PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
St 16.10.2019
KRONSTADT (CZ), AHOJ (SK)

Bratislava, garáže pod Prístavným mostom

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

RISPOSTA - ŽELEZNÁ SVOBODA
10.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
CHURCH OF MISERY, CONE FOREST, MIROED (10.10.2019, Košice)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
Fluff fest 2019 (26 - 280.7.2019, Rokycany)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
GATTACA - U-lock justice 5"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


NO FUTURE - OBDOBIE ODCUDZENIA CDr (recenzia)
DIY
Napriek tomu, že michalovská punkovica NO FUTURE funguje už od roku 1991, so svojou oficálnou prvotinou sa rozhodla váhať neuveriteľých 20 rokov. (predchádzajúce štúdiové počiny „Anarchy is O.K“ z roku 1997 a „Pohľad do prázdnoty“ z roku 2001 sú označované len ako demá). Našťastie je prvý album tejto už viacmenej punkovej legendy začiatkom roku 2011 konečne na svete, a bol obdarený pútavým a tak trochu mystickým názvom „Obdobie odcudzenia“.

Chlapci nám toto CD-R (pekne “potetované“ technológiu lightscribe) zabalili do skutočne zaujímavého bookletu. Ten okrem všetkých samozrejmých náležitostí ako info o kapele a štúdiu, ďakovačky, venovania (Adrián Tóth, R.I.P) a textov, obsahuje aj kresby istého autistického chlapca. Vydali si ho samozrejme sami v rámci D.I.Y. Poďme k samotnému obsahu. Zostava sa za tie roky samozrejme trošku – respektíve výrazne pomenila a momentálne kapela pôsobí v štvorčlennom zložení, pričom hrá na dve gitary. Škoda, že toto sa väčšmi neprejavilo aj na tejto nahrávke – obe hrajú totiž prevažnú časť to isté. Veľké plus tejto platne je zvuk, ktorý vranovské štúdio TRETRADROT zvládlo z môjho pohľadu skutočne na výbornú. Formácia No Future sama seba označuje ako napoli alternatívnu, a tento prvok sa naplno prejavuje v podobe šialeného :) screamu v songoch “ Obdobie odcudzenia”, “ Utopiť sa“, alebo „Moc a viera“, či tvrdého metalového chrapotu v piesni „Bohovia“.
K najvydarenejším veciam na albume patrí jednoznačne skladba „Je to tu zas“, ktorá svojím tak trošku netradičným poňatím v rámci tohto žánru vyčnieva nad ostatné, taktiež „Duševný kolaps“, ku ktorej už chalani stihli natočiť aj jednoduchý, ale veľmi pekný videoklip, alebo pieseň s nirvánovským nádychom „Vo vlnách sebahľadania“.

Medzi inak viacmenej dosť depresivnými („najhorší som v tom, čo viem robiť najlepšie / a stratil som to, čo som mal najradšej“), vážnymi („človek je horší ako zviera, keď ho pritom ženie moc a viera“), trefnými („iluzórny únik v ulite strachu / jeden možný spôsob ako nájsť čistú pravdu“) a takpovediac „zamýšľajúcimi sa“ textami („načo je oceán všetkých prázdnych slov? / chcem byť sám sám sám, len tak sám so sebou“) - ktoré majú miestami až umelecký nádych („zmáčaný od sĺz daľeko od domova / mramorový smútok z návratu do lona“) - nájdeme aj jeden východniarsky úlet na odľahčenie v podobe skladby „Nebudzem dobrý“.

Album obsahuje 10 vypaľovačiek, minutážou je ale porovnateľný s niektorými 14-15 trackovými punkovými nosičmi. Práve tu prichádza aj moja menšia výtka - niekedy je menej možno naozaj viac, a to by zrejme malo platiť aj v muzike – chlapi zopár skladieb zbytočne naťahujú, čo im síce neuberá na kvalite, ale môže sa stať, že pesnička začne nudiť.

Skutočne charizmatický hlas speváka Slava alias Pilota, vydarené skladby plné myšlienok a perfektný zvuk dáva albumu „Obdobie odcudzenia“ slušný potenciál a opäť ho radím medzi tie, na ktoré sa oplatilo počkať si dlhšiu dobu. Rozhodne kvalitná záležitosť na našej scéne, ktorá určite stojí za vypočutie! Pevne verím, že následovnej tvorby No Future sa už tentokrát dočkáme o čosi skôr, v čom im ja osobne veľmi držim palce ...

Moje hodnotenie: 8 z 10.
  1. Živí a mŕtvi
  2. Obdobie odcudzenia
  3. Je to tu zas
  4. Diaľka
  5. Utopiť sa
  6. Duševný kolaps
  7. Nebudzem dobrý
  8. Vo vlných sebahľadania
  9. Moc a viera
  10. Bohovia

Táto recenzia už bola zobrazená 1604 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.95

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: V+D+M
TEXT:


 #4352 Wrbo   napísal/a 04.08.2012 21:57:42
http://bandzone.cz/nofuture skus tu napísať.
 #4350 deathcore713 deathcore713@gmail.com   napísal/a 03.08.2012 23:56:38
Nevie niekto odkial by sa dal tento album zohnat?
 #2560 marjan marjan@marjan.sk   napísal/a 02.03.2011 20:50:20
Minutaze su zrejme podla tych co hravaju na koncertoch a tam je to si myslim ze opacne ;) ... cim dlhsie tym lepsie ;D ... drzim palce No Future
 #2557 Wrbo www.bandzone.cz/nasmiech  napísal/a 27.02.2011 18:09:06
Výborný album aj obal. Piesne majú nenormálnu energiu. No súhlasím s Balkim čo sa týka tých minutáží... No to je len jediné malé mínus :)
POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:59
deegee: Elramon: Stači s >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:51
Elramon: ludia, odkial ma .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
26.09. 15:59
adrik: Syn môj mal zrej >> 13.9.2019 CLIVOSŤ, AHOJ, DUDETHEWOLF Košice, Collosseum (report)

ANKETA:
Slovenský UG vinyl vydaný v roku 2018?

[2/3.45%]
ABORTION - All you need is hate 12"

[0/0%]
ABORTION / PER CAPITA 7"

[0/0%]
ADACTA - Ad maiorem dei gloriam 12"

[1/1.72%]
ADACTA - Circullus viciosus 12"

[3/5.17%]
ADACTA - Zlo 12"

[8/13.79%]
BETON / ROXOR 12"

[8/13.79%]
CATASTROFY - Besnota 12"

[0/0%]
ČAD / LAHAR 12"

[7/12.07%]
MEDICATION TIME / MENTAL TENSION 7"

[6/10.34%]
NAČO NÁZOV - Old school punk rock

[4/6.9%]
NIČITEĽ / ZOZOO 10"

[5/8.62%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Final exit 7"

[9/15.52%]
SOUND OF QUALM 12"

[5/8.62%]
SVEŤO KORBEĽ & PERSONÁL - Žiadny rešpekt! 12"


Počet hlasov: 58

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...