Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ), ANTISOCIAL SKILLS (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

TVOI POSTOI, FUKOTY, NIČITEĽ, MY O VLKOCH (19.4.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


29.5.2015 SXOXTXEX, ALEA IACTA EST, DROGDEAD FEAT SUBATOMIC; Lučenec, Slimák

Autor: Fog | Počet videní: 654

Budapeštianske kapely mám rád. Aspoň tie, ktoré poznám ja. Sú to popiči ľudia, vtipní týpci, ktorí po hlášku nikdy nejdú ďaleko. Okrem toho šikovní hudobníci, ktorí produkujú veľké množstvo projektov. A v rôznych žánroch. Napáda ma minimálne 7 kapiel, kde sú kadejako poprepájaní. Teraz majú novú kapelu SxOxTxEx (SCUM OF THE EARTH). Ponuku som dostal skrz ďalší, povedzme tomu, maďarský kontakt - ALEA IACTA EST z Galanty. Package znel slušne. Obe kapely s tým, že bude aj noise projekt ako tretia kapela. Idú víkend, tak či neviem piatok. Z vyšších miest, čítaj majiteľa baru, bol tento dátum odobrený, tak nebolo o čom.

Bol to nejaký ten mesiac, čo som sám naposledy niečo spáchal. Vŕtalo mi hlavou, koľko ľudí príde na grindcore. Hlavne v piatok. Posledná akcia bol AFGRUND v auguste minulého roka, tak som bol fakt zvedavý. Motám sa na mieste už od pol siedmej, prvé auto z Pešti medzitým dorazí a už sa balí a debatí vo veľkom. Pomaly sa naberajú aj nejakí ľudia, prichádza zvyšok. Odhadoval som 30 ľudí. Nakoniec sa v LC pozbieralo 38 platiacich. Či je to dosť alebo nie, je na posúdenie. Okrem domácich podporila väčšia skupinka z RS, auto zo ZV, ale našli sa jednotlivci aj z iných miest. Z môjho hľadiska som rád, že je tu ešte stále komunita známych ľudí, ktorí prídu tento špecifický hluk podporiť. Bol to doordeal a vďaka ich účasti sa vyzbieralo toľko, že tým prekvapili aj samotné kapely. Čiže na našej strane maximálna spokojnosť.

Ako prví sa rozkladajú SxOxTxEx. Majú byť štyria, ale spevák kvôli chorobe hrdla nemôže a tak oba koncerty dávajú v trojici. Len pár dní pred koncertom vypustili tracky na bandcampe, ale priznám sa, nestihol som si ich ani prebehnúť. Konečne dorazilo maškajúce auto zo ZV, na ktoré sa čakalo a pred deviatou sa ide na to. Stojím plný očakávania a čakám, čo ma ovalí. Môžem zodpovedne povedať, že som dostal riadnu kopačku medzi oči. Protogrindcore trio. Nekompromisný, surový nájeb. Hrubozrná verzia pravej podstaty tohto žánru. Set plynie ako nahrávka, song za songom, bez pauzy. Len náplesky, ktoré vystriedajú rýchlejšie sypačky. Sem tam aj povolia, ale iba na chvíľu, pár nádychov a tlak je späť. Totálny víchor. Najebú do nás 19 songov, približne za dvadsať minút. S prehľadom. Keď je odohraté, tam stojím osprostený. Keď sa obzriem, vidím, že sa zapísalo viacerým. Veľmi to rozjebali, nad moje očakávania. Ak ťa podobné veci berú, naisto si na túto kapelu posvieť. Muziku je na bandcampe a páska von čoskoro. Mňa to vystrelilo!

ALEA IACTA EST som na punkgene reportoval x-krát. Nie je sa čo diviť. Hrajú na kope dobrých akcií. Tento rok si to konečne odťuknú aj na Obscene. Sú aktívni ako koncertne, tak nahrávkami. Hrajú jak besní. Z toho vyplýva, že je prirodzené sa s nimi pravidelne stretávať a sem tam im aj niečo zorganizovať. U nás nehrali dlho a táto kombinácia bola úplne ideálna. AIE robia totiž to isté, čo predošlá kapela: sypú si svoj vysokoobrátkový grindcore. Svoj set natrepali strašne energicky, aj keď boli tiež ochudobnený o druhú gitaru. Basák nemohol, Pišta presedlal počas týchto akcií na basu. Nie je to prvýkrát, čo ich vidno v ochudobnenej zostave. Ešteže sú piati a môžu sa postriedať. Napriek tomu, zahrali ako páni. Ako inak. V podstate ani nie je čo vypichnúť, bola to kompaktná nálož podelená na jednotlivé výbuchy. Títo chalani to robia dlho a vedia, ako to majú robiť. Rozdajú ti pár audiofaciek, ani sa nenazdáš a je po tom. Solídne natrepaný set. Škoda menšieho nedorozumenia na konci, kedy sa nepochopil trojuholník kapela-majiteľ-ľudia a zapli sa svetlá a namiesto prídavku bol neprídavok. Nevadí. Som rád, že sa sem chalani po dlhej dobe dostali. A rozbili to tu!

Na záver išiel noise. Projekt postavený dokopy v ten večer. Dvojica okupujúca plný kufor efektov a krabičiek a čo ja viem čoho ešte, a zaujímavého bubienku s cievkou. Aj som dostal názov, ale zabudol som. Ja osobne si na noisovej vlne idem okrajovo. Sledujem to, beriem to ako súčasť hlukového alebo dajme tomu extrémneho spektra muziky, ale pre mňa je to skôr performance, než o nejakých nahrávkach. Skrátka baví ma to viac sledovať naživo, ako doma počúvať z nahrávky. DROGDEAD boli fajn, ale kvôli chýbajúcej gitare či bicím dosť ambientné. Miestami elektricky útočné. Ale inak celkom atmosferické. Niekoľko ľudí obzrelo celý, niekoľko minútový set. Bolo to fajn, príjemná bodka za hlukom v podobe iného hluku.

Odohraté, pol dvanástej a nasleduje séria veľa pív a brčiek. Celkovo to bolo v ten večer dosť namáhavé energeticky ustáť toľko intoxikácie. Panuje príjemná, komorná piatková atmosféra grindového koncertu. Kopa známych. Veľa debatím. Všetko je fasa. Cítim sa mimoriadne príjemne, celé dobre. Celkom zničení sa dostávame tuším kolo druhej domov, kde sa časť posádky ustelie okamžite a tá druhá, ktorá je zničená celkom, ale nie úplne, ide ešte na posledné matiné.
Ďalší deň!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: Y+L+W

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)