Pozývame:


Št 28.3.2024
Košice @ Košický hrad

OTRAS (SK), TEUFELSMAUER (SK), DRUGS (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


28.9.2013 VIA ANIMA, DOWNSTREAM; Lučenec, Slimák

Autor: Fog | Počet videní: 1508


Kapelu DOWNSTREAM evidujem nejakú dobu, s vokalistom Dubákom sme si čo to aj popísali cez net a pár dní dozadu chalani zháňali gig po ceste, keďže deň predtým hrali v Košiciach. Nakoniec si to na hlavu zobral kamoš Jake, dohodli sa veci a narýchlo, necelé dva týždne pred akciou, sa všetko potvrdilo. Pribudla VIA ANIMA, dohodol sa klub, poriešil som povolenie, reklamu a tak sme boli nachystaní a plní očakávania, ako to dopadne.

Chytrý ťah bolo dať len dve kapely a nižšie vstupné, keďže sme nevedeli akciu tak narýchlo poriadne spropagovať. To sa osvedčilo a nakoniec sa nám v klube motalo niečo vyše 50 platiacich hláv, čo bol super výsledok. Samozrejme k tomu prispel aj dobrý dátum, respektíve to, že bola sobota. Atmosféra tak bola super, klubík relatívne naplnený a všetci spokojní. Do nejakej pol 8 sa čakalo na VIA ANIMA. Keď prišli, začalo klasické chystanie sa, ale na všetko bol čas, keďže kapely boli len dve. Slimák sa pomaly zaplnil, pálil sa zázračný tabak a sosali nejaké tie (ne)alko drinky. Vo vzduchu bola pohoda.

Okolo pol deviatej to odpálili prví VIA ANIMA. S ich menom som sa už párkrát stretol, ale nemal som tú príležitosť vidieť ich osobne. Na plagát mi dali info, že je to emo/HC/punk. Musím sa priznať, že som ostal prekvapený. Prvý song, ktorým začali show, na mňa pôsobil trošku zmätene, ale to len preto, že som nevedel, čo mám čakať. Nakoniec som ostal príjemne prekvapený. Muzika tejto bystrickej trojice, ktorej dominovala pekná a šikovná gitaristka, si ma podmanila. Spomínaný popisok z plagátu však rozhodne nie je presný. Ich hudba mala viac vrstiev, ktoré dokázali pekne aranžérsky odkrývať. Bolo to miestami ambientné, inokedy agresívne nasrané, ale hlavne mi to prišlo kompozične zručné. Samozrejme tu a tam by sa dali dotiahnuť nejaké aranže, ale ich set ma prekvapil. Malo to silnú muzikalitu a prácu s atmosférou, niekedy mierne reminiscencie na kapely ako TOOL či KYLESA. Samozrejme nenarazili u každého na pochopenie, u mňa však úplne super, hypnotické, atmosferické a neotrelé. Výborná kapela, netypická na miestne pomery. Dávam teda do pozornosti pre tých, ktorí majú otvorené uši aj hlavu a majú radi netypickú muziku!

DOWNSTREAM hrajúci po nich, naopak presadzujú inú cestu. Razantný hardcore, zahratý nekompromisne, pekne od podlahy, bez zbytočných kecov. Napriek tomu, že chalani spolu hrávajú relatívne krátko, ich set bol mimoriadne zohratý a vôbec mi nepripadalo, že by som mal pred sebou takú mladú kapelu. Navyše by človek povedal, že kapela založená v postate len nedávno, pôjde v rámci svojej hudby viac smerom ku, dnes tak obľúbeným, novším HC trendom. To však nie je prípad týchto Trenčanov. Už nahrávka, ktorú kapela zverejnila na svojom bandcampe (je k dispozícii zadarmo na stiahnutie), napovedala, že ich muzika sa tiahne skôr k priamočiaremu hardcoru, v ktorom sa striedajú výdatné najebané punkové pasáže a stredno-tempové rozjeby. Ich set to len potvrdil. Bolo to intenzívne, dynamické, kompaktné a hlavne to malo gule. Presne tak má HC showka vypadať. Dotiahnutý set stavajúci na dobrej a pestrej muzike, stopercentnom nasadení a aktívnom prenose energie medzi kapelou a divákmi. Samozrejme to nenechalo všetkých chladnými a pred pódiom sa spustil aj nejaký ten pohyb. Chalani odohrali výdatný set, vydali a vypotili zo seba, čo vedeli a po necelej polhodinke bolo po všetkom. U mňa ďalšie milé prekvapko. Chalani boli navyše mimo stage úplní pohoďáci, ktorí sa na nič nehrajú, sú úprimní a bezprostrední. Dubák je navyše správny pán na debatu, a tak som celkovo rád, že môžem tvrdiť, že našu neveľkú scénu obohatila ďalšia kapela, ktorá má čo povedať ako na pódiu, tak aj mimo neho.

Koncert skončil niečo po desiatej, samozrejme afterka trvala kus dlhšie, napriek tomu, že nikto v LC nespal. Bola to klasika. Debaty, drinky, weed. Ale bolo to aj neklasické v tom, že som objavil dve fajné kapely, ktoré dávam nielen do vašej, ale aj do svojej pozornosti. Takže VIA ANIMA, DOWNSTREAM – výborne, len tak ďalej!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: T+V+1

Správa:

#5489 DxG @ napí­sal/a: 04.10.2013 14:23:22

No aj ja som bol z Downstreamu prekvapeny ked hrali v ke...par krat som ich videl ale neregistroval som ich nejak extra...ale musim povedat ze velmi dobre..len tak dalej!

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)