Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


16.11.2019 KRAJNÉ ČIERNO, DVERE, THERAPIST, FAT, DECULTIVATE; Košice, Collosseum

Autor: Ondrey Zintaer | Počet videní: 1307


Je už síce niekoľko dní po Xichte, ale furt to tam vo mne hrá, tak proste idem dať zopár dojmov na papir (vo worde). Dlhšie som rozmýšľal či vôbec písať, lebo z rodinných dôvodov som bol prítomný iba ma zlomku tejto akcie. Týmto vyzývam aj ostatných schopných dať nejaké tie myšlienky dokopy nech dajú. V ten inkriminovaný večer (večer o piatej!! už aj moja dcéra si robí srandu či o piatej ráno, či večer) sa poberám do tých potemnelých kútov Dominikánskeho námestia, bo na 17:11 je skedulované KRAJNÉ ČIERNO, pozoruhodné to zoskupenie a pre mňa povinnosť vidieť. Prichádzam, kupujem hneď zimušnú čapku s pekným logom akcie, bo sa bojím, že nebude. Merč je fakt krásny, dúfam, že sa vypredal. Chlapíci sa už na veľkom pódiu pekne zvučia, až občas si nie som úplne istý či už hrajú, či to je len soundcheck. K tomu zvučeniu musím kus dodať, že keď vidím miestnych zvuk obsluhujúcich inžinierov zvučiť niečo, čo nie je gitara alebo bubon, tak mám také občas zmiešané pocity, ale výsledok myslím stál za to. Či to bolo také ako si predstavovala aj kapela vie iba kapela. Rozhodne keď sa to celé rozbehlo, tak to bolo krásne. Čo bolo o dôvod viac než "len" vidieť KČ naživo (predtým som nemal tú česť) bol ich special guest, pán turbo-bicman z DECULTIVATE. Takže suma sumárum na pódiu stáli páni obsluhujúci gitaru, basu, bicie a dva stoly napchaté hlučnými krabičkami. Navyše ich vystúpenie sa konalo na veľkom pódiu, čo bolo určite výhodou. Na malom by to proste takto nevyznelo, resp. neviem si to predstaviť, že by sa tam pomestili. Po peknom mysticko-folklórnom intre prichádza temnota, pomaly a nekompromisne ako láva, zahalená červeným svetlom prikrýva všetko živé pod pódiom, no a do tejto krásnej temnoty to pán bubeník (predpokladám, že pochádzajúci z Košické kotliny, nebo okolitého kraje, mám taký ciťák, ak nie opravte ma) to začne rezať ako šialenec. Po chvíli je krásne vidieť ako sa hlavne sekcia strunových nástrojov s rytmickou časťou ansámblu pekne zladili a improvizujú, tak, že to miestami už ani improvizáciu nepripomína. Keď sa dozvedám, že pred koncertom nemali žiadnu skúšku tak som trocha v šoku, lebo niektoré momenty boli fakt namakane zohraté. No vidno, že chlapci už majú svoje odohraté a naskočiť na spoločnú vlnu s inými muzikantami pri takýchto špeci eventoch im nerobí problém. Po vystúpení ostávam fakt v krásnom, temnom, snovom rozpoložení. Bolo to fakt pekné. Klobúk dole.

Z tejto príjemnej atmo mood ma trocha na drzovku vytrhávajú DVERE. Niektorým kapelám veľké pódium pristane, niektoré lepšie vyzerajú na menších, resp. zarovno s poslucháčmi. DVERE predviedli, že atmosféra i nálada v kapele je v dobrom stave a i napriek vážnym témam vykúzlila úsmev nejednému divákovi. Rýchle, drsné ale moc upískané či čo.

