PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Po 3.12.2018
P.L.F. (USA), RADIATION (SK)

Bratislava, Fuga

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

SU19B - NEUTRALIZE (SPHC)
12.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
MY O VLKOCH, CAMELEON, CHOROBOPOP, CTIB (3.11.2018, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
BLACK PASSENGER

NAJNOVŠÍ REPORT:
MY O VLKOCH, CAMELEON, CHOROBOPOP, CTIB (3.11.2018, Košice, Collosseum)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
COCO BONGO - Demo tape MC

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Fear fest 2018

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Bakteria #3 / 2005

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika











SANCTUS IUDA - DISCO 2CD (recenzia)
Nikt nic nie wie
SANCTUS IUDA bola poľská anarcho crustpunková kapela, ktorá bola hyperaktívna v 90-tych rokoch, ale tento rok vystúpia na niekoľkých festivaloch. A pri tej príležitosti im u Nikt nic nie wie vyšla diskografia na dvoch CD a dvoch płytách. Vinylová verzia obsahuje 30 skladieb zo split 7" s SARCASM, SHARPEVILLE, REGENERATION a DOG ON A ROPE, kazety "ABC" vydanej u Malária records, demonahrávky z roku 1998 so skladbami z pripravovanej druhej LP, techno remixy LP "Rzad - korporacje - (wy)zysk" a CD verzia navyše aj pôvodnú, neelektornickú verziu.
Zaujímalo by ma, koľko ľudí, ktorí na tomto v deväťdesiatkách frčali, číta túto recenziu. Zrejme nikto. U nás, samozrejme v neskorších časoch, z tých rokov šli na plné pecky skôr HOMOMILITIA alebo INFEKCJA, ani neviem, či niekto poznal SANCTUS IUDA, samozrejme aj tony poľského panku, ale zažiť túto kapelu v ich najlepších rokoch a v domácom prostredí na nejakom poľskom squate, ktorí z vonku obliehali agronacisti v bomberách, maskáčoch a ťažkých botách a z radnice chceli takéto miesta zakázať bigótni katolíci, musela byť poriadna divočina. Množstvo účasí na kompiláciách s takými menami ako UUTUUS, MASSKONTROLL, FORCA MACABRA, 3 WAY CUM alebo BATTLE OF DISARM naznačuje aj možnosť, že v zahraničí boli známejší ako doma alebo vo Vyšehradskej štvorke.
Predovšetkým skladby z prvých troch sedmičiek surovo sekajú všetko okolo seba. Nie je to žiaden metalovo dbeatový hurikán, na ktorý si zvyknutý pri dnešných crustových kapiel. Skôr deväťdesiatkový crust punk silne inšpirovaný kapelami, ktoré vtedy "leteli", ako HIATUS, DOOM alebo musím napísať, že aj kus NAUSEA. Hrubé, ale aj agresívne rýchle, premakané riffy, ale aj bordel. K nemu parádne pasuje poľština. Splitko s DOG ON A ROPE (V Collosseu je plagát na ich koncert niekedy z roku 96?) obsahuje dve skladby, prvú až hypnoticky monotónnu štyryapolminútovku "A.C.A.B.", ktorá sa dopredu posúva naozaj veľmi pomaly a druhý hlučný oi žúr "Insane wanker". Kebyže si v tých časoch po troch vydarených sedmičkách kúpim toto, asi by som bol nasraný, čo to je za nepochopenú srandu. Nasledujú skladby z kazety "ABC" a hneď prvá - "Co chwila to samo" je naložená ako nákladný vlak. Hlavne basa tu dostáva hlavné slovo. Pokračuje sa v coveroch ACTIVE MINDS, TZN XENNA (Táto kapela je pre mňa záhadou, dodnes nechápem ich extrémnu popularitu v Poľsku ...), CRASS alebo CHAOS UK. Do ENT grind crustu zaboria v päťminútovej skladbe "Stereotyp" a prvé CD uzatvárajú štyri skladby z dema z roku 98, ktoré malo byť predzvesťou druhej dlhohrajúcej LP. Songy sú stále divočina, možno viac do stenchcore ako garážový crust, ale pri minutážach 7:04, 5:16 alebo 4:13 sa už ani veľmi nesústredite do konca.
Vyberám druhé CD a pri popisoch ako kung-fu alebo star wars tekkno sa bojím, čo bude nasledovať. A nejak nič neprichádza. Zvuk je síce viac zahuhlaný, hall efekt robí svoje, ale je to počúvateľné. Bol som už aj na slabších koncertoch pod mostom. Dokonca verzia takej skladby ako "McMurder" je ešte väčší disbeat ako na splite s REGENERACION alebo "Prawdziwe oblicze kapitalizmu" je totálna hymna. Už viem, kde je chyba. CD najprv prehráva pôvodnú verziu LP "Rzad - korporacje - (wy)zysk". Riadne skúšobňový zvuk mocne pridáva na surovosti, o poslednej "Za pieniadze" nahranej cez tamagoči nehovoriac. Sakra, ostávajú ešte remixy. Zpomaľovanie alebo zrýchľovanie, kokotské jungle zvuky z akvária, efekty na spev ... Každú skladbu vydržím maximálne do polovice. Klobúk dolu tomu, čo to dal celé. Musíš mať doma dobré drogy. Aký to má mať zmysel? Pritiahnúť ľudí z inej scény?
CD je zabalené do vymakaného trojpanelového digipacku s búkletom, v ktorom namiesto textov (to vážne?) nájdeš príbeh kapely (iba po poľsky) a miliardu fotiek. Videl som aj LP verziu a tá je tiež luxusná.
Prvé CD super, druhé len z polovice a do polovice.
Máš už ich splitko s DISCLOSE?

