Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


31.8.2018 FAJRONT, INCRIMINATE, NABOSOPOSKLE; Rimavská Sobota, Sk8park

Autor: Wrbo | Počet videní: 975


Koncerty na nových miestach majú pre mňa vždy akési špecifické čaro. Hlavne keď sa jedná o kultúrne pustatiny, ako je Rimavská Sobota. Nepopieram, že Gemer mám v srdci vypálený už asi navždy. Skoro dvadsaťpäť rokov som žil na jeho území, je to teda pochopiteľné. Ak ma pamäť neklame, tak v RS hrala len jediná punková kapelka LÁŽO PLÁŽO a aj to len krátky čas, niekedy okolo milénia. Inak ma nenapadá absolútne nič. Nejaké pochybné hcčka, či apolitické romantické metalkóre išli stále mimo nás, takže ich do scény nepočítam. Tiež pre nás zaujímavšie koncerty za posledné desaťročie, by som zrátal hádam aj na jednej ruke. Paradoxne jeden z prvých a aj posledných koncertov, čo sme kedy s NA SMIECHOM odohrali bolo práve tam. Punkové podhubie tu vždy teda bolo. Asi len chýbala tá potrebná vášeň ...
Jedného krásneho dňa mi na fejsíčku zasvietila pozvánka právom klasifikovaná ako "rozlúčka s letom". Privátna akcia s prísľubom skvelého jedla, skejtových atrakcií a večerného koncertu. Plus to všetko v miestnom skejtparku. Tu nebolo čo riešiť. Ľudia sa do auta zohnali hneď na prvú šupu. Všetci chceli navštíviť tak exotický kraj, akým je Rimbasomba. Cesta prekvapivo ubieha príjemne rýchlo a za nejakú hodinu a pol sme na mieste. Areál polorozpadnutého amfiteátra pôsobí nesmierne sympaticky. Teda, ak máš rád/a postapo priestory :-). Trochu pokecáme s miestnymi a vyberáme sa do neďalekého marketu nakúpiť si poživeň na večer. Gemer má v sebe ešte jedno špecifikum. Na západe sa už moc s terčami nestretnete. Aj tí postarší si už poväčšine nechali narásť vlasy, či sa začali obliekať zcela bežne, takže človek tým naberá dojem, že tá NS móda postupne vyšumela. No tu sa stále dajú nájsť živé skameneliny týchto neoľudákov. Len počas krátkej návštevy Teska sme zbadali až tri tieto ohrozené exempláre. Jeden dokonca ukážkový NEsympoš s tričkom Krátky proces. Isto smútil za zrušenou akciou, ktorá sa mala odohrávať deň na to v Detve.
Po návrate na miesto sa areál začína pomaličky plniť známo-neznámymi. Úprimne, čakal som viac ľudí, no miestni punx tu ešte stále počujú napr. na Punkáči deťom, takže prišla fakt len hŕstka skalných.
Večer otvára FAJRONT, ktorý sa po zrušenom koncerte vo Vígľaši votrel do lineupu na poslednú chvíľu. V ich očiach vidieť trochu nervozitu, keďže idú total akusticky, bez akýchkoľvek mikrofónov a techniky. Myslím, že táto poloha im sedí viac. Kontakt s publikom je tesnejší a v mojom ponímaní folkpunk nepatrí na nazvučené pódiá, ale práve dole pod ne. Aj tu to malo väčšiu silu a oproti ich produkcii FFUDe, to nebolo poznačené nadmernou konzumáciou alkoholických nápojov :-). U mě dobrý.
Pre druhú kapelku INCRIMINATE to bol vlastne prvý oficiálny koncert. Už pred pár rokmi sa mi dostalo do uší, že sa v RS formuje nejaká nová grupa, ale to bolo tak asi všetko. Chalani potom prezradili, že z pôvodnej zostavy ostali len dvaja a na pomoc draftovali osirelú dvojicu z MEDICATION TIME. Výborná voľba. I keď som po našom poslednom rozhovore mal akú takú predstavu, o akú muziku asi pôjde, tak som si stále moc nevedel zaradiť ten pojem "deväťdesiatkový US hardcore". Naživo mi to už ale došlo. Energické hácečko skôr v rýchlejšom tempe, kde dĺžka skladieb nepresahuje dve minúty. Možno nič originálne, ale keď je to zahraté s takým nasadením a energiou, tak nie je čo riešiť. Na prvý koncert odbúchané s maximálnym prehľadom. Akurát škoda toho vypadávajúceho vokálu.
Kým sa nazvučí posledná kapelka, tak sa svojich nástrojov opäť chopí FAJRONT. Z tohoto setu registrujem akurát tak jednu novú vec, ktorá znie celkom sľubne. Hádam sa čoskoro dokope ich nová nahrávka, ktorej sa nahrávanie ťahá už od začiatku roka :-).
Posledná banda NABOSOPOSKLE je takým malým zjavením na našom ešte menšom pieskovisku. Je to vec, ktorá ma na FFUDe rozsekala svojou originalitou a energiou. Ešte som nezažil, aby ma tak mladí chalani dostali takto sofistikovano svojským spracovaním hardcoru. OK, niekto povie - však francuzke emohc z deväťdesiatych ... Popravde nepoznám kapelku, ktorú by som k nim priradil, ale hádať sa nebudem :-). Rozmanité piesne plné zvratov s až neskutočne prepracovanou basovou linkou. Sakra, som dojatý. Toto je presne to, čo tu chýbalo. K úplnej spokojnosti mi postačí už len nejaká hmatateľne zaznamenaná zvuková podoba.
Po koncerte sa oddávame gastroradovánkam, kde spoločným menovateľom všetkých pokrmov je cuketa :-). Posledný pokec s ďakovačkou a už sa vytrácame naspäť do domovov.
Pred spaním ešte chvíľu premýšľam nad tým, s akým málom človek vie urobiť takúto skvelú akciu. Postačí skromný priestor s možnosťou napojenia sa na prúd, skúšobňový aparát, pár kamošov a kamošiek, niečo na zahnanie hladu a smädu ... a z tohoto mála vznikne akcia, pre ktorú ochotne cestuješ aj sto kilometrov s pocitom, že sa jedná o najlepšiu akciu, na ktorej si bol za posledný čas. Pevne verím, že nebola posledná!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: N+V+6

