Pozývame:


So 8.10.2022
Brno @ Kabinet múz

CYNESS (Nemecko), WOJCZECH (Nemecko), DISTASTE (Rakúsko), SHEEVA YOGA (CZ), ORBAN (CZ), NO GOD RHETORIC (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

DRUGS, TORPUR, BAD BREEDING (19.9.2022, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

TEUFELSMAUER

Najnovší report:

Ffud fest (12 - 13.8.2022, Sereď @ Kemping)

Najnovšia recenzia:

2 MANKY HOOKERS AND A RACIST DWARF - Demo MC

Najnovší cestopis:

INCRIMINATE (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Stop and go fest 2022

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


NA SMIECH - ZÁKON DOGMY CDr

Autor: rikArdo | Počet videní: 1235

DIY
Raz za čas sa ku mne dostane dielo, ktoré si zaslúži moju skromnú recenziu. Nebýva to často a možno práve preto je to nadšenie z neho vždy zdvojnásobené. Veru ešte stále sú tu kapely, ktoré majú ťažké srdce z bordelu, ktorý okolo seba vidia a ešte stále im príde dôležité naň aj poukazovať. Jebať klišé, aké klišé? Nemôžem predsa spievať o tom aké má Vašo Patejdl riedke vlasy, keď ma to proste nezaujíma. Budem vrieskať o všetkých tých svinstvách okolo a o tom hnusnom pocite, ktorý sa dostaví vždy, keď si uvedomím, že je to to jediné čo zmôžem a že sa nikdy nič nezmení. A tak traja sympatický chalani v najlepších rokoch vypustili do sveta cdčko s poetickým názvom "Zákon dogmy". Milí poslucháči tu nájdu staršie veci ako "Krváca svet" alebo "Ide o život", ale aj čerstvejšie pečivo ako "D.I.Y", "Reálne hodnoty" a iné. Je to taký prierez celou históriou kapely, no najdôležitejšie je, že kvalita zvuku je konečne priamo úmerná kvalite samotnej produkcie kapely a teda aj zaslúžená. Aj keď kritické uši si tiež prídu na svoje, ja tu od toho nie som a celé mi to zakryje samotný náboj všetkých piesní. Čakaj energický, energický, energický, nasraný, úprimný punk, frcnutý menšou dávkou humoru, satiry a irónie so zábavnými intrami k jednotlivým songom- vydarené! "Slovo božie" (intro) ti vysvetlí ako samotné ľudstvo vzniklo a potom bum! Cez celý album letia rôzne polohy hlasu, cez spev až po vreskot, chytľavé gitarové riffy, sem tam sóla, ak si pozornejší zachytíš aj basu, ktorá gitare príjemne sekunduje a bicie, ktoré nie a nie zastaviť. Proste to šlape jak parný valec! Hudobne je to veľmi pestrofarebné a originálne, či už hudbou alebo textami a následne aj ich prevedením do samotnej inštrumentálnej stránky a čo mne osobne dosť sedí je, dĺžka jednotlivých pasáží v piesňach, ktoré sú pomerne krátke, rýchlo sa striedajú a teda neunudia. Medzi naj songy patrí určite "Neschopnosť chápania", "D.I.Y" a "Môj boj". Pod kožu sa ti po dlhšom počúvaní dostane pomaly celý album a na záchode sa prichytíš ako si pospevuješ jednotlivé refrény. Ale aby to nebolo všetko, vychválil by som aj spracovanie obalu, ktoré je tak trošku netradičné. Celé dielo sa nachádza v DVD obale, v ktorom nájdeš booklet s textami v slovenčine a angličtine (pri niektorých sú aj komentáre- ďakujem za kapely, ktoré ešte takéto dačo robia!), ďalej nálepka a malý "plagát". Úvodný obrázok charakterizuje moderné ľudstvo, bohužial z tej horšej stránky a na zadnej strane sú tri neznáme osoby nad ktorými sa týči štvrtá neznáma osoba. S grafikou pomáhal šikovný chalanisko Robko (Frog Graphic) a celkovo z celého tohto DIY as FUCK počinu cítiť takú rodinnú atmošku, za ktorú môžu všetci, ktorí priložili ruku k dielu. Aby som nezabudol 20% z ceny cdčka putuje do útulku pre psov v Revúcej. Skvelá práca! Vonka len 50kusov, aj keď je jasné, že si to stiahneš, 2,50 ťa predsa nevyžmýka tak veľmi. Na záver dačo o Vašovi: "Činom treba prikladať význam stále, nie sa za ne hanbiť, keď sa iným zdajú trápne!"

