PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Pi 27.1.2017
CHAPPA AI (Maďarsko), MEDICATION TIME (SK), UNDECIDED (SK)

Lučenec, Slimák

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

SEDEM MINÚT STRACHU / ERECTILE DEMENTIA (KAZ)
4.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
COMMUNITY, NATTERERS, GENERACION SUICIDA (9.1.2017, Sheffield)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Sucháč: "Přijde mi, že většina lidí kolem mě, ty oči a uši má dnes zablemcaný stejně, jako já ve čtrnácti letech. A to je ten průser ..."

NAJNOVŠÍ REPORT:
NIČITEĽ, FAT, THORWALD, MORDUM (13.1.2017, Spišská Nová Ves, Legenda)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
SEDEM MINÚT STRACHU - General fucking 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
V úzkostnej depresii vzbury

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
DePresse #7 / 1991

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Echt kapustnica











MANDĽOVO - RYŽOVÉ MLIEKO (recept)
Porcia: 1 liter

Budeš potrebovať:
Mandle, ryžu, 2 hrnce, ručný mixér, asi 3-4 misky, cukor, karob, iné dochucovadlá podľa chute a celkom dosť času.

Ak máš nelúpané mandle, tak si ich nechaj namočiť cez noc vo vode. Na 1L mandlového mlieka sa dá použiť 200g mandlí, takže pomer nechám na Tebe, podľa toho, aké ho chceš "mandľové" . Nelúpané namočené mandle treba na pár minút hodiť do vriacej vody, aby si ich vedel/a zošúpať. Radšej viac, ako menej. Ja som používal lúpané, takže od tohto bodu bude postup spoločný. Pripravené nelúpané mandle vložíme do studenej vody a dáme variť. Tým ich zbavíme horkosti. Počas varenia si ich vyťahuj a ochutnávaj, musia byť mäkké, aby si ich mohol rozmixovať na čo najmenšie kúsky. Ja som ich varil určite cez hodinu. V rovnakom čase si daj zvariť ryžu. Najskôr ju poriadne prepláchni, pretože aj s vyvarenou vodou sa používa už priamo na prípravu mlieka, aby škrob ubral výslednému mlieku na vodnatosti. Na 1L vody som použil pol hrnčeka ryže. Po rozvarení ryže ju v tej vode rozmixuj ručným mixérom a počkaj, kým sa dovaria mandle. Z roxmizovanej ryže budeš mať po pár minútach pod vplyvom škrobu skôr kašu, ako mlieko, ale nič si z toho nerob, bude sa to riediť. Z mandlí zlej vodu, pridaj zhruba do polovice výšky mandlí čistú vodu a začni mixovať. Daj si na tom záležať, nech sú kúsky mandlí čo najmenšie. Keď uvidíš, že tam máš málo vody, tak prilej. Prestaň, až keď uvidíš, že to na viac už nerozmixuješ. Do mandlí dolej pomerne vody, ktorý si vynechal/a pri mixovaní aby tam bolo nakoniec dokopy zhruba 1L a pridaj rozmixovanú ryžu. To znova premixuj, aby sa to poriadne pomiešalo. Potom, cez sitko s čo najmenšími okami prelej mlieko z hrnca do novej misky. Hrniec opláchni od zbytku nečistôt. Mandle a ryžu v sitku premiešavaj lyžicou, je to asi najjednoduchší spôsob, ako z toho dostať čo najviac vody. Keď už je zmes v sitku nevyždimateľná, odlož ju do inej misky, neskôr si z nej pripravíš slaný koláč s cibuľkou. Opakuj, až kým nepreleješ všetko mlieko. Keď sme hotoví, prepláchni sitko a vlož ho do umytého hrnca. Do sitka vlož utierku a začni prelievať. Ako si si všimol/a, celá utierka je po vrch plná mlieka. Kvôli škrobu z ryže to poriadne nepreteká. Preto to treba robiť tak, ako je bežné - a to tak, že spojíš utierku za všetky štyri konce do stredu a začneš ju točiť, až z nej pod tlakom začne pretekať mlieko. Na toto treba silnejšie ruky, ak je po ruke niekto silnejší zapoj do varenia jeho, inak prídeš o časť mlieka. Po pretlačení mlieka cez utierku zmes z utierky odlož do misky na neskoršie použitie. Pomôž si lyžicou. Opakuj, kým nebude pretlačené všetko mlieko. Následne máš pripravené dva krát filtrované, mandlovo-ryžové mlieko a môžeš začať s dochucovaním. Jediné, čo som použil ja, bol hnedý cukor a jednu várku som spravil aj s karobovým práškom (náhrada kakaa, vyrába sa z plodov "svätojánsky chlieb", ktoré rastú na strome "rohovník obyčajný". Ak si pil rakiju, vyrába sa práve z neho. Je to struk bez zrniečok, ktorý NEOBSAHUJE KOFEÍN ANI INÉ PSYCHOAKTÍVNE LÁTKY). Dôležité je, aby ste si mlieko ešte zriedili s vodou - dôvod je jednoduchý: kvôli škrobu je to také hustejšie. Po správnom zriedení to však nie je ani riedke, ani husté, ale viskozitou pripomína kravské mlieko. Po pridaní cukru/karobu alebo čohokoľvek, na čo máš chuť, no hlavne po pridaní vody je mlieko potrebné ešte raz priviesť do varu a po 2 minútach ho odstaviť, naplniť do fliaš a uzavrieť. Takto primitívne zakonzervované vydrží v chladničke určite viac ako 2-3 dni. My sme ho stále stihli vypiť skôr, tak to nemáme zmerané, ako dlho to má trvanlivosť. Do chladničky to daj, až keď to bude mať izbovú teplotu.

