Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


20.5.2017 RADIANCE, VICIOUS REALITY, TOUCH, REMINDED, BLUESBREAKER; Košice, Collosseum

Autor: Fog | Počet videní: 651


Akcie v Košiciach mám rád. Ľudia sú besní a atmosféra detto. Keď je k tomu výdatný line-up, nad návštevou sa dlho neváha. Počet do auta sa priebežne mení a upravuje, konečné číslo je štyri. Vyrážame už poobede a prídeme na miesto s predstihom. Keď motám dole v klube, prisadne si týpek. Vypadá ako návštevník, aspoň podľa merchu, no nakoniec ani nevie, že je tu dnes koncert.  Chce voľačo odkúpiť. Zdvorilo odmietam, ponúknem brko, dá si tri plné prásky až sa zakašle. Po pár minútach a niekoľkých odveci otázkach si dáva slúchadla, odchádza do Narnie a len pohľadom blúdi po klube. Je mimo. Opúšťame ho, ale neskôr ho zo zaujímavosti monitorujem. V priebehu večera skúša obdobný postup pri skupinkách, ktoré sa striedajú pri jeho stole a nakoniec ostane niekde ku koncu večera zalomený na hodinára na tom istom mieste, kde si prisadol. Úchvatné divadlo.

Otvárajú RADIANCE z Poľska, celkom načas. Ako otvárak v pohode, sú tam celkom zaujímavé nápady, ale celok trpí dreveným bubeníkom. Nechápem malý efektový činel splash namiesto ride činelu. Keď to v niektorých pasážach použije, tak sa celá dynamika stratí v divnom cinkaní a celý agresívny feeling je fuč. A znie to divne. Kapela tempom kolíše a bubeník hrá, ako keby sa v tom momente ešte len učil ten set hrať: žiadny flow, dynamika hry, len ťažkopádne sústredenie. Bohužiaľ, energia nenabieha. Potenciál tam cítiť, ale toto je potrebné vylepšiť a zapracovať na tom. Inak to nepôjde.

VICIOUS REALITY sú hneď o poznanie inde. O pár levelov vyššie. Zohraté, nápadité, nesmierne posadené a výbušné. Maciek behá hore dole, vešia sa na odposluchy a rozdáva energie za desiatich. Medzi songami prehodí aj nejaké slovo, ale nenaťahuje, aby set netrpel. Frontman na pravom mieste. Kapela za chrbtom drví starou školou nasiaknutý hardcore, v ktorom nechýba potrebná výbušnosť, ale aj melodika a priamy punkový náprah medzi oči. Sú ako odistená nálož v klube. Keď som ich videl prvý krát, tiež v Košiciach, vyrazili mi dych. A stále to dokážu vytlakovať ako páni. Silná kapela, silná show.

Maďarov TOUCH som v reportoch neraz spomínal. Táto kapela je špecifická a má svoj ksicht. Hardcore plný sviežich nápadov, zdvojených masívnych gitár alebo vyhrávok, kde sa navzájom dopĺňajú. Rytmická časť pekelne v tempe a posadená, bubeník hrá intenzívne a s hrubým dôrazom. Basové linky, ktoré si hľadajú svoju vlastnú polohu a nekopírujú len sucho gitary. Každý nástroj má svoj priestor, ale pritom je to kompaktné a celistvé. Nechýbajú zmeny, breaky a plno vyhrotených momentov. Pestré, dynamické a silne muzikálne. Paralela k BAD BRAINS je namieste, čo potvrdia aj dva covery. Mimoriadne živelný set od veľmi kvalitnej a osobitej kapely. Mám pocit, že zakaždým ich vidím zahrať lepšie. Táto kapela pôjde hore.

Ďalší na rade Ukrajinci REMINDED. Netušil som, čo čakať, o to väčšie prekvapenie. Silný, hutný hardcore s presahom do temných a ponurých vôd sludgu či deathu. Stredné tempo a vražedná ťažoba. Tučné riffy a masívny sound. Hluková stena, ktorá ako tsunami brala so sebou všetko, čo prišlo do cesty. Krkavčí vokál dotvoril ten pravý feeling. Nápady svojské, je počuť, že chalani nie sú striktne z HC vôd a berú si nápady skade chcú. Prevedenie precízne. A atmosféra, že si cítil neviditeľné ruky okolo tvojho krku, ako pomaly tlačia a uberajú ti kyslíku. Ostatne, hore v klube vzduch už ako v telocvični. Pri toľkých cvičiacich sa ani nedivím. Intenzívny a hrubý set. Vražda na pokračovanie.

Už keď sme došli, dozvedeli sme sa, že BLUESBREAKER dajú veľmi krátky set, pretože ich spevák nedostal, ako do jediného štátu v rámci ich tour, povolenie na vstup do našej krajiny. Dneska teda so záskokom od krajanov REMINDED, kde vokalista stihol narýchlo naštudovať tri songy. A je to veľká škoda. Tie tri songy zneli mimoriadne sľubne a pútavo. Grungové riffy, rôzne rockové polohy a pestrá rytmika. Rôzna zvuková škála gitár a silné, melodické ale aj husté a tvrdé nápady. Cítil som z toho vlastný prístup k tvoreniu muziky a špecifický feeling. Skôr ako sme to ale stihli nasať, bolo po všetkom. Ten set nás načal, ale nedokončil. Ešte raz, veľká škoda. Toto mohlo byť veľké.

Niečo po desiatej a je už po všetkom. Ešte sa chvíľu motáme. Najprv po klube, potom ideme na obligátnu pizzku v meste, kde obsadzujeme terasu a príjemná čašníčka nás chce nonšalantne vyhnať, lebo nie sme hostia podniku. Vyriešim to objednávkou pressa, ktorého sa už nedočkám. Začína vietor, až slnečníky ohýba, jedlo zjedené, tak ideme preč. Po ceste žiadna zver, ani búrka a  keď vyhodím posádku v Rimavskej a Fiľakove, je ešte len jedna v noci, keď zakotvím doma. Pohoda. A silný večer. Na to som ale v Košiciach už zvyknutý.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 3+K+H

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)