Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


18.8.2010 MISCONDUCT, BAD RELIGION; Praha, Lucerna

Autor: Balki | Počet videní: 1322


Pražský Lucerna Music Bar sa chystal v stredu večer, 18. augusta 2010, na obrovský punk-rockový sviatok. Plánovali sem totiž zavítať absolútni priekopníci melodického inteligentného punku, a pre mňa osobne jednoznačná jednička v tomto žánri na svetovej scéne – californčania Bad religion! Táto kapela je momentálne na európskej tour v rámci osláv svojich už 30. narodenín, keď ju v roku 1979 zakladali teenageri Greg Graffin, Jay Bantley a Brett Gurewitz. A keďže v tejto ich predlhej histórii sa jednalo vôbec o prvý klubový koncert v našich končinách (BR hrali doteraz 2x na festivaloch v ČR a plánované bratislavské klubové vystúpenie zpred dvoch rokov bolo na poslednú chvíľu zrušené), nemohol si žiadny správny fanúšik túto udalosť nechať ujsť!

Aj keď je oficiálny začiatok stanovený na 19:30, privalíme sa do klubu až niečo okolo pol deviatej (celkom slušne - ale v rámci normy - naštartovaní, keďže od vystúpenia z vlaku o siedmej ráno sme museli nejak v Prahe zabiť čas:) . To je už ale, ako by povedali naši bratia Češi, totálne narváno. Predierame sa dole po schodoch pomedzi ľudí a ocitáme sa na jednom z balkónov zrovna vo chvíli, keď prvými tónmi štartuje svoje vystúpenie takzvaný „special guest“ večera, švédska formácia Misconduct . Chlapi mali z vystúpenia radosť – museli, zahrať si pred takými velikánmi, akými Bad Religion sú, a zároveň pred maximálne zaplneným hľadiskom, sa nepodarí každému. Ako sa dozvedáme, je vypredané, v klube je teda niečo vyše tisícky ľudí. Ďalších 200 stojí pred vchodom, žiaľ, na nich sa už neušlo. (v tej chvíli si vravím, aké som mal šťastie, keďže ja som vstupenky objednal cez net len pár dni pred akciou – zrejme som to stihol na poslednú chvíľu). Ako si tak všímam zloženie publika, zišli sa tu takmer tri generácie priaznovcov, od dospievajúcich výrastkov, až po chlapíkov v stredných rokoch. Priemerný vek by som odhadol na 25-30 rokov. Čo je však pozitívne, samí „normálni“ ľudia. Na tomto koncerte by ste márne hľadali sockujúceho akožepunkáča, či bitkychtivého nácka. Aj toto svedčí o charaktere kapely, na ktorú sme sa sem dnes prišli pozrieť. Nie je totiž punk ako punk.

Show Misconduct trvá niečo vyše pol hodiny. Za ten čas si hádžeme bundy do šatne, omrkneme celkom honosné distro, a dávame si jedno za 30 kaček v bare. Rozhodli sme sa prebojovať k lepším východiskovým pozíciám, čo ale spočiatku vyzeralo dosť zúfalo a beznádejne. No naša motivácia bola obrovská, a tak sa o pár bolestivých minút ocitáme nejakým zázrakom hneď v druhom rade, navyše priamo v strede pod spevákom! (len pre predstavu - pódium v LMB je taký veľký polkruh, to znamená, že vlastne väčšina ľudí sleduje koncert iba akoby „zboku“). Odtiaľ ešte stíhame sledovať asi 4 záverečné veci od švédskych punkrockerov. Hrali veľmi kvalitne, songy boli navyše aj celkom chytľavé, ale celkový dojem kazil spevák, ktorý nás neustále dookola presviedčal, ako nás tu v Prahe všetkých miluje.

