Pozývame:


So 4.5.2024
Žilina @ Hájovňa

TOAD PLANET (CZ), LAKKA (CZ), INCRIMINATE (SK), OTRAS (SK), 7MS/USNU? (SK)
maľovanie, výstava
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

RAEIN (27.4.2024, Wien @ Rhiz)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

LOSER YEAR, LOVE EMBASSY, RAEIN (27.4.2024, Wien @ Rhiz)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #5 / 2013

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


31.3.2024 MIND.OFF, POTENCE; Bardejov @ Bašta

Autor: Kutya | Pridané: 1.4.2024 | Počet videní: 332

V predvečer dňa, ktorí si mnohí konsenzuálne užijú, ale žiaľ stále mnohí preženú a mnohé pretrpia, organizátorom koncertov na severovýchode riadne zaje ... zachcelo sa, a tak bolo z čoho vyberať. V Poprade sa naplánoval objemný program pod hlavičkou Muchozberu, vo Svidníku sa zbierali peniažky na opravu strechy rodinného domu priateľa za zvuku poľskej MOIRY a našich FUKÔT z Collossea, no a v rovnaký deň mali cestu cez tento kraj aj Francúzi POTENCE. Kapela, ktorú si ja pamätám prvýkrát z Fluffu 2016, kde to bol pre mňa veľký objav a ich bosý set tak trochu predznamenával, čo sa na fronte emáckeho hardcoru bude diať. Alebo potom z For liberation festivalu 2017, vo vtedy ešte tuším celkom čerstvej pražskej Eternii, v rámci lineupu jak oči. Takže nebolo veľmi o čom, presvedčil som na to šoféra Ďuriho Oi!, dobre, že to bolo v Bašte. Ísť si to tam raz za čas ohmatať je dobrý argument sám o sebe. Pridáva sa k nám Šimon a môžme vyraziť. Hymnou auta sa stáva "Do oka drát" od REMDIK.

Bašta nádherná ako vždy. Pri príchode pozerám, že večierok dopadne dobre, myslím si, že nebudem mimo s tvrdením, že ľudí bolo na pomery hojne. Ak nie, tak sa asi Bašte darí dzivo, zaslúžila by si. V miestnosti pre hranie sme hneď obleteli vystavenú sériu pestrofarebných obrazov svedectiev o tzv. Špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. Čítaj Nespravodlivej útočnej vojne. Na rozptýlenie potom výlet so Šimonom pár rokov späť, hackies naboso v obývačke Bašty. Sorry. Nostalgy hits hard tonight. Emo. Hippies. Obsaď a ži!

MIND.OFF, odpremiérovaný na poslednom košickom Chlieve, dnes "konečne" doma. Ďalší osobný výlet časom počas celého setu. Hudobný prelet taký, že obdobím, keď som vídaval ZOČI VOČI, cez prejav AGNOSTIC FRONT, mimochodom podľa mňa aspoň dvojnásobných držiteľov titulu Najživší koncert roka v Collosseu, až po certifikovaný emo hardcore. Trochu newyorskej, pardon, bardejovskej ulice, trochu volania po zmene, tak v textoch. Hardcore punk. Spevák s bezkáblovým mikrofónom a o čosi čistejším prejavom, špinu do vokálov vnášal gitarista, nie basák, ako ste sa dočítali v reporte na Chliev 7, takže, až budete chalanom organizovať koncert u seba, tak stojan s mikrofónom týmto smerom. Ale aj frontman mal riadne hrdzavé momenty. Pomedzi pesničky trocha rozpačito, aj ticho bolo explicitne pomenované. V pohode, kto také nemal, akoby nikdy nikde koncert neodohral. Ale potlesk od domácich, ktorých ako som spomínal bolo fajne, tam bol a bolo ho cítiť. Mosh & pogo síce krásnych okrúhlych nula bodov, pýtal sa ale prídavok. Že vraj toho MIND.OFF viac nacvičeného nemajú. Ja to viem, vy to viete, všetci to vieme, že z času na čas sa tá pesnička navyše pýta, hoci nemusela by sa :D, takže je asi predsa lepšie byť na to ready. Čo tak nejaký vhodný coverik, to sa už nerobí? DRUGS hrajú cover, ne? Teraz, keď je celá republika pobláznená šnúrou NONCONFORMIST, tak trebárs takto. Existuje kapela, ktorá úlohu a poctu hrať ich song úspešne odignorovala až do svojej klinickej smrti, takže prečo nie?

