Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


1.10.2015 HANBA, NEGATIVE APPROACH; Bratislava, Fuga

Autor: Fog | Počet videní: 765

Hardcore je už dnes pomerne stará záležitosť. Začiatkom osemdesiatych rokoch to v USA naplno prepuklo a vyšla stade prvá generácia kapiel. Medzi nimi aj detroitskí NEGATIVE APPROACH. Tí to ťahali od roku 1981 a spáchali zopár kultových nahrávok, ktoré nás bavia dodnes. Patria k tomu prazákladu, na ktorom sa neskôr stavalo. Síce sa neskôr rozpadli, ale od 2006 občasne dajú tour. Už som mal možnosť vidieť ich na OEF, ale klub je klub a a NEGATIVE APPROACH je NEGATIVE APPROACH. Toto tour som sledoval od jeho ohlásenia, chcel som tam byť, ako inak. Pôvodný plán bol, že sa na to pozrieme v  Budapešti, ktorú máme bližšie a vychádzalo to aj na piatok, ale súhra okolností nás nakoniec zaviala do Blavy, kde to zastrešila Tvoja matka booking - díky hoši! Keďže sa inak nedalo, nemohli sme tam prespať, takže bolo jasné, že na šoférovanie náročný trip, ale jebať.

V aute sme boli pôvodne len traja (po kuse z trojuholníka RS - Fiľakovo - LC), napriek snahe zaplniť auto. Ešte v deň odchodu obdržím telefonát, či viem zobrať dvoch ľudí zo Žiaru. Ok, viem. Pohýnam sa z LC pre ľudí už o  pol štvrtej, aby sme niečo pred pol piatou vyrazili z Fiľakova a idem po tých rozjebaných cestách po ZV ako viem. V Žiari nakladám ďalších dvoch postarších členov výpravy, značne poznačených čakaním na nás. Kompletní, ideme. Diaľnica, nepredpisových 180 km/hod. Pol ôsmej už parkujem auto v  zapadlej uličke. Stíhame. Jeden z dvojice žiarskej výpravy vystupuje štýlom "zastaví ma až stena a orýpem si hlavu". Vravím si fajn, ešte bude veselo. V klube sme za pár minút, zdravím sa s kopou známych a klasicky na teraske balíme, debatíme a čakáme. Pomimo zisťujem, že čávo s orýpanou hlavou už bublinká a neskôr prespí ako predkapelu, tak vlastne celý koncert. Démon alkohol.

HANBA spúšťa s miernym oneskorením, tipujem, že sa čakalo na naplnenie klubu. Ich set je presne taký, aký čakám. Energický, pozitívne ladený hardcore/punk. Proste také štandardné, ale vlastne dosť dobré. Táto kapela ma baví, napriek tomu, že podobné projekty mi prídu už troška mäkšie a soft. Oni na tom poli ale pracujú výborne a melodika, ktorá ustupuje agresivite, mi v ich podaní príde vybalansovaná tak akurát. Proste to nemá také gule, ale o to príjemnejšie sa na to hľadí a počúva. Zaujímavé nápady to má. Je to vyvážené. Zaznejú songy hlavne z albumu "Silou kovadliny", plus nejaké z dema. Pred pódiom sa to zohrieva a vo vzduchu cítiť dobrú atmosféru. HANBA nesklamala, zahrala jeden solídny set, ktorý Banán preložil nejakými obligátnymi, ale niekedy potrebnými preslovmi a po necelej polhodke je po predkapele. Dobrý štart.

Čakáme na headline, odpaľujem ďalšiu paličku, kecám s kým sa dá, lebo akonáhle sa dohrá, nebude na nič moc čas, zbalím posádku aj spiacu princeznú a pôjdeme preč. Bude to pekelne dlhá cesta. Nečakáme dlho, aspoň mi to tak nepríde a NEGATIVE APPROACH si berú stage. Najprv som kus zmätený, lebo svietia svetlá, týpci hrajú, spevák mimo pódium. Vypadá to ako zvukovka, ale spevák naskočí a už sa ide. Hrajú song za songom, žiadne kecy pomimo. Jednoducho, agresívne, nasrane. Dohratý song, vymenia sa rýchlo pohľady, odpočíta sa a ide sa na ďalší track. Vyťahujú všetko podstatné. "Tied down", "Negative approach", "Live your life", "Can´t tell no one", "Ready to fight", a tak by som mohol pokračovať do aleluja. Tých songov bolo neúrekom, neviem či vôbec vynechali niečo. Gitarista riffuje celý set otočený ľuďom chrbtom, spevák s neprítomným pohľadom plným nenávisti doslova breše svoje vokály a ide z neho nepokoj, ktorý ti nahlodá dušu. Basák plný šedín vo vlasoch a brade tlakuje a ide si poctivo svoj part. Bubeník to celé zozadu poháňa a tlačí dopredu. Napriek veku a statickému prejavu hrajú ako páni, má to energiu, spád, ťah. A hlavne feeling. Energia. A hlavne zloba. Ide z nich všetko, čo tam má byť. Vo svojej počiatočnej ére ich sety museli byť neskutočné. Proste to bol jeden intenzívny záhul. Skvelý set, ktorý trval ktovie koľko dlho, tipujem to aj na solídnu trištvrtehoďku, možno dačo plus. Zahrali toho neúrekom, a  ešte aj pridávať museli. Otvorenie tourka ako z veľkej knihy. Bolo treba vidieť.

Neskôr keď zlezú zo stagu, ešte sa motáme v klube a pri kupovaní merchu s nimi prehodím zopár slov. Narozdiel od pódia, kde z nich išla čistá nenávisť, mimo pódia sú to maximálne príjemní týpci a krátky pokec s nimi som si mocne užil. Na otázku pre gitaristu, prečo hrá celý čas chrbtom k  ľuďom, dostávam s úsmevom na perách peknú a krásne jednoduchú odpoveď: "Well, that´s my negative approach". Na prvú show ich turné bola kapela rozhodne maximálne spokojná. Beriem posádku, spiaca princezná už je hore a bedáka, že všetko prespala. Aj to je punk.

Z Bratislavy vypadneme o štvrť na dvanásť, dávame prvú benzínku, aby sa všetci vyšťali a pospali a mohol som v kľude letieť domov. Nakoniec je situácia taká, že musím ešte dvakrát zastavovať, lebo niekto (hádaj kto) sa potrebuje zbaviť prebytočného množstva borovičky v žalúdku. Na prvýkrát to vyjde na pumpu, druhýkrát je to na diaľnici, kde sa kúsok tyky dostáva aj na sedadlo, však klasické pregrcnutie sa. Tak stojím s blikačkami na diaľnici za Nitrou a čakám, kým voľakto dogrcia. Nervy napnuté, ale jebem na to. Hľadám zen. Nakoniec sa dostávame do Žiaru, vykládka číslo jedna. Trielim ďalej, smer Fiľakovo. Potom RS. Potom LC. Dostávam sa domov o tretej ráno, unavený a rozjebaný po skoro 4 hodinách za volantom. Napriek týmto patáliam sa ale rozhodne oplatilo ísť. NEGATIVE APPROACH nemáš možnosť vidieť hocikedy, a tak to treba využiť. Aj za miernejšie extrémnych podmienok. Mocne dobré to bolo.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: S+P+A

Správa:

#6528 edit pepich napí­sal/a: 08.10.2015 17:22:54

https://www.youtube.com/watch?v=SdgA0Nd5tCs

#6526 kočo @ napí­sal/a: 05.10.2015 20:30:16

potvrdzujem. fajne bolo :)

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)