spevavý jazyk, ale pri tejto kapele som svoj názor prehodnotil. Pokojne sa vám stane, že sa prichytíte ako si pospevujete niektoré chytľavé refrény, čo nie je problém ani pri prekladaní textov, predsa poľština nie je moc vzdialený jazyk češtine, alebo slovenčine.
CD vychádza ako digital- pack, obsahuje zaujímavý booklet so všetkými 20 textami + históriu kapely, a ako bonus aj videoklip k piesni „Nalyvaimo brattya“.
Výborné zosumarizovanie, výbornej poľskej kapely, ktorá má ešte nepovedala posledné slovo.

01. Biologia
02. Proste i krzywe
03. NIe jesteš madry, nie jesteš piekny
04. Masjasz
05. Niech pozostanie tak
06. Made in China
07. Za to
08. Peter Pan
09. Piosenka poprawna politycznie
10. Mussolini
11. Fatale
12. Obcym wstep wzbroniony
13. Nalyvaimo brattya
14. Piosenka wyborcza (ble, ble, ble)
15. Szachownica
16. Berlin Warszawa Praga
17. Alkohol
18. Auld lang syne
19. Kara i wina
20. Za moimi drzwiami


Táto recenzia už bola zobrazená 788 krát!
 Autor: Krueger
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 2.5

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: I+W+N
TEXT:


ZAUJALO NÁS:

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
24.02. 11:38
sludgehead: neviete niekto ci sa da kupit listok len na ten prvy den (streda)? >> (novinka)
20.02. 17:34
HCST: No hlavně do ČR zavítají Hetze. A nezbývá než doufat, že vystoupí i na nějakém pro takový námrd důstojném místě (rozuměn...díře) .. >> (novinka)
13.02. 13:15
dášo: lukasukaz: dík. nie, v lete chodím na tour južnú pologuľu. ale Kvapka nie je zlý nápad, minimálne logo by som už mal. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
12.02. 19:08
lukasukaz: Vločka topka celého víkendu u mňa :D Keď sa začalo drbať bežkou o odposluch tak som myslel, že to niekto v predu naozaj schytá :D Dášo, v lete to premenuješ na kvapka? :D .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
09.02. 10:44
Zintaer: HURK na krabičkách Zintaer a Noitt!! Dík za pozitívny report!!! Akcia bola celá super!!! >> 6.2.2020 POKORA, HURK, SZMEJ, DUDE THE WOLF Košice, Collosseum (report)
04.02. 08:15
dášo: elramon: nie, je to (zatiaľ) výhradne koncertná záležitosť. vo februári doslova koncertný boom BB, ZA, SNV, BR. .. >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
02.02. 15:52
elramon: ten dasov projekt ma uz nieco vonka? >> 23.11.2019 Nö fest Trangoška (report)
11.01. 15:42
masskillah: Rišo vystopoval som tam alúziu na Rozpor?:) >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
11.01. 12:48
deegee: No však naviac pobúrený z Ahoj bol práve Adrik >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
10.01. 16:05
Raklo : Najobľúbenejšia kapela. >> AHOJ (Slovensko) (predstavujeme kapelu)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl roku pána 2019?

[0/0%]
BRAŇO ALEX - This is punkrock from Transylvania 12"

[0/0%]
DAVOVÁ PSYCHÓZA - Emancipácia 12"

[1/33.33%]
FYASCO - Kurva to je tlak / Nech žije smrť! 7"

[0/0%]
HAPPY COCKS - We don´t need anything special 12"

[0/0%]
PIVNICA - Fragmenty 12"

[2/66.67%]
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

[0/0%]
SLOBODNÁ EURÓPA - Trojka 12"


PoČet hlasov: 3


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com