Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


23.8.2011 STRUNG OUT, NOFX; Praha

Autor: Balki | Počet videní: 1516

       Po minuloročných vynikajúcich Bad Religion som sa opäť raz vychystal do pražškého Lucerna Music Baru, tentokrát na ďalšiu californskú legendu svetového punk-rocku NOFX. Posledný klubový koncert tejto kapely v "našich" končinách sa odohral už pred takmer 15-timi rokmi (NOFX zahrali v Prahe celkovo 3 krát v priebehu rokov 1993 – 1997), naposledy sa však predstavili na území ČR v rámci festivalového vystúpenia minulý rok. Keďže nič z toho som nestihol, bral som tento koncert ako prvú a možno aj poslednú šancu vidieť týchto alkoholikov naživo.
       O pol deviatej sa ocitám pred klubom, a je tu opäť husto. Pokladňa hlási beznádejne vypredané, no narozdiel od minuloročného koncertu, kde sa ľudia márne na poslednú chvíľu snažili zohnať lístky, pobehuje po okolí tentokrát dosť priekupníkov. Vchádzame dnu a hneď dostávame očakávanú facku – nedýchatelný vzduch (napriek zákazu fajčiť v celom klube), strašné teplo a ľudia natlačení ako sardinky. Pravdupovediac nerozumiem celkom presne usporiadateľskej agentúre Conspiracy, prečo dáva koncerty takéhoto formátu do klubu, kde ešte aj na záchod bolo potreba vystáť 5-minútový rad. Atmosféru to možno vytvorí, ale pre drobnejšie postavy a labilnejších ľudí je tento stav doslova životohrozujúci ... Ale čo už, buďme radi za to, čo je.
       Miesto "predkapely" (neznášam to označenie) si vyslúžila partia STRUNG OUT. Ich efektné intro troška pribrzdil technický problém na jednom z gitarových aparátov, ale potom už títo američania odpaľovali jednu pecku za druhou. Bohužiaľ, veľa som z ich vystúpenia nemal, pretože som ho sledoval takmer spoza pódia (áno, polkruhové javisko Lucerna Music Baru to umožňuje), a tak napriek celkom energickej show sa odchádzame von troška nadýchať pred hlavnou hviezdou večera. Po ceste si objednávame ešte po pive za 40 Kč :)
       Po skončení Strung Out sa už ale predierame davom vpred, a zakotvíme priamo v strede asi meter od scény. Atmosféra hustne, keď už po pódiu pobiehajú a aparáty pripravujú známi členovia „NOFX-crew“ Jay a Limo (plus menej známi gitarový technik). Kapela si dáva pekne načas, šialený dáv zbytočne vytrvalo skanduje "nou-ef-ex!". Nakoniec sa však samozrejme ako inak dočkáme; prichádzajú bubeník Smelly, gitarista a zároveň trumpetista El Hefe, ďalší gitarista Eric Melvin a samozrejme veľká osobnosť punkovej scény – aktuálne modrovlasý Fat Mike! (ktorý už mimochod medzičasom vôbec nevyzerá „fat“).
       NOFX začali jazzovo, zrejme na rozcvičku inštrumentálkou "Flossing a Dead Horse". Za ňou ale už nasledovala prvá vypaľovačka "Perfect Goverment". Môjmu súputníkovi po prvom songu vyskakuje rameno, ktoré sa mu ešte podarilo napraviť a udržať sa, ale po štvrtej skladbe je už táto operácia príliš náročná, a tak odchádza pogovať do trocha miernejších vôd :D NOFX neustále striedajú tempo skladieb. Tými pomalšími sú myslené prevažne songy v reagge rytme, ktorých majú neúrekom. Hefe zavše mení gitaru za trúbku, a popritom chlastá a vychvaľuje miestne pivo. Fat Mike nasáva vodkový drink cez slamku, pripevnený na stojane od mikrofónu :) Ako však koncert plynul, nedostavovali sa žiadne skutočné hitovky typu "Stickin´ in my eyes", "Don´t call me White", "Leave it alone", "Green Corn" či "Franco un-American", čož ma dosť sralo. Mohli sme teda počuť prierez celej tvorby; zahrané bolo takmer z každého z 11-tich albumov, ale povedal by som, že sa jednalo prevažne o akoby „béčkové“ songy. Zrejme ďalší vtípek od NOFX - prišli nasrať miestnych punkerov tým, že nezahrajú žiadne známe veci :) Svojsky to niesli aj niektorí "tiežfanúšikovia". Keď Mike v jednom momente podal do davu fľašu minerálky, aby sa zopár šťastlivcov mohlo osviežiť, o dve sekundy letela naspäť tesne míňajúc jeho hlavu.
Po odohraní asi 20tich skladieb kapela odchádza do backstage, ale po mohutnom skandovaní sa samozrejme opäť vracia a Fat Mike anoncuje ešte ďalšie štyri vypaľovačky. Konečne prichádza skutočne veľký hit "Linolleum", pri ktorom to v sále totálne vrie, a tak je tu aspoň malé zadosťučinenie. NOFX sa rozlúčili ich "Theme songom", kde si zaspievali aj ostatní členovia crew, a kde si Melvin zahral na akordeóne. A ten ho uchvátil natoľko, že ešte asi 10 miút po skončení show a odchode zvyšku kapely ho nebolo možné z pódia dostať :)
       NOFX predviedli profesionálnu punkovú show, muzikantsky perfektne zvládnutú a zahranú, s dokonalou komunikáciou s publikom. Napriek ich aktuálne prebiehajúcej európskej tour vyzerali relatívne triezvo, a dokázali celý koncert aj bezproblémovo odspievať. Hodnotiť zvuk v LMB je naozaj ťažké, skutočne záleží na mieste, kde stojíte. Bohužiaľ aj samotné „džouky“ medzi skladbami boli miestami veľmi ťažko zrozumiteľné, nie však kvôli cudzej reči, ako práve vďaka spomínanej akustike v sále. NOFX pôsobia live stále celkom sviežo, aj keď frontman Mike vyzerá, akoby už tak trošku „vyhorel“. Predsa len je v branži už takmer 30 rokov. Naopak Eric Melvin híril ako za mlada, bolo vidno, že si živé vystupovanie stále naplno uživa. Až na nie celkom šťastný playlist zhŕňam pražskú show NOFX ako výbornú, celkový dojem z koncertu však musí ísť kvôli neadekvátnym podmienkam v klube mierne dole. Každopádne verím, že to predsa len ešte nebolo naposledy ...