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: L+G+X

Správa:

#2790 Balki napí­sal/a: 18.05.2011 07:55:47

Samozrejme ja som tym nechcel povedat, ze tato recenzia je zla, naopak je spravena vyborne

#2785 adrik napí­sal/a: 17.05.2011 15:37:16

rikArdo a spol.: Ja by som tu uvítal viac recenzií od viac ľudí, nech je to tu štýlovo pestrejšie ..

#2784 Sajmon napí­sal/a: 17.05.2011 14:23:57

myslím si, že táto recka je dosť vydarená a zatiaľ asi tvoja najlepšia, taký môj skromný postreh...asi to bude tým nadšením...

#2783 rikArdo napí­sal/a: 17.05.2011 12:40:08

kľudne by som si prečítal aj viac recenzií na tento album, možno som dačo vynechal a podobne, tak dačo zbúchaj, moje recky sa tu aj tak nikomu neľúbia

#2782 Balki napí­sal/a: 17.05.2011 10:28:54

Absolutna rana medzi oci. Pre mna osobne asi to najlepsie hudobne aj textovo, co som za posledne roky pocul. Dost mi je luto, ze som recenziu nerobil ja - rikArdo to si este vypijes!

#2751 nickname @ napí­sal/a: 06.05.2011 21:49:16

aaa kurva takto to dopadne ked je clovek senilny ako gasparovic a uz nie je zvyknuty na "skolske" hodnotenie od 1 do 5, ale skor opacne.To hodnotenie malo byt teda 1 nie 5..neda sa to zmenit? :)alebo teda zmazat ? :)

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

09.09. 17:43 Vobiskum satanaskum:


Djakujem

https://www.youtube.com/watch?v=Y8ivBjG2pMA
(guestbook)

09.09. 17:42 Vobjswum:


Jsja
(guestbook)

30.08. 11:42 fog:


skulda, inak to neviem.
13-16.7.2022 Obscene extreme 2022 Trutnov @ Bojište (report)

29.08. 20:56 Skulda:


piči, to ovšem řádný román. Mi to nějakou chvíli zabralo, než jsme dočetl, ale stálo to za to a aspoň vím, o co jsem v sobotu přišel

13-16.7.2022 Obscene extreme 2022 Trutnov @ Bojište (report)

24.08. 17:50 lidl:


axc:
sranda kolko ludi s podobnymi nazormi sa po februari/marci vyrojilo. predpokladam, ze ked takto argumentujes, si profik na rozne geopoliticke otazky a teda vies napr, ze na UA je podiel ul ..
ROZPOR - Hrubá sila 12" (recenzia)

19.08. 12:33 Scheby:


"..ľudia, ktorí v istom bode spojili svoj život s tým, čo pre potreby článku budeme bez úškrnu volať slovenská hc punk scéna.." :D dobréé!
12-13.8.2022 Ffud fest Sereď @ Kemping (report)

06.07. 12:26 kočo:


teufelsmauer moja oblubena kapela
TEUFELSMAUER (rozhovor)

24.06. 11:33 Mišo Štich:


Paráda! Dík za tip.
GOVERMENT BADTRIP - Demo MC (recenzia)

20.06. 15:21 4X3L:


Velice dobrý album aj bez žánrové čistoty:)
DISTAX - Božská komédia 12" (recenzia)

26.05. 22:19 miro:


dobre ti to kuruje axc
ROZPOR - Hrubá sila 12" (recenzia)