Potom prišiel čas na to klasicky sa vyvetrať, pospomínať, posnívať do budúcna, alebo ak ste Šimonom, tak craftit dezerty v pieskovisku alebo freegančiť nedopité pivá. Yes! Už som aj chcel ísť dnu aby mi neušla ani nota, ale vraj je času kým sa pomenia, nie je sa kam s časom pretekať ... takže premeškávame minimálne prvú pieseň POTENCE. Nevadí, predierame sa dopredu a dobre bude. Riadne old school hardcore punk set. Teda určite pokiaľ ide o disciplínu rozprávania medzi piesňami. Začína sa ústretovým uistením sa, ktorým jazykom zo škály angličtina, francúzština, španielčina sa bude komunikovať, pokračuje úprimnou vďakou za účasť v nedeľu. Dôjde potom aj na vyznanie sa z hnusného pocitu Francúza, ktorý bližšie vojnou zasiahnutej krajine ešte nebol, pripomenutie, že s fandením tím, ktorí chcú ruskej armáde napriamo zakrútiť krkom tiež obozretne, skepticky a tak. Určite podnetnou bola kontroverzia s vyzlečením si trička u muža. Akiste sa na to dá pozerať rôzne; uplatnenie si svätého práva na osobný komfort, prejav neškodného, ale predsa buranstva alebo reklama na to, že rovnostárske snahy a vzájomná empatia a rešpekt dostávajú dnes a každý deň po hube. Diskutujte. Tak ako tak, s vetou "Educate your boys!" sa nedá nesúhlasiť, aj mimo tohto čiastkového problému. Však ale aj muziku to malo. Výlet odmietli nejaké košické hlasy tvrdiace, že emo ošikať, ale okrem toho, že black metal ošikať, ach tie žabomyšie vojny, dúfam, že v skutočnosti sa máme radi :D, tak čo ja viem? Čosi silno emáckeho z performence kapely samozrejme ide, inak je to takmer od začiatku do konca hlavne o apokalypticky znejúcom, rýchlom a obhrublom cruste. Odkedy som ich spoznal, tak ich hudobný prejav beriem za jeden z tých tvrdších, ale tuším, že bývali ťahavejší, clivejší. A možno som bol len bars vysadení na tie pasáže, asi nemnohé. Ale ani teraz tomu melódia nechýba, to nie. Tŕňovú korunu tomu dáva charakteristické nasadenie a spev, ktorý možno poznať z už tiež 20 ročných nahrávok DAÏTRO. Čo je kapela, na ktorú prisahá každý, kto vie. Veľká šleha, to čo vidím len krôčik od seba si užívam, ako už dlho nie. V hádzaní sebou držíme krok s kapelou, zrazu miestna crew speváka berie na ruky a necháva ho vrieskať sponad nás. Celkom moment. Aj od POTENCE sa vypýtal prídavok, čo ako part-time pokrytec nadšene prijímam. Podmieniť prídavok oblečením sa Albína bolo fér, v tú chvíľu už išlo viac o rešpekt k prosbe kapely, ako o čokoľvek iné. Ironicky mu za oblečenie sa ďakovať a tlieskať už ale asi bolo od speváka trochu navyše.

Po koncerte je sa k čomu vracať. Ale aj ísť dopredu. Konkrétne vzniká nápad ísť ešte s Prasiakom do Svidníka. Ideme. Iba v skratke, Holičstvo, benefit, na mieste celkom rušno, prichádzame počas inštrumentálneho setu hudobných extrémistov Ivana a Matúša z OBLITERATE. Tancuje sa na to. Boľavé uši. MOIRA, ďalšia kapela z minulotýždňového Chlievu. Tentoraz dávam pozor spred pódia, nie spoza vstupu. Temnota, tajomná tvrďárna, hlasový prejav od škreku, cez rev až po nahallované mystično. Pohybový prejav ešte silnejší; vlní sa, hádže sa o zem, rukami sa spája s publikom. Pekné. Divadlo nie je nadávka. Atmosféra v miestnosti dobrá, prídavok sa nepýta a teda ani nehrá. Cením.

Silný večer. Super hudba a kopa podnetov. Asi nie je pravdou, že to celkom vymizlo, ale posledné týždne lemované skúšobniarskym team buildingom na už legendárnej Hájovni, v Púchove, benefitom pre Vlka, benefitom na zničený domov, Chlievom, v srdci rovnakými squatermi ako spred 30 rokov NONCONFORMIST a teraz lekciou z DIY HC prístupu od POTENCE, ktorý okrem iného prišli do Bardejova za hodně pokorných podmienok, bolo príjemné možno až retro. Bodaj by sa tiahlo celou blízkou aj vzdialenejšou budúcnosťou, hardcoru to pristane.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: T+F+W

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)