Správa:

#7479 Balki napí­sal/a: 25.09.2018 10:43:52

Zloba: Mozno mas aj pravdu, ale - aj ked je to mimo temu - z tvojho gramatickeho prejavu mi skoro vytiekli oci! Sorry kamo

#7476 elramon napí­sal/a: 18.09.2018 21:55:22

typek to teraz robi absolutne transparentne, stare casy, ked mu to prerastalo cez hlavu a moc to nefungovalo su prec ;)

#7474 Wrbo napí­sal/a: 18.09.2018 17:18:18

Ahoj, v prvom rade ma úprimne mrzí, že som sa Ťa mojou podryvačnou poznámkou dotkol. Primárnym cielom tohoto reportu nebola kritika alebo nejaké znevažovanie komunity u vás v meste. Skôr išlo z mojej strany o nadšenie a nádej, že sa opäť niečo začína rodiť. Je to pravdaže čisto subjektívny názor človeka, čo nevidí úplne do vašej komunity, takže preto je to opísané len takto neúplne povrchne. Som ale rád, že si moje dohady uviedol na pravú mieru, zasa som o niečo múdrejší.

Priznávam, voči PD som zaujatý. Neviem, ako to má festival hodené teraz, už to nesledujem, ale tie posledné ročníky pred odmlkou sa definitívne nedali nazvať benefičnými. Komunikovali sme vtedy aj so samotným organizátorom ohľadom nákladov a konečného výťažku, kde matika vôbec nedávala zmysel. Nesúdim, len sa čudujem, že si niektorí pankáči nevedia spočítať dve a dve. Taktiež je dobré sa zaujímať, načo boli peniaze použité a hlavne koľko sa z vybraných peňazí skutočne predalo ďalej – teda deckám. Odsleduj si to, možno budeš nemilo prekvapený. Preto by som v tomto prípade používal slovo "benefičný" veľmi opatrne. Dúfam ale, že sa aj v tomto mýlim a celkový výťažok už naozaj putuje tam, kde má.

#7471 zloba @ napí­sal/a: 17.09.2018 13:28:36

Ahoj, zareagujem na report ktori sa tyka mojho mesta nakolko ma dost zasiahol stail akim autor pisal o nas.

Uvediem na pravu mieru neake nepresne tvrdenia.. V meste posobilo viac punkovych kapiel v roznych casovych periodach. niektore ale neodohrali viac ako jeden ci dva koncerty a pomerne skoro sa rozpadly...

Za posledne desatrocia sa udialo viac udalosti, no ale v rezii DIY nonprofit ich lze zratat na jednej ruke, myslim, co je fakt. No ale zaujimave podujatia organizovali aj ludia mimo nas, na ich spocitanie za 10 rokov by nestacily ani dve ruky nas oboch. Jednou znich bolo aj podujatie davno ked ste u nas hraly prvy krat.

vášeň punkova u nas neznamena nutne zakladanie kapiel. prejavuje sa sposobom akim inkde moc ani nie. niektori z vas co nas poznate viete kolka bije. punk nie je len o kapelach a koncertoch.

no ale toto co si napisal je naozaj zle. vytrhavam vetu: Úprimne, čakal som viac ľudí, no miestni punx tu ešte stále počujú napr. na Punkáči deťom, takže prišla fakt len hŕstka skalných.

Ja som bol jediny z miestnych punkacov takzvanych co som isiel na festival PD. Neratam ludi ktori so mnou boly kedze nebyvaju v meste. je to teda fail co pises. Pitam sa? Je nieco zle na navsteve punkoveho festivalu PUNKACI DETOM? viznie to odteba ze ano. toto ma zaujima, co sa deje, co je zle na beneficnom festivale...

Nehnevaj sa, ale par dni pred podujatim som ti hovoril ze sa ludia viacmenej ani nechystaju do sk8parku, vedel si ze to bude komunitna a komorna akcia ktora nevypoveda o stave a kondicii punku undergroundu v meste. a predsa sa docitam ze: Úprimne, čakal som viac ľudí... :D

Chcel by som poprosit ludi co pisu reporty, aby pristupovali ktomu citlivo, aby neznevazovali vysmievaly a zhadzovali miesta a ludi o ktorich takmer nic nevedia. dakujem.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)