Po ich vystúpení nastáva asi pol hodinová pauza, počas ktorej sa z nadobudnutej pozície ani nehneme. Cesta späť by už určite neexistovala, pretože v tej chvíli to už bola hlava na hlave a človek mal miestami vážne problémy sa vôbec nadýchnuť. Technici medzitým odstránili aparát hostí, naladili hlavným hviezdam gitary a polepili na podlahu playlisty. Tu nastáva jeden z pre mňa veľmi zaujímavých okamihov večera - keď som chcel nahliadnuť do Graffinovho playlistu a zistiť, načo sa môžem tešiť, čakalo ma prekvapenie – ten jeho bol napísaný v nejakých podivných šifrách, snáď to bolo niečo na spôsob latinčiny? Neviem. Škoda, že som si to nevyfotil. Zrejme jasný dôkaz, že Greg je nielen punkrockerom, ale aj profesorom na vysokej škole, a zároveň takto dokáže profesionálne obalamutiť fanúšika a ponechať ho v napätí po celý koncert :)

O 21:45 svetlo v hale zhasne a z prítomných obrazoviek sa na nás valí predpripravené audiovizuálne intro. Hustota atmosféry by sa v tej chvíli nedala ani krájať. V tom už na pódium prichádza pätica američanov – Brooks Wackerman sadá za bicie, gitary si berú do rúk Brain Baker a Greg Hetson, basu Jay Bantley a to všetko na čele so 45-ročným charizmatickým skladateľom, textárom a spevákom Gregom Graffinom. (tretí gitarista a spoluzakladateľ Bad Religion Brett Gurewitz kôli povinnostiam vo svojom vydavateľstve EPITAPH jazdí s kapelou iba americké koncerty, tých „cezpoľných“ sa bohužiaľ nezúčastňuje). Image tejto kapely je jednoduchý – a síce žiadny. Ak sa na týchto ľudí pozriete, je vidieť, že sa na nič nehrajú. Stretnúť ich na ulici, ani by vás nenapadlo, že toto sú legendy svetového punk-rocku. A títo páni to v momente odpaľujú a veru riadne od podlahy. Namiesto predpokladaného intra sekajú do publika okamžite pecku „Do what you want“ z ich prelomového albumu „Suffer“ z roku 1988. Okamžite sa strháva neskutočné pogo – teda v rámci možností, ako to len v tejto tlačenici šlo. Od začiatku je vidno, že všetko je namakané – od zvuku, cez svetlá, profesionálny a nadhľadový prístup rokmi ostrieľaných hudobníkov až po securiťákov, ktorí zasahujú len v prípadne nutnosti a inak nechávajú davovému šialenstvu voľný spád. (aby bolo jasné, tých si priniesli Bad Religion so sebou). Až ako druhé prichádza zmieňované intro. Keďže som vedel, čo nasleduje po ňom, poznamenal som svojmu súputníkovi, že by sme sa mali asi viacej držať, ak nechceme skončiť niekde hore na balkóne :) Kapela to už sype zaradom, žiadne zbytočné kecy medzi songami (za zmienku možno stojí chvíľka, keď spevák dostal z hľadiska darček v podobe tretinkového Plzňe, ktorý si vychutnal a podotkol, že toto je jeden z veľmi mála koncertov, kde pije počas vystúpenia alkoholický nápoj), pauza na vydýchnutie tak raz za 3-4 veci, presne, ako sme u Bad Religion zvyknutí. Táto banda má všetko, čo chce povedať obsiahnuté vo svojich uvedomelých textoch, a tak drahocenný čas radšej využíva na odprezentovanie čo najväčšieho množstva skladieb. Tých bolo nakoniec takmer 30.
Bad religion urobili vynikajúci prierez svojou tvorbou, striedali veci od svojho prvého albumu „How could hell be any worse?“ z roku 1981 až po posledný počin zpred troch rokov „New Maps of Hell“ – tomu nakoniec venovali dokonca najviac priestoru, čo možno bolo troška (ale skutočne len troška) na škodu. Zo svojich doterajších 14-tich radových albumov obišli iba dve – songy z „No Substance“ (1998) a “New America” (2000) Bad Religion už nejaký čas vôbec nehrávajú - zrejme toto obdobie nepokladajú za svoje najvydarenejšie. A ja s nimi musím plne súhlasiť :) V Prahe sa fanúšikovia na prekvapenie nedočkali ani žiadnej novinky z ich ďalšieho pripravovaného albumu „The Dissent of Man“, ktorý čaká vydanie už 28. septembra. Po zhruba polhodine show som už bol vykričaný a prepotený, akoby som vyšiel z bazéna. Súputníka som okolo seba hľadal márne, ten to sledoval už len z balkóna, kde skutočne skončil. Po štvrtej skladbe:)
V hľadisku sa odohrával boj, šialené pogo a miestami pokusy o stage diving, ktorý ale vzhľadom na zábrany pred pódiom nebol v podstate možný. Osobne som bol dobitý a dokopaný ako pes, ale to najhoršie sa odohrávalo až za mojim chrbtom :). Po hodine a štvrť servírovania hitov ako „Recipe for Hate“, „No Control“, „Suffer“, „I Want to Conquer The World“, „Generator“, „Infected“, čí „American Jesus“ sa Bad Religion lúčia a miznú zo scény – všetkým je však jasné, že páni ešte neskončili. Hlasným revom publika sa nechali vyvolať späť na pódium a odpaľujú ešte ďalšie tri pecky. Keď si už myslím, že doznieva posledná vec – skladbou „Sorrow“ totiž svoje vystúpenia zvyčajne končia - nakladajú zničenej sále ešte predsa len jeden bonus a tak celé obecenstvo besnie chorálom „This is just a Punk-Rock Song!“ Po tomto si kapela ešte popodáva ruky so šťastnými vpredustojacími, (kde som nechýbal stále ani ja), a na to sa už nadobro stráca v útrobách zákulisia.

