HUSTÁ HRACHOVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI
Na noc som si namočil pol kila žltého hrachu (:D) a nechal tak. Na druhý deň som nevedel, či z toho spraviť kašu alebo polievku, nakoniec som zaexperimentoval a výsledok stojí fakt za to. Hrach som vložil do vody a dal variť. V konečnom objeme som skončil s 3 l polievky, takže hrach s vodou mal objem zhruba 2,5 l. Keď polievka zovrela tak som ju stíšil a po 5 minútach som pridal tri stredné zemiaky nakrájané na kocky a dve dlhšie mrkvy na kolečka. Je to hrachová polievka, ne zeleninová, no ak sa bude niekomu zdať málo zeleniny, nech si pridá. Zároveň s touto zeleninou som pridal zhruba 2 čajové lyžičky marmite kvôli nezamenitelnej chuti v podstate ako náhradu bujónu (martinhorsky.cz/britanie-v-utrzcich-novin/miluj-nebo-nenavid.php, mletú červenú papriku, biele mleté korenie (čierne by som nedával, biele má veľmi atypickú chuť, ktorá sa mi do tejto polievky veľmi hodí), sušený majorán, sušenú cibuľu a soľ tri krát medzi väčšie prsty :D s množstvom korenia som to pri tejto polievke dosť prehnal, no v dôsledku toho má veľmi výraznú, vynikajúcu chuť podobajúcu sa na guláš. Nakoniec keď bola mrkva mäkká (hrach sa kúsok rozvaril, ale to neva) som to vypol a do tohto objemu 3 l som ešte prepučil dve veľké struky cesnaku. Takto surový cesnak pustí šťavu a stačí malé množstvo k tomu, aby bola polievka parádne cesnakovo aromatická. Teraz už len vymyslieť, čo s troma litrami polievky :D
Tipy a triky na záver: Na začiatku receptu by bolo možné popražiť cibuľku a robiť polievku až na nej - tomu som sa ale chcel vyhnúť vopred, kedže som vedel, že budem robiť väčšie množstvo a polievka s cibuľou sa skôr kazí, kedže začne kvasiť (aspoň čo mamo hovorili). Druhá podstatná vec je, že ak nechceš, aby si z 3 l hrachovej polievky prdel/a jak kulturista, všímaj si polievku pred tým, než žačne vrieť resp. počas toho ako vrie - vyplaví sa taká hustá pena a túto penu zbieraj a dávaj do preč. To je alfa-omega úspechu.
Počet videní: 1017
Pridaj komentár k receptu:
#5741 drzý @ napísal/a: 20.02.2014 21:11:25
Určite tento šmak skúsim. Vítečno!