Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


14.9.2013 M.O.R.D., ORÄNGÄTTÄNG, ATTACK OF RAGE, BLOODY PHOENIX; Bratislava, Fuga

Autor: Fog | Počet videní: 664

BLOODY PHOENIX je kapela, ktorú nie je treba nejako špeciálne predstavovať. Každý, kto má rád nadupaný grindcore v poriadnych otáčkach, musí túto kalifornskú sebranku poznať. Na konte výborné nahrávky, podporené dynamickými koncertami. Videl som ich na OEF, videl som ich v Žiari nad Hronom, a chcel som ich vidieť zase. V klube. Takže bolo jasné, že sa na nich do hlavnej dediny pôjde, otázne bolo ako a s kým. Nakoniec sa z toho vykľula prominentná zostava. Vo Zvolene som zobral známu postavičku Jančiho, v Žiari hneď z roboty miestneho grind guru Riša a po ceste dve individuá v Nitre, konkrétne kamoša Lukáša (grindfreak, ktorý nevynechá žiadny kvalitný gig v okolí) a samotného prafotra slovenského grindcore, Lepru.

Cesta ubehla fajne, len Lepra polonervózne sledoval budíky na aute a čakal na smrť. V Blave sme to našli rýchlo a hneď (Kristus žehnaj GPS) a tak sme na mieste v predstihu. Čekujem klubík, vo Fuge som ešte nebol a musím sa priznať, zapáčilo sa mi tam. Hlavne je tam veľa miesta, kľud a nikto sa tam do toho zrejme nestará a to je super. Jediný mínus bolo sranie za tmy. Inak všetko OK. Debatíme, pálime zázračný tabak a nešoféri sa intoxikujú chlastom. Gargamel z ADACTA sa pridáva do debaty, dozvedáme sa o pridruženom gay bare, kde nechodia kabelkové typy, ale poriadni trhači rití (gargamelov výraz). Ľudia, barman a klub sú super, vo vzduchu cítiť mimoriadnu pohodu a FUGA na mňa celkovou atmosférou spravila pozitívny dojem. Už len vyčkať začiatok.

Koncert otvárajú M.O.R.D., kapela, o ktorej som v živote nepočul, ale sú domáci a zrejme tu majú nejaké zázemie. Ich intro naznačovalo, že to bude goregrind, ale predviedli kombináciu všetkého možného. Pre mňa to nemalo hlavu ani pätu a miestami to vypadalo, že asi ani sami chalani nevedia, čo chcú presne hrať. Náznaky dobrých nápadov tam síce boli, ale utopili sa medzi priemernými postupmi. Chcelo by to skôr lepšie si zadefinovať, akú muziku chcem hrať. Prípadne, ak sa rozhodnem hrať niečo technické a zložité, treba tomu dať aj náležitú formu. Ich set navyše katastrofálne skurvil zvukár, ktorý ich nechal znieť len z pódiovky a odposluchov, PA cez ich set nešlo. Prajem chalanom všetko dobré do budúcna a ak chcú ísť touto cestou, tak hlavne veľa cvičiť. Alebo si nájsť jednoduchšiu formu toho, čo by ich bavilo. Ono niekedy je menej viac.

Po nich to rozbaľujú ORÄNGÄTTÄNG, a to bolo hneď iné kakao. V živote som o tejto kapele nepočul, o to viac ma dostali. Trojica, ktorá predviedla nekompromisný a surový crust punk HC masaker, bola mimoriadnym prekvapením večera. Napriek minimálnej zostave maximálny výkon! Rýchle, nadupané a chytľavé songy, ktoré sa s ničím nesrali a na nič sa nehrali, ma dostali. Týpci hrali s nasadením, a pritom s takou ľahkosťou. Zohratosť a radosť z hrania bola cítiť z každého tracku. ORÄNGÄTTÄNG do nás našúpali, čo sa do nás vošlo. Intenzívny set, ktorý rozhodne prebral celú Fugu. Škoda, že nemali so sebou žiadny nosič, aspoň ja som žiadny nevidel, len triká a mikiny. Keď však niekde nejaký kúsok nájdem, určite si ho pridám do zbierky. A ak vás berie našlapaný HC punk violence, rozhodne by ste si mali túto kapelu odsledovať. Na moje riziko.

Ďalšími na rade sú stálice scény, ATTACK OF RAGE. Ani neviem, čo napísať, aby to nebolo opakovanie sa. AOR hrajú zakaždým rovnako kvalitne a bezchybne. S novým vokalistom im to svedčí a s novým basákom ešte viac. Šampón je pán showman, ktorý dokáže na seba strhnúť pozornosť nielen uší, ale aj očí. Do toho gitarový dvojzáprah, ktorý riffuje jedna radosť a vegánsky štvorvalec za bicími počúvajúci na meno Hoyas. Skladačka je zložená. Najebané, precízne, ničiace. Niet sa čo diviť, že chalani dostávajú pozvánky na prestížne akcie a momentálne patria medzi top z našich krajov. Všetko zaslúžene, samozrejme.

Po AOR sa vetráme, doplňujeme toxíny a už nedočkavo čakáme na Kalifornčanov. Tí sú na turné k novinke "Ode to death", tá sa však ešte nedá zakúpiť, lebo klasický delay s vydávaním spôsobil, že v Blave ju ešte nemali. Inak nemali ani predošlú LP "Death to everyone", lebo je vypredaná. Jebať. Prišli sme hlavne na koncert, nie na nákupy. A ten stál za to. BLOODY PHOENIX to rozjebali vo veľkom! Nadupaný set, ktorý ani na chvíľu nepoľavil, nedal vydýchnuť a driapal nás zaživa. Ničiace sypačky, vysokooktánové crustové pasáže a stopercentné nasadenie. Poriadna jeba medzi oči! Zvuk bol prehľadný, ale aj napriek tomu som mal niekedy problém zorientovať sa v skladbách. Majú ich celkom dosť a narýchlo každú takto zaradiť k albumu mi až tak nešlo. Ale nešiel som tam písať esej, ale užiť si prvotriedny grindcore. V kotli som sa vybláznil dosýta, asistovali Lukáš a hlavne borec celého večera: Lepra. Napriek svojmu veku, ten pán vie, ako sa baviť! Telá sa o seba plieskali, ľudia lietali a hlavný plachtič večera Gargamel to zaklincoval flipom z PAčka na moju hlavu. Proste paráda. Atmosféra popiči, BLOODY PHOENIX popiči, celá akcia popiči!

Po koncerte ešte predsa niečo kupujem, tento krát netypicky tričko, aby som mal swag, haha. Janči ide vymeniť platňu tiež za triko, lebo pánko po mojej informácii zistil, že si omámený kúpil takú, čo už doma má. Takže aj nákupy dopadli dobre. Lúčime sa a ideme, čaká ma výdatná cesta, lebo každého vykladám na inom mieste (Branč, Nitra, Lovčica, Zvolen). Kým zájdeme po Nitru, posádka je ešte na minimálnych životných funkciách, no po vysadení motora spoločnosti Lepru sa napokon vypnú aj tie. Dvojica prominentov búva na zadnom sedadle a každý sa budí na mieste vykládky. Ja sa dostávam do postele kvalitne zničený až o šiestej ráno. Bol to výborný trip za super muzikou so super ľuďmi, a to nie je každý deň. Som unavený, dojebaný, ale spokojný!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: N+Y+G

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)