Pozývame:

Ne 31.3.2024
Poprad @ Koľaj22

RUINEUM (SK), SUMA (SK), RANA (SK), NEREV (SK), HADONOS (SK), GANY (SK)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

MIND.OFF, ĎAS, FROM THE DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA (23.3.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


21.4.2017 CHAPPA´AI, ENTER THE VOID, FREEDOM IS A LIE, FREDAG DEN 13:E, THE ARSON PROJECT; Budapešť, Dürer Kert

Autor: Fog | Počet videní: 890


The ARSON PROJECT pustili do obehu po x rokoch novú dosku a bookli si úctyhodných 47 koncertných dátumov na turné k jeho vydaniu. Miesto sa ušlo aj Budapešti, takže bolo viac než samozrejmé, že sa tam dostanem, stretnem sa s nimi, pokecáme a pozrem si ich opäť naživo po cca roku a pol. Naplniť posádku nebol problém, pretože v ten istý deň sa tam odohrával aj koncert EXPLOITED. Takže nakoniec ideme plné auto, aj keď na túto akciu idem technicky sám. Po ceste sa dozvedám, že EXPLOITED budú s náhradníkmi a bez Wattieho. Ten to zabalil pár koncertov dozadu po (tuším) tretej srdcovej príhode. Neskôr v aute po ceste späť priznávajú, že celý EXPLOITED stál za kokot.

Prichádzame na miesto, ulica rozjebaná, parkovať sa nedá, musíme sa otočiť a v premávke sa posúvať 10 minút, než odbočíme do bočných uličiek a nájdeme spot pre auto. Pri vstupe zisťujem, že sa dnu nedostanem, lebo dnuka sa môže len na EXPLOITED, keďže sa hrá vonka na dvore. Nepodľahnem panike a  idem pozreť zboku do pivnice a je to tam. Mathé, chalan, čo to má dnes pod palcom, mi vysvetľuje, že tam dali údaj, že je to priamo v klube. Toto miesto je technicky ilegálne a nechcú riešiť prípadnú pozornosť kvôli možným patáliám z koncertu vedľa. Takisto sa dozvedám, že Švédi meškajú, lebo Niklas ráno kašlal krv a sú v nemocnici, lebo v žiadnej zo štyroch srbských mu dneska nedokázali pomôcť. Neskôr mi opisuje, ako sa všetko riešilo, ako si ho prehadzovali z miesta na miesto a v princípe bol každému u piči. A cítil sa ako v Indii. Skutočne tam aj bol, tak asi vedel, o čom hovorí. Keď konečne prichádzajú, zvítame sa, nesú sa dole veci a pomaly sa to všetko rozbieha.

Je niečo pred deviatou, všetko nachystané, ale čaká sa na Marka, vokalistu z CHAPPA´AI. Nakoniec dorazí, chalani sa toho chytia hneď a som zas milo prekvapený. Stále to opakujem a poviem to zas, noise ma baví, pokiaľ to má koncept, nápad a aj performance. Títo Peštianci tam rozhodne patria. Vidím ich set už po neviem koľký krát, ale opäť ma to baví, lebo je to opäť v niečom iné. Tentokrát bez basy, len hluk, krabičky, bicie a saxík. Plus dva vokály. Set má svoje špecifické motívy a nálady. V jednom momente držia jazzový nádych kombinovaný so slučkovými klepačkami. Koniec zase vymyslený tak, že si chalani nechajú pustený hlukový podklad, zoberú si obaja len mikrofón a paličku. Odoberú Markovi všetky činely. Príde opäť slučka, každý paličkou popri vokále trieska v medzipriestore medzi dvomi činelmi a Mark obidvomi devastuje rytmičák. A presne o tom hovorím. Je to hluk, ale má to nápad, koncept a prevedenie, ktoré to odlišuje. Chalani vedia, ako to robiť.

Po ich sete ich idem pozreť dozadu do ich skúšobne, blednem, čo to sa ubalí. Tam prakticky prekecám celý ENTER THE VOID, odbehnem si síce na skladbu, ale neberie ma to a som rýchlo späť. Kvasím tam a sledujem v akcii Marciho novú hračku, postarší sampler/looper alebo čo ja viem čo to ešte všetko je. Marci na tom ale za polhodinu vyjebe solídny mini set, a pritom to len skúša, kúpil to pred pár hodinami. Zabijeme pritom toľko času, že sa vraciam medzi ľudí až pri začiatku setu FREEDOM IS A LIE. Neviem, či som ich už videl. Vzhľadom na to, že sú Maďari a som tu fakt často, asi nie. Zanechali by dojem. Na nahrávku som dávnejšie natrafil na bandcampe, ale nejak ma to vtedy neoslovilo. Naživo je to ale celkom slušný náklad. Kombinácia grindu, deathu a crustu zaobalená v tvrdom sounde, podporená dvoma gitarami, ktoré to tam prakticky masírovali celý čas. Riff za riffom. Bubeník tlačil tvrdou hrou všetko pekne dopredu, muzikantsky náročne, ale zohraté a najebané. Sýty set plný agresívnej muziky. Doslova hrali ako armáda. Dosť prekvapili, asi si tú nahrávku pustím zase.

