Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


1.8.2015 SIX-SCORE, THE PUBLIC, OVERVIOLENCE, GADGET; Bratislava, Fuga

Autor: Fog | Počet videní: 745


Severský grindcore mám mocne rád. Silná scéna plná silných kapiel. GADGET sú jednou z nich a v klube som ich nevidel, takže pre mňa to bolo od dátumu zverejnenia povinnosťou dostať sa tam. To, že akciu robil Twiggy (díkiti!) a takisto aj fakt, že som chcel konečne obzrieť novú Fugu, to len utvrdil. O tom, ako vážne som tam chcel ísť, svedčí aj fakt, že z LC idem na koncert sám. Po ceste beriem jedného pasažiera v Nitre. Dorazíme na miesto okolo pol ôsmej, lebo zaparkovať v centre chvíľu trvalo. Keď dorazíme, z dodávky sa ešte len vykladajú veci a tak je hneď jasné, že kopa času.

Obídeme Fugu a zakotvíme na terase. Musím uznať, páči sa mi tu. Dobré miesto. Lokalita top. Priestor šikovne vyriešený. Má to potenciál a čo Gargamel s Dávidom spomínali, pôjde to ešte hore. Jediným mínusom je neskôr zavretá terasa počas koncertu a po jedenástej, lebo nejaká temná pani tam ešte žije. To asi vyrieši čas. Sedíme na terase a čakáme, pozvoľna sa to plní nejakými platiacimi. Potrebovali by sme pre istotu mierne dozásobiť, tak rozhadzujem sieť a nakoniec nám je ku stolu privedený miestny špecialista. Zjav a týpek, akého stretneš len tu. Dostávame cukrík, tak spokojno. Priebežne bledneme, čakáme. Začne sa pred pol desiatou.

SIX-SCORE z Linzu sú fajn týpci a hrajú surový, hutný grindcore. Mal som možnosť ich spoznať na moment počas OEF, ale hlavne počas ich minitourka s AFGRUND, kedy som im robil jednu zastávku. Bol som rád, že sa sami ponúkli, že tu zahrajú a budem tak mať možnosť sa s nimi / ich znova vidieť. Natlakovali optimálne dlhý grindcore set, poskladaný hlavne z posledného LP splitka a cedka "Drudge". Hutný zvuk, príbuzný práve severským kapelám, je typický aj pre týchto Rakúšanov, a tak to bolo rýchle, hlučné a masívne. Ich muziku môžem a tak som si set patrične vychutnal. Žiadne naťahovanie, prestoje, hluché miesta (aj keď na moment vypadol basový aparát, ale vyriešilo sa to za pochodu). Kompaktný nájeb.

Vyjdem vonka na cigu a na križovatke stretávam dvoch kamošov - Lučenčanov. Jedného instantne zlanárim do klubu. Rozširujem naše rady. Ide the PUBLIC. Všeobecne známejšie meno, ale naživo som ich nevidel. Set dávam troška z  pozadia, kus aj dohliadam na distro, kým sa okolo nich nemotajú ich majitelia. Je tam najebaného kopa dymu miestami, tak aj strácam prehľad. Oceňujem to, že sa to nehýbe v klasických škatuľkách a cítiť v tom otvorenú muzikantskú hlavu, ale feelingom ma to nejak neberie. Muzika mi príde celkom fajn, ale nejak výraznejšie momenty v tom nezachytávam. Ono možno tým, že po predošlej kapele upadlo na intenzite a nátlaku, tak ma to necháva kus chladným. Možno aj to, že stojím a počúvam to kus mimo hlavného diania. Výkon ale podaný statočne, nemám výhrady, len ma to proste nechytilo.

OVERVIOLENCE idú na stage ako prví Švédi. Na hrubo pomletý grindcore mixnutý pover-violencom, podávaný v krátkych a intenzívnych songoch. Aj keď bubeník nepatrí medzi hyperspeederov, je ich muzika svojským spôsobom strašne rýchla. Tie songy proste letia. Začnú hrať, rozbeh, kolotoč, koniec. Odklepe sa a znovu. Ruky na hmatníkoch behajú, bicie sa nezastavia a keď máš pocit, že to vyeskaluje, tak stop. Raz dva tri štyri. Ideš znova. Celé to potom pôsobí dojmom koordinovanej deštrukcie. Valí sa to tebou nezastaviteľne, ako kamión s návesom padajúci z útesu. Sem tam potočíš volantom, vyhodíš blinkre, ale aj tak všetci vedia, že to sa pre teba skončí pokrčením medzi plechy. Dobrý set.

A prišiel čas na hlavný ťahák, severský hurikán menom GAGDET. Ochudobnený o basáka, ale napriek tomu prepojené dva aparáty zabezpečia ich typicky masívny zvuk. Na začiatku je to kus prepečené a nečitateľné, ale pri druhom songu sa to celé doladí a sme doma. Klepačky, rýchle ako smrť, posadené a presné. Bubeník je síce postarší, ale hrá neskutočne. Devastačné, ťažkotonážne riffy s ničivou silou útočia každým hrabnutí do strún. Vyťahujú songy zo všetkých nahrávok, hlavne tie z "Funeral march" a splitka s PHOBIA. Neskutočný nájeb. Grindcore z veľkej knihy. Pestrý, nápaditý, rýchly. Svojský. Precízne zahratý. Neviem čo ešte napísať. GADGET to tam rozjebali tak, že museli dať tri prídavky, než bol klub spokojný. To myslím hovorí za všetko. Jeden nekompromisný koncert zadelili.

Končí sa niečo po jednej tuším, rozlúčime sa s ľuďmi a ešte pokračujeme smerom do mesta za mojou polovičkou a nejakými našimi cezpoľnými. Spíme v Nitre, takže sa nemusíme ponáhľať. Nakoniec sa tam dostaneme kolo tretej a ešte pobledneme do piatej do rána. Akcia bola jedna veľká parádička. Kapely narobil poriadny bordel, stretol som kamošov, atmosféra bola výborná a klub sa mi ľúbi a určite ho poctím ďalšími návštevami. Najbližšie asi na ďalšie dve tourka severských kapiel. Info je pomaly von, tak si to odsleduj a vidíme sa tam.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: E+T+K

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)