Musel som si vyzliecť triko, vážilo asi 5 kíl. Chvíľku som to ešte rozdychával a vybral som sa z klubu von, smerom do pražských ulíc. Celkový, maximálne vynikajúci dojem z koncertu umocnil ešte plagát, ktorý dostal každý odchádzajúci návštevník na pamiatku. A pamiatka to skutočne bude – pre mňa osobne dokonalá show dokonalej kapely, so všetkým, čo k tomu patrí. Ak to niekto nestihol, alebo sa nerozhodol, môže si podľa môjho názoru trieskať hlavu o stenu - vrelo odporúčam nabudúce. Zostáva len dúfať, že sa k nám títo, predsa len už nie najmladší, punkáči ešte niekedy vrátia. Ja už teraz viem, že tam chýbať určite nebudem.

Playlist:
Do what you want
Overture / Sinister Rouge
We`re only gonna die
Recipe for hate
Flat Earth Society
Before You Die
A Walk
How much is enough?
No Control
Requiem for Dissent
Sanity
Atomic Garden
New Dark Ages
Dearly Beloved
Suffer
Germs of Perfection
No Direction
Los Angeles is Burning
I Want to Conquere the World
Along the Way
Fuck Armagedon ... This is Hell
Generator
Infected
American Jesus

21. Century Digital Boy
Sorrow
Punk-Rock Song

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: H+Q+G

Správa:

#2102 Balki napí­sal/a: 03.09.2010 12:17:17

Dasa: Kamo ja som asi mesiac dumal, ci ist alebo nie, lebo z financej stranky to u mna nie je momentalne bohvieako ruzove, ale fakt sa oplatilo a tie prachy vobec nelutujem, naopak, dal by som aj dvojnasobok :)

#2099 dáša @ napí­sal/a: 02.09.2010 08:55:56

balki: tak tento koncert ti ozaj v dobrom závidím kámo. zas ale ja som v ten istý večer zažil Obstacles a to bola tiež poriadna šupa!

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)