Pozývame:


Št 28.3.2024
Košice @ Košický hrad

OTRAS (SK), TEUFELSMAUER (SK), DRUGS (SK)
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


KARI ZO STRUKOVÍN

Suroviny:
- žltý hrášok (namočiť na 4 hodiny a povariť 1 hodinu) alebo červená šošovica (nenamáčať, len povariť cca 15-30 minút)
- cibuľa, cesnak
- čili (čerstvé alebo pasta)
- kari koreniny: horčicové semienka, cibuľové semienka (Nigella seeds), mletý zázvor, mletá rasca, mletý fenikel, sladká paprika, asafoetida (predávajú v Govinde), mletá škorica, mletá kurkuma
- 1-2 plechovky nasekaných paradajok (môžu byť aj čerstvé)
- uvarené zemiaky
- zelená fazuľka (uvarená alebo mrazená)
- tofu nakrájané na kocky (pre vegetariánov / neveganov sa môže pridať panír / mliečna kocka a pod.)
- paradajkový pretlak
- nakladané citróny (recept nižšie)
- kokosové mlieko
- koriander

Nahriať 1-2 polievkové lyžice oleja vo veľkom hrnci, pridať nasekanú cibuľu, rozmliaždený cesnak a čili pastu. Popražiť na oleji do zmäknutia. Pridať kari koreniny, za stáleho miešana pridať 2-3 polievkové lyžice vriacej vody, kým sa nevytvorí pasta. Pridať uvarenú strukovinu a dobre premiesať s koreninami. Podľa potreby pridávať vodu, kým zmes nie je hladká. Pridať paradajky, zemiaky, fazuľku a citróny a variť na veľmi miernom ohni 1-2 hodiny (aby chuť korenín prenikla do celej zmesy). Pred podávaním pridať kokosové mlieko, pretlak, tofu a koriander.

Nakladané citróny:
- 6 celých citrónov nakrájaných na osminky
- šťava zo 6 ďalších citrónov (na každý naložený citrón potrebujeme šťavu z jedného ďalšieho citróna)
- 75g soli
- 1 škoricové drievko
- 2 bobkové listy
- 1 sušená čili paprička (ak chcete citróny štipľavejšie)

Citróny starostlivo poumývajte a pokrájajte na osminky, odstráňte jadierka. Vložte do väčšieho zaváraninového pohára, pridajte soľ, 1 škoricové drievko a bobkové listy. Vytlačte šťavu z ďalších 6 citrónov, odstráňte jadierka a nalejte do zaváraninového pohára. Doplňte studenou (neprevarenou) vodou až po vrch. Pohár poriadne zatvorte a traste, kým sa soľ a šťava rovnomerne nepremiešajú. Nechajte stáť 28 dní na tmavom mieste izbovej teploty - šťava zhustne a zmútnie.
Možno použiť do omáčok, hustých polievok (napr. šošovicovej), šalátov, kari, marockých jedál, a pod.

Autor: recept z nedeľného vegetu
Počet videní: 1010

Pridaj komentár k receptu:

Meno:
Email:
Antispam: C+L+G
Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre: