Pozývame:

Pi 9.12.2022
Banská Bystrica @ Bosorka

ADACTA (SK), SEDEM MINÚT STRACHU (SK), HROBÁR (SK), RUINEUM (SK)
benefit pre VLKa
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

JEŽIŠOVI PIVO NELEJ, MIAM, NERVY (16.11.2022, Krakow)

Najnovší rozhovor:

TEUFELSMAUER

Najnovší report:

YPERITIFF, CHOROBOPOP, KURVY ČEŠI, CTIB (16.11.2022, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

NAZI TAMPONS - Rande s vrahom 12"

Najnovší cestopis:

INCRIMINATE (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Stop and go fest 2022

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


APATIA - BÓG, HONOR, OJCZYZNA FASZYZM 12"

Autor: Wrbo | Pridané: 22.10.2022 | Počet videní: 233

NNNW
OK, lovím v pamäti a meno APATIA mi niečo predsa vraví. Aj keď asi len podľa mena ... Poľský punk u nás v regióne moc nešiel, maximálne tak LENIWIEC, poprípade ešte WLOCHATY, takže som bol sám zvedavý na kapelu, ktorá údajne zadefinovala poľskú antirasistickú a DIY scénu.
Jedná sa o debutovú (štúdiovú) nahrávku z roku 1992, ktorá bola vtedy vydaná len na kazetách, vďaka postupnému úpadku záujmu o LP platne. S 30 ročným oneskorením vychádza na čierno-červenom vinyle, ktorý sa ale hneď vypredal a teda je tu druhý press už len s klasickou čiernou platňou. Starý kazetový obalový motív ostal nezmenený. Akurát schytal strieborný podklad. Na zadnej strane LP je cez celú grafiku notoricky známa päsť rozbíjajúca hakáč. Vyjeli to tam všechno na vostro ... Booklet je jeden velký plagát, kde z druhej strany je pár textov a dobových fotiek.
Tých 16 piesní má jasný antirasistický a antifašistický postoj, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že mi to príde (aspoň hudobne) také nemastné neslané. Na druhú stranu chápem, písal sa rok 92 a na nejaké extra progresy sa vtedy ešte asi moc nehralo, no márne sa snažím v piesňach nájsť nejaký vztyčný bod, ktorého by som sa chytil a nahrávka by mi vďaka nemu ostala v hlave. Inak hudobne je to taká všehochuť. Mrte punku, dominantná je hlavne málo skreslená gitara, ktorá hrá občas dosť disharmonické melódie. Začuť sem tam aj ska, emo, či náznaky poľskej školy post punku. Hudobne najzaujímavejšia mi príde práve inštrumentálka a tam to asi aj končí. Poslednou skladbou je cover "Mlodzy faszysci" od HCP, čo bola ich predchádzajúca kapela. Táto skladba sa stala hymnou nastupujúceho antirasistického hnutia a údajne je to v Poľsku najčastejšie hranou cover verziou.
Rešpekt, že v Poľsku po páde socializmu vznikla takáto názorovo priama kapela vzhľadom na vzostup nacionalistickej scény. Toto ešte vtedy u nás vidieť nebolo. A vlastne to naši old punx mali hodené asi trošku inak, že jo ...

https://nnnw.bandcamp.com

  1. Rasizm
  2. Wolność
  3. Duma i pycha + ... ciągłe pytania
  4. Marzenie, które + ... Upadek
  5. Ziarno
  6. Miłość
  7. Nasze sny są naszym ukojeniem
  8. Nienawiść, moja nienawiść
  9. Zostawić i zapomnieć
  10. Słowa nie bolą?
  11. Dni i pragnienia
  12. Krzyk
  13. Młodzi faszyści (HCP cover)

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: W+N+5

Správa:

#7941 Limomada @ napí­sal/a: 19.11.2022 20:27:24

Pro mě kultovní nahrávka, v 93 jsem ji měl ve walkmanu nonstop

#7940 Wrbo napí­sal/a: 01.11.2022 22:02:51

Je tvoja Dášo, nikto sa neozval :-). Ak budeš vedieť o niekom, kto pôjde okolo BB/ZV, tak sa ozvi a hodím mu/jej ju :-)

#7939 dášo @ napí­sal/a: 31.10.2022 10:34:54

to Wrbo: túto kazetu som takmer zodral a niektoré texty mám doteraz v hlave. keď sa ku mne dostala, som bol akurát vo veku, keď som hltal všetko okolo panku. ale absolútne ti rozumiem a keby sa ku mne dostala dnes, je možné, že by ma obišla podobne. ak by s recenziou nespokojný týpek nechcel tú LP, tak ja ju určite chcem!

#7937 Wrbo napí­sal/a: 22.10.2022 18:56:13

Sorry človeče. Vôbec ma to nebavilo. Ak máš záujem, napíš mi mail s adresou a dosku ti pošlem. Rád si tvoju recku prečítam a možno prehodnotim svoj postoj.
Pseudow(a)centrum.sk

#7936 A.Małysz napí­sal/a: 22.10.2022 15:22:51

tato recenzia je o hovne

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

19.11. 20:27 Limomada :


Pro mě kultovní nahrávka, v 93 jsem ji měl ve walkmanu nonstop
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

01.11. 22:02 Wrbo:


Je tvoja Dášo, nikto sa neozval :-). Ak budeš vedieť o niekom, kto pôjde okolo BB/ZV, tak sa ozvi a hodím mu/jej ju :-)
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

31.10. 10:34 dášo:


to Wrbo: túto kazetu som takmer zodral a niektoré texty mám doteraz v hlave. keď sa ku mne dostala, som bol akurát vo veku, keď som hltal všetko okolo panku. ale absolútne ti rozumiem a keby s ..
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

26.10. 07:09 odpoved:


Slídí, hladové oči slídí
s nabídkou duhových talířů plných hoven
Hledají, hladové oči hledají
odbytiště pro starý obsah nacpaný do nových forem
Ruce ..
(novinka)

22.10. 18:56 Wrbo:


Sorry človeče. Vôbec ma to nebavilo. Ak máš záujem, napíš mi mail s adresou a dosku ti pošlem. Rád si tvoju recku prečítam a možno prehodnotim svoj postoj.
Pseudow(a)centrum.sk
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

22.10. 15:22 A.Małysz:


tato recenzia je o hovne
APATIA - Bóg, honor, ojczyzna faszyzm 12" (recenzia)

17.10. 23:57 m.:


Alebo toto:
https://priamaakcia.sk/Co-branit-na-Ukrajine-Rozhovor-s-charkovskym-kolektivom-Assembly.html
(novinka)

13.10. 15:55 supelak:


Podla mna fajn clanok k "diskusii", co sa tu rozbehla:
https://www.afed.cz/text/7761/levicaci-mimo-ukrajinu-jsou-zvykli-poslouchat-jen-lidi-z-moskvy

(novinka)

13.10. 08:20 tjjdno:


neprajem nikomu nic zle to bolo iba na margo tych mrzakov z raketami
(novinka)

13.10. 08:18 tjjdno:


14ss galicia,pluk azov,pravy sektor,a vasa slava ukrajine a banderovi hotovy budhizmus;) sak obyc ludia braniaci ukrajinu proti akoze PUTLEROVI?kdo je teraz ten fasounek?:)vam to uz ze faakt jebe na h ..
(novinka)