nnnw.bandcamp.com/album/disco
  1. Betie
  2. Jezus kocha biednych
  3. Radio Ma ryja
  4. Wolny wybor wolne žycie
  5. Czarny krzyz
  6. Serce przesteje już bić
  7. McMurder
  8. Prawdziwe oblicze kapitalizmu
  9. A.C.A.B.
  10. Insane wanker
  11. Co chwila to samo
  12. Blind acceptance (cover ACTIVE MINDS)
  13. Gazety mowia (cover TZN XENNA)
  14. Do they owe us a living? (cover CRASS)
  15. 4 minutes warning (cover CHAOS UK)
  16. Stereotyp
  17. Stworca
  18. Dla miesa
  19. Nieposłuszenstwo
  20. Moje wspomnienia
  21. McMurder (ugh argh jungle)
  22. Wolność dla Bośni (plan ludobójstwa jungle)
  23. Hardline (disco jungle)
  24. DIY (haunted jungle)
  25. Prawdziwe oblicze kapitalizmu (aaaaarrgghh jungle)
  26. Nie badz bierny (kung-fu jungle)
  27. Zacznij myslec (punk?acid tekkno)
  28. Do rzadu (ganja can´t get up jungle)
  29. Stereotyp (kung-fu star wars tekkno)
  30. Direct action (honey freeze techno)
  31. Wolnosc dla Bosni
  32. Nie badz bierny
  33. McMurder
  34. Do rzadu
  35. Twarde zycie
  36. Direct action
  37. D.I.Y.
  38. Stereotyp
  39. Prawdziwe oblicze kapitalizmu
  40. Zacznij myslec
  41. Za pieniadze

Táto recenzia už bola zobrazená 188 krát!
 Autor: Adrik
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: D+G+V
TEXT:


 #7500 Mišo Štich   napísal/a 31.10.2018 21:41:34
Čo dodať? Pekná spomienka.

https://muzika-komunika.blogspot.com/2018/01/sanctus-iuda-rzad-korporacje-wyzysk-1995.html

https://muzika-komunika.blogspot.com/2018/02/sanctus-iuda-abc-1996.html

Mišo
 #7499 axc   napísal/a 31.10.2018 08:56:20
pocuvam od puberty do teraz aj na starobu planujem.
 #7498 achmeth achmn23@gmail.com   napísal/a 30.10.2018 12:10:04
ja sa hlásim Adrik :-) v 90-tych som na tom frčal a recenziu som si teraz prečítal... a veľmi rád... :-) super
 #7497 Strapatý strapo@seznam.cz   napísal/a 30.10.2018 09:21:17
Túto 2xlp mám od leta doma a je to naozaj fajn spomienka na 90 roky....Takisto ako 2xlp Quarantine...tiež super!!!
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
13.11. 09:33
CINTER: Super recka!!! U >> ALIUSTERRA / UŠTKNI 12" (recenzia)
10.11. 21:48
Mišo Štich: Toho punka z Poľ .. >> STARZY SIDA CD (recenzia)
09.11. 11:23
ctib: Čau Wrbo, no to >> STARZY SIDA CD (recenzia)
09.11. 08:19
cinter: viac info: http: .. >> (novinka)
08.11. 16:36
Wrbo: Ďakujem za objas .. >> STARZY SIDA CD (recenzia)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[77/27.9%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[69/25%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/3.99%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[67/24.28%]
Mne varí mama

[52/18.84%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 276

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...