Suroviny:
3 - 4 červené (prípadne zelené alebo žlté) papriky
1 stredne veľká šalátová uhorka
2 - 3 mladé cibuľky s vňaťou
cca 150g olív bez kôstky
cca 250g lahôdkového tofu
3 polievkové lyžice panenského olivového oleja
1 polievková lyžica balzamikového octu (alebo citrónovej šťavy)
mleté čierne korenie (ideálne čerstvo zomleté)
kôpor (sušený, ideálne čerstvý)
soľ
Postup:
Paradajky, papriky, uhorku, mladé cibuľky a tofu nakrájame na menšie kocky, a spolu s olivami, olejom a octom vložíme do väčšej nádoby. Vzniknutú zmes premiešame, podľa chuti pridáme mleté čierne korenie, kôpor a soľ, znovu premiešame a necháme pár hodín odležať v chladničke. Šalát môžeme konzumovať samotný, prípadne s pečivom alebo ako prílohu ku hlavnému jedlu.
PS: Recept je vegánsky, no pre vegetariánov je namiesto tofu fajn alternatíva syr gréckeho typu, prípadne ovčí syr.