Mlieko, aké ste pili na vegete bolo robené z: 300g mandlí rozmixovaných v 1.5 vody, pol hrnčeka ryže, rozvarených v 1L vode. Čistého mlieka sme mali niečo okolo 1.8L. Mandle sme kupovali priamo lúpané (takže boli drahšie) za 10 € 1 KG v Metre. V prepočte to vychádza na zhruba 3.5 € zhruba 2L ryžovo-mandlového mlieka. Netreba však zabúdať, že zostatok rozmixovaných mandlí a ryže sme použili na tri plechy slaných koláčov, ktoré vám na vegete tak chutili. Preto ak sa na to pozrieme z celkového hľadiska, cena je oveľa nižšia.

Na vegete sme sa s týmto mliekom prezentovali z viacerých dôvodov. Hlavne sme chceli ukázať alternatívu voči kupným, drahým mliekam plných konzervantov a hlavne alternatívu voči sójovému mlieku, kedže vegáni majú tendenciu používať sóju až v nadmerných množstvách, čo nemusí byť zas až tak zdravé, ako sa zdá. Ak si zoberieme v úvahu, že za 1L sójového mlieka dáme v obchode 1.8 € a to, o koľko je sója lacnejšia od mandlí, dospejeme k záveru že naše mlieko nie je až tak drahé, ako sa na prvý pohľad zdá. Predovšetkým - pomer strávený čas a reálny výsledok za to však nestoja, ak človek bežne pracuje a stará sa o domácnosť! Ak by ste sa však napríklad s piatimi kamošmi dohodli, že jeden týždeň navarí mlieko pre všetkých jeden, druhý niekto iný atď., viete veľmi jednoducho a príjemne vytvoriť funkčnú alternatívu voči kupovaným mliekam a dodávateľom, viac sa osamostatniť od medzinárodných sieti predajní a kolektívne prispieť k zdraviu seba a svojich známych. To by už význam malo. Čas pri tom strávený sa o toľko nepredĺži, len čo sa týka zceďovania zmesi a výsledok je o to efektívnejší.

Tento recept už bol zobrazený 259 krát!
 Autor: recept z nedeľného vegetu
Späť na recepty
Oznámkuj tento recept ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie receptu: 1

Pridaj komentár k receptu:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: M+Z+K
TEXT:


POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
dnes 09:18
tuta: Zdravím
M .. >> (guestbook)

včera 11:42
Mišo Štich: Díky za tento zi .. >> View beyond #1 / 1992 (archív zinov)
včera 11:28
Tomáš Ničiteľ: Pravdu máš Adrik .. >> 13.1.2017 NIČITEĽ, FAT, THORWALD, MORDUM Spišská Nová Ves, Legenda (report)
11.01. 09:17
ctib: Před pár lety (2 >> HERIDA PROFUNDA CD (recenzia)
09.01. 21:30
xxx.: moj prvy koncert .. >> (novinka)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[58/26.85%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[59/27.31%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/5.09%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[49/22.69%]
Mne varí mama

[39/18.06%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 216

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2017 ...