Pozývame:


Pi 19.4.2024
Košice @ Collosseum

FUKOTY (SK), TVOI POSTOI (SK), MY O VLKOCH (SK), NIČITEĽ (SK)
vinyl afterparty
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 341

PHR
"Smrt mladého sebevraha, to je smrt každého mladého člověka, zkrátka něco, co se dotýká všech, celé společnosti."
Ja som ešte stále tu. Nie som už mladý a ani samovrah. Aj keď ... a k tomu počúvam storočné vykopávky. Ušetrím vás od nostalgického spomínania na zháňanie nahrávok z posledných strán knihy Kytary a řev. Čosi sa dalo zohnať na kazetách s obalmi toľkokrát prekopírovanými, že to bol len zhluk šedo - čiernych bodiek. O kvalite nahrávky nehovoriac. Skôr sme sa mohli baviť o intenzite šumu.
Skupina bola založená v máji 1987 vo Valašskom Meziřičí, aj keď sama kapela tvrdila, že "Nejsme z Valmezu. Nejsme vlastně odnikud, ale z Valmezu nejsme úplně nejvíc." Po rôznych personálnych rošádach nahráva v marci a júni svoje jediné demo, aby o rok neskôr po ďalších personálnych výmenách odohrala posledný koncert a nedočkala tak chcenej slobody v podobe pádu obludného režimu ...
Demo vyšlo v dvoch verziách na kazetách a tento rok s remastrovaným zvukom prvýkrát aj na vinyle. Artwork aj grafika vychádza z pôvodnej kazety. Všetko zladené do žltej a čiernej. Jednoduché a sexi. Okrem vnútorného listu s textami a ich prekladmi nájdeš na zadnej strane obalu aj históriu kapely z kazety.
A prečo som na začiatku spomínal tie zašumené kazety? Práve na jednej takej sa ku mne niekedy v čase vzniku týchto smiešnych stránok dostal aj tento demáč. Šumák ako sviňa, ale od prvých prechodov na bicích v úvodnej "Všechno" som si zamiloval ten špinavý odér s garážovo - kanálovým zvukom. Tá surovosť a zároveň primitívnosť, pri ktorom sa ti vybavia šedé paneláky, sivé chodníky, na ulici tri farby škodoviek a kabátov. Vstávanie do práce za skorého rána ešte za tmy alebo hmly s dávno pochovanými snami a mizernou víziou lepšej budúcnosti. A k tomu v schránke neotvorený povolávací rozkaz ...
Skladby SMS by sa dali rozdeliť do dvoch kategórii: pankovice a silné depresíva. Všetky s rozumnou minutážou, krátkymi textami, ale zato s elegantným frázovaním. Z prvej kategórie určite treba spomenúť "Prázdniny" s parádnými riffmi alebo rýchle a krátke "Rezavé ojnice": "Tak dlouho budeš čekat, nikdy se nedočkáš, tak dlouho budeš hledat, nikoho nepotkáš." "Ještě to nekončí" nadväzujúca na song "Pankáči", bez ktorého by som sa aj zaobišiel (taktiež aj bez "Spadla na mě noc"), je jednou z najdepresívnejších skladieb na albume: "Ještě to nekončí a roky frčí, nikdy to neskončí a lidí mlčí. Ještě to umíra dlhou agónií, ještě se zavírá a stojí na liniích." Au! "Nejsou a nebudou" a "Všechno je to" sú pankáčinami až do poga, ale obe (samozrejme nielen tieto) so smutným podtónom: "Kde jsou ty vaše sny, který jste budovali? Kde jsou ty nové dny, které jste slibovali?" A ešte netreba zabudnúť na "Kdo jsi" - odporúčam tiež verziu od LIDSKÉ ZDROJE. No a teraz tá druhá sekcia: Psychadeliku a melanchóliu rozdúcháva "Proč nechci žít" a taktiež moja najobľúbenejšia a najviac depresívna skladba SMS "Nic nechci vědět": "Každý má svou ulici, na které jednou zůstane ležet, i já mám svou hranici, přes kterou nemohu běžet." Pravda pravdúca. O nič menej veselé sú "Smrt mladého sebevraha", hypnotická "Láska", "Nepoznávám" alebo opäť ďalšia skľúčenosť "Snad jsem to vědel" vyvolavájúca až zimomriavky: "Koho zítra ztratím, budu to snad já? Večer svící rozsvítím a přece bude tma." "Z touhy touha" je undergroundovka vystrihnutá zo 60-tych rokov: "Láska hyne, stíny svádí, moje tělo padá za ní." Záver dosky patrí pochmúrnej "Je tady svět". Lepší koniec si toto demo ani nezaslúžilo: "Je tady svět, padá v něm sníh, je tady svět, na černých postelích."
"Témeř po roce hraní se SMS chystají vystoupit ze stínu tajemství a mýtů. A my bychom se měli připravit na časovanou bombu, protože SMS znamenají velký příslib do budoucnosti. A blíží se devatesátá léta."
Deväťdesiatych rokov sa kapela nedožila. Možno je aj dobre, že zvečnili len túto jednu nahrávku. Celú tú tému beznadeje a bezvýchodiskovosti danej doby vyčerpali naplno a dokonalo. Aspoň sa nestali vypelichanou vykrádačkou samých seba, kde by sa na ďalších záznamoch len opakovali. Aspoň archiváři mají co žrát. Smrť smrti!

https://papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com/album/smrt-mlad-ho-sebevraha

  1. Všechno
  2. Prázdniny
  3. Proč nechci žít
  4. Nic nechci vědět
  5. Rezavá ojnice
  6. Ještě to nekončí
  7. S.M.S.
  8. Nejsou a nebudou
  9. Všechno je to
  10. Láska
  11. Spadla na mě noc
  12. Nepoznávám
  13. Z touhy touha
  14. Snad jsem to věděl
  15. Kdo jsi
  16. Je tady svět

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: S+U+Z

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)