Moje hodnotenie: 8/10

Nasleduje playlist (plus-minus). Songy sú v poradí, v akom ich nehrali.

Flossing a Dead Horse
Perfect Government
Champs Elysses
Malachi Crunch
My separation from Church and Skate
We call it America
The Brews
Fuck The Kids
My Orphan Year
Desperation`s Gone
Seeing Double at the Triple Rock
The Quitter
Whoops, I Od`d
Reeko
What`s the Matter with Parents Today
Radio (Rancid cover)
Murder The Goverment
I Wanna be An Alcoholic
Eat The Meek
Bottles to the Ground
Linolleum
Theme for a NOFX Album
+ ešte jeden, čo neviem prísť na to, ako sa volá :)

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: G+X+Z

Správa:

#2972 +- napí­sal/a: 01.09.2011 23:14:58

najradsej mam chmulov co nenapisu ani jediny report ale picovat uz vedia..

#2953 whitney napí­sal/a: 31.08.2011 08:48:07

holub:keby si bol na tom koncerte tak sa nepýtaš

#2949 Holub napí­sal/a: 27.08.2011 15:55:22

Profesionálna punková show? A to je čo?

#2948 Balki napí­sal/a: 27.08.2011 12:14:51

a: Myslim, ze z SM nehrali vazne nic, ta situacia o ktorej hovoris, ze zmienovali, ako tu boli davno, tak vtedy zahrali Malachi Crunch - no ale nie som si isty, nehadam sa.
eusebio: Hej veru mas pravdu, doslo mi to, ked som pozrel video na youtube, neviem preco sa mi zdalo, ze to bolo Flosing Dead Horse.

#2947 eusebio napí­sal/a: 26.08.2011 20:03:07

koncert spokojnost az na tu saunu, k playlistu nofx nemam vobec vyhrady. podla mna bol dost dobry. prvy song nofx nebol urcite flossing dead horse, ale cosi ine.

#2946 a napí­sal/a: 26.08.2011 18:36:46

chybí ti tam jeden song z desky SM Airlines co hráli, nevim jak se jmenuje, ale hráli ho, když zmiňoval, že tu byli před 18 lety.

#2945 black8anger napí­sal/a: 26.08.2011 12:57:42

ale veď to povedal že to je len break malý.. :) žiadne skandovanie nebolo potrebné.
zahrali vynikajúco, aj playlist mi vyhovoval aj teplota miestnosti.. jediné otravné bolo snáď množstvo ožratých smradľavých spotených pankáčov bez trika, ktorí s obľubou skákali po nohách ostatným ľuďom :)

#2944 Balki napí­sal/a: 26.08.2011 09:58:38

September: Co sa ti nepaci?

#2943 September napí­sal/a: 26.08.2011 08:03:27

NOFX predviedli profesionálnu punkovú show, muzikantsky perfektne zvládnutú a zahranú, s dokonalou komunikáciou s publikom. ????

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)