Sťahujem sa na 777 stage, kde už hučia THERAPIST. Na kapelu ma upozorňuje Maroš z KČ len deň pred akciou, že určite stojí za to. Tak idem. Kapela do ľudí od prvého momentu láduje také tony ťažoby, že miestami predýchavam. Čo je ale príjemné, že aj keď to je nahlas as hell, tak to nevadí, to ako mi celé telo vibruje od basov a podladených gitár, je naozaj príjemné. Oceňujem schopnosť kapely (v mojom prípade určite) tou nekompromisnou monotónnosťou doslova zhypnotizovať svojich poslucháčov. V jednej z posledných skladieb (koľko sa ich zmestilo do setu?) tie blastbeaty prišli nesmierne osviežujúce a posúvali vystúpenie o hodný level vyššie. Pozoruhodné na tejto muzike je, že aj tie vyhrotené bicie, keď sú prekryté tým válivým zvukom nepôsobia agresívne, ale naopak to ešte viac vygradujú. Skvelý koncert. Budem na vás pamätať.

Schádzam dole pod veľký stejdžisko a čakám na FAT, ktorých som tiež predtým nemal možnosť vidieť, ale už pred koncertom po zhliadnutí nejakých YT videí a počúvaní ich materiálu z bandcampu, mi bolo jasné, že toto musím vidieť. Ine kapely sa tam furt pred koncertami piplajú, FAT mám pocit, že len prišli, a začali hrať. Keď som vravel o tom, že niektorým kapelám pristane veľké pódium, tak FAT pôsobili, ako keby ani na iných pódiách nehrali. Hrali tak, že keby som nezainteresovanému človeku povedal, že toto je kapela z USA po desiatich rokoch na svetovom turné, tak mi to zožere. Ja som počas koncertu nezaevidoval jediný slabší moment, resp. zaváhanie. Nacvičené to mali chlapci jedna báseň. Ich hudba nie je úplne čisté bahno o rýchlosti parného valca. Je to ťažoba, ale s poriadnou dávkou nejakého takého odéru HCpunkovej drzosti (samozrejme prezentovanej v patričnej spomalenosti) korenená riffmi a la Black Sabbath, čo sú určite lákavé ingrediencie. V tomto mám kus problém, že v pomalej hudbe tohto typu, vôbec nie som doma, skôr teraz v poslednej dobe, len na sezónnom výlete (zrejme spôsobené počasím) a teda sa neviem vyjadriť k tomu do akej miery sú FAT originálnou kapelou. Na to sa ale momentálne môžeme vykadiť. Pre mňa asi top tohto večera. Uletel som na tom absolútne. Počúvam doma znova ich bandcamp a čo sa mi teda veľmi páči, že si pri ich skladbách, resp. pri ich pasážach presne vybavujem konkrétne zapamätateľné momenty ich koncertu. No paráda proste.

Po ich koncerte musím súrne odísť a vraciam sa tesne pred DECULTIVATE. Stíham si ešte poriadne rozohriať útroby pochúťkami od šéfkuchára Adrika a idem sa kuknúť na túto rýchlu jazdu z blízka. O DECULTIVATE som kdesi zazrel nejaké info, ale idem na ich koncert v podstate neovplyvnený ničím. Pekne spúšťam sánku nižšie a nižšie a v úplnom kľude (s radosťou v srdci, že som sa stihol na ich koncert vrátiť) si užívam posluch. Kapela na mňa pôsobí úžasne zohrato. Takým trocha "superkapelovským" dojmom, ako keď sa starší harcovníci z rôznych kapiel dajú dokopy a zahrajú niečo úžasne špeciálne zapamätateľné korenené niečim ako "láskou k žánru". Tak takto to pôsobilo na mňa a ja neviem do akej miery sú moje pocity oprávnené. Bolo to rýchle a krásne. No nebol to čistý fastcore, nebol to čistý powerviolence, bol to proste parádny hardcore vyhrotený do červených čísel počas celého setu. Pre mňa skvelá čerešnička na záver. Záver samozrejme pre mňa, lebo po ich koncerte musím zase odísť.

Odchádzam fakt s pocitom akoby som odchádzal z festivalu. Vystúpenia KRAJNÉ ČIERNO, THERAPIST, FAT a DECULTIVATE vo mne ešte hodnú chvíľu odznievajú, a to bol pritom iba zlomok všetkého čo na Xichte odznelo. V tomto počasí skvelá duchovná potrava. XICHTOPLESK je určite jedna z tých pozoruhodných opakujúcich sa akcií. Prajem tomuto multižnrovému minifestivalu ešte veľmi dlhú a farbistú budúcnosť, zaslúži si ju.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 3+R+I

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)