Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ), ANTISOCIAL SKILLS (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

TVOI POSTOI, FUKOTY, NIČITEĽ, MY O VLKOCH (19.4.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


RETROPROTEST - NOVÁ DESKA SE STARYM OBSAHEM 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 633

PHR
"Má vlast tě volá, ty jdeš jí s puškou bránit, tvá vlast tě volá, jdeš zabíjet .." znelo kedysi zašumene z môjho kazeťáku až do totálneho vyšúchania kazety. Tiež ste sa ponáhľali domov počúvať po blbom dni v škole šumiace a stokrát prelepené kazety? Táto skladba nikdy nebola znovu nahraná a vydaná na vinyle, takže skvelý výber. "Zejtra je ti hochu dvacet" som si spieval celý víkend o dvadsiatich narodeninách. Nostalgia jak sviňa. Predtým ešte "Osemnásť" od HORKÝŽE SLÍŽE. Keď ešte hrali punk ...
TELEX, ďalšia kultovka, z ktorej ešte dnes poznám takmer všetky texty naspamäť a vďaka ktorej koverom sme sa dostávali k ďalším kapelám (PARTISANS, ABRASIVE WHEELS, ENGLISH DOGS) alebo aj OLHO SECO, od ktorých je tu kaver kavera. Vlastne keď tak nad tým teraz rozmýšľam, vlastných piesní mali úplné minimum, ale to sme predtým samozrejme netušili. Vedel by som si predstaviť prespievanú aj trochu väčšiu hitovku od tejto kapely (o "Lidi, děti, kanibali!" a "Kluci jdou do války" sa postarali GRIDE a LAHAR na spoločnej epečke), ale "Továrna na tvý sny", "Skejtová Růžena", "Chromovaná jehla", ... je z čoho vyberať, ale aj tento song je skvelý! Škoda, že asi nikdy neuzrie svetlo sveta LP TELEXU. Veľká škoda.
"Do boje!" - kurník, ako z originálu, len menej zašumené haha. Kapelu musíš uhádnuť na prvý krát. Toto ani nepotrebuje komentár. Možno si aj tak džubnem, mohol sa opäť vybrať song, ktorý to "nedotiahol" na vinyl.
"Snad" - jedna z najlepších vecí od Štvrtej cenovej skupiny z ich kultovej platne "Kdo z koho, ten toho". A s brutálnou basou! "Ztratil jsem občanku i průkazku, snad si mě nevšimnou až půjdu s mou milou na noční prochádzku ..." Zase si len uchcávam do slipov.
Z tvorby NAŠROTU sú pre mňa zaujímavé iba ich palové stariny, ten ich novší crossover ide úplne, ale úplne mimo mňa. Ale "It´s fucking world" z LP "Destructive tour" je strednotempová pohodička s s dobrým textom, ktorý má viac než 20 rokov a je stále aktuálny.
Song "Amnestie" od MICHAELS UNCLE mi dočista pripomína tvorbu aj zvuk UCHÁZÍM. Dosť debilné prirovnanie, keď skupinu tvoria okrem iných i členovia UCHÁZÍM, ale keby som tento song počul na nejakej ich radovke, tak ma ani nenapadne, že je to kover.
Strana B: Kto by nepoznal "Rozsekni svoje hriechy civilizačné, zastav svoje myšlienky nihilizačné. Odvahu, odvahu, nemáš čo stratiť, nenechaj celý svoj život v liehu trápiť ..." Áno, došlo aj na Davovku. A musím pochváliť dobrú slovenčinu - väčšinou s ňou majú Češi v kaveroch veľké problémy a nedá sa to počúvať. Až na dve menšie chybičky paráda. Výborná záplata dokiaľ nezoženiem LP "Antropofóbia". Ponuky kľudne píš sem.
PRAŽSKÝ VÝBĚR som nikdy nepočúval, takže nemôžem slúžiť či je kover na nerozoznanie od originálu.