Je čas na prvých Švédov, FREDAG DEN 13:E. Mal som možnosť ich vidieť na OEF a mám ich set zafixovaný v pamäti, ako strašne veľký náklad. Odniesol som si stade aj LP, keď ju chalani ochotne vymenili za šišku. Bol to proste zážitok vidieť vtedy túto kapelu. Po pár taktoch viem, že spomienky neklamali. To, čo dokázali tu, sa ani nedá popísať. Začali hrať a bolo to enormné, masívne a tučné. Crust kombinovaný s motorhead and rollom. Skladba za skladbou, žiadne pauzy. Pestré gitarové nápady, muzika vypiplaná a vymyslená do posledného detailu. Pestré, neskutočné živelné a energické, výbušné a dynamické. Naštartuješ lokomotívu s tridsiatimi nákladnými vozňami, vyjebeš tomu naplno, a keď sa to rozbehne na maximum, rušňovodič vyskočí a nechá to ísť a ničiť všetko po ceste. Toto bol ich set. Jeden nezastaviteľný stroj na disbeat rock and roll. FREDAG DEN 13:E u mňa zanechali výrazný dojem už pri prvom kontakte, no po tomto sete v klube som ostal ohromený. Keď zmiznú veľké mená ako WOLFBRIGADE či VICTIMS, mali by to byť oni, kto bude povolaný na uvoľnený trón.

Pred posledným setom večera spovedám Niklasa, ktorý práve došiel po spánku v dodávke, či to zvládne. Vypadá na zdochnutie, ale dá to. Bude síce o niečo kratší set, ale lepšie, ako nevidieť nič. Všetko je rýchlo nachystané, je polnoc, čas na finále. Začína sa introm a prvým songom z nového albumu "Disgust". Už to mám pobehané, takže to pre mňa nie sú neznáme veci, ako pri poslednom sete v BA, tam som len obozretne sledoval a načúval. Tu som natlačený vpredu, aby som všetko pekne videl a počul. Napriek chorobe ide Niklas na sto percent. Kebyže o situácii neviem, ani by ma nenapadlo, že niečo nie je v poriadku. Ostatne, celý the ARSON PROJECT tlačia neskutočne. Oscar so svojou živelnou a údernou hrou ničí bicie, Elis servíruje hutnú gitarovú masáž až ti odletia mokasíny a Will má na base také kilá, že sa trasie strop. Odnesie si to gitara, z ktorej odletí držiak na pás. Elis chce zahrať ďalej v sede, polosede, hocijako sa šteluje, ale nedá mu to a končí na nohách. Hneď po songu opravujeme gitaru s ducktapom a ide sa ďalej. Hrajú sa samé nové veci. Konečne si to viem plnohodnotne vychutnať a viem, kedy sa čo udeje na stagi. Neskutočný náklad. Nespustili nič zo svojej agresivity, ale stihli časom muzikantsky podrásť a zakomponovať do svojej muziky kopec nových motívov, čím to celé spestrili a osviežili. Mne to mocne ide dole ušami. Nový album a tento set dokazuje, že sú stále tu a pripravení rozjebať akýkoľvek stage. Bolo to výborné, nahustené, pestré, škandinávsky precízne a devastačné. The ARSON PROJECT stále v tip top forme. Nepochybne.

Chalani sa medzičasom premiestnili aj do pivnice, ale pred setom TAP idú na prechádzku do mesta. Volám im keď je dohraté. Z desiatich minút sa klasicky stáva polhodina, takže ešte stíham narýchlo podebatiť s chalanmi, než sa pohneme domov. Je pol druhej, keď štartujem auto a niečo pred druhou, než sa pohneme z pumpy, kde dočerpávam silu zapečenou syrovou bagetou a redbullom. Traja členovia volia polystyrén z MacDonaldu, čo sa stáva Kukovi po ceste osudným a v dedinke pri Fiľakove idú dvojité hranolky zo žalúdka na betón. Sú krásne štyri hodiny ráno, keď sa dotrepem domov. Vždy to ale stojí za to. A tie hranolky sa tam možno rozkladajú ešte doteraz.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: U+I+W

Správa:

#7178 fog napí­sal/a: 04.05.2017 14:51:27

#7170 Kuko napí­sal/a: 26.04.2017 20:22:21

vyhybat s abudem iba tomuto na tej dialnici alebo mozno iba dvojitym hranolkam vnoci...inak bez problemu

#7169 fog napí­sal/a: 26.04.2017 16:26:59

zatial to soferovanie davam. neprehanam. nehrotim. davam si pozor. chcem zit. je to v poriadku.

ano, deegee, nejde to k sebe. ja to viem. budem to tlmocit kukovi mozno po poslednom zazitku prehodnoti

#7168 minoxthrasher napí­sal/a: 24.04.2017 20:20:11

Recenzia od teba ako vždy na parádu Ale! za to húlenie a následné šoférovanie by si si zaslužil vieš čo... aby sa ti to raz nevypomstilo...

#7167 deegee napí­sal/a: 24.04.2017 19:46:21

jééj Grind, Punk a Mcdonald

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 11:05 Kubo:


A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)