Ďalší PLEXIS tiež nepatrili do môjho top tenu pred a porevolučných kapiel, ale skladba "Maniak" z LPčky "Půlnoční rebel" je zahraná a zaspievaná vskutku v pohode. Síce na mňa možno trochu moc rocknrollové.
"Voják ve vězení" od ŠANOVU JEDEN je už iné kafé. Skvelo napodobená beznadejná mániodepresívna a psychopatická atmosféra konca 80-tych a začiatku 90-tych rokov. Akurát hlasivky Radovana Šantrůčeka už nie sú také ako za mlada. Ale to je len malá chybička krásy.
POHLAVNÍ STYK (kapelu) som kedysi tiež točil dookola (zaplať špagetové monštrum za knihu Kytary a řev"), a toto je jedna z ich najlepších skladieb. Ten gitarový riff prechádzajúci celou skladbou je proste masakrálny. A to je ešte pomixované so skladbou "Písničku si zaspíváme". Dobrý výber!
A nakoniec ZHOVNA A so skladbou "Útok na špicu hitparády". Zase dobrá slovenčina, sóla možno až trochu moc prehrávané, ale bez toho songu by sa doska určite zaobišla (a to tu teraz nechcem komentovať výplody Koňýka, ten bol čurák vždy, len ho predtým nikto nebral vážne a na druhú stranu im to ani vôbec neuškodilo, že ich nepočúva zopár radikálnejších pankáčov? To môžu mať v piči.) a mohlo dôjsť na kapely, ktoré by si to zaslúžili viac: RADEGAST, SVOBODNÝ SLOVO, DO ŘADY!, alebo ešte lepšie SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA alebo MODRÝ TANKY, ale tento zoznam by vedel každý doplniť ďalšími a ďalšími perlami. Výber bol na kapele.
Všetky skladby, teda okrem "coveru" Bedřicha Smetany a slovenských kapiel (škoda hlavne pri DAVOVKE!), sa za mikrofón postavili pôvodný speváci, takže niektoré skladby znejú úplne ako originály. Aj keď vo väčšine sa s intrami alebo sólami pohrali viac a pridali tam aj maličký kúsok svojho ja. Z toho vidieť, že ovládajú svoje nástroje lepšie ako ich "idoly". Ale neboj sa žiadnej sterilnej novoty. Každý song má svoj vlastný starý sound, takže neviem, ako to nahrávali, či pri každom menili aparáty, alebo tú pochmúrnu atmosféru songov mám zakódovanú niekde v podvedomí z kaziet. K tomu pekný insert s komentmi a textami všetkých piesní.
Je to nová doska orgánu združenia pre potieraniu stredného prúdu so starým obsahom. Môžme sa hádať, či v dnešnej dobe nie je takýto album zbytočný, alebo či je to len hra na nostalgiu a city za niektorými kapelami (z ktorých si to nie každá zaslúži) a starými dobrými časmi. Ale niekedy je dobré len tak si sadnúť a na to všetko si zaspomínať. A naživo ma uvidíte vpredu!

papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com

  1. Vltava (Bedřich Smetana cover)
  2. Zejtra je nám dvacet (KRITICKÁ SITUACE cover)
  3. Sehni hřbet (TELEX cover)
  4. Do boje! (HNF cover)
  5. Snad (F.P.B. cover)
  6. It´s fucking world (NAŠROT cover)
  7. Amnestie (MICHAELS UNCLE cover)
  8. Depresia (DAVOVÁ PSYCHÓZA cover)
  9. Zubatá (PRAŽSKÝ VÝBĚR cover)
  10. Maniak (PLEXIS cover)
  11. Voják ve vězení (ŠANOV 1 cover)
  12. Anarchistická (P.S. cover)
  13. Útok na špicu hitparády (ZÓNA A cover)

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: M+H+R

Správa:

#6005 kruta napí­sal/a: 01.09.2014 14:43:29

HNF opravdu nazpíval Petr Štěpán ? :O

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)