PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 6.6.2020

THORWALD (SK), MENZES (SK)
benefit pre Collosseum

Košice, Collosseum

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

ARNOXDUEBEL / MEDICATION TIME (BADLUCK RECORDS)
5.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
AHOJ, NULAJEDNANULANULA, ZMAR (1.3.2020, Žilina)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
VARUKERS / SICK ON THE BUS 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Brněnská vrtule #1 / 1991

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Goody foody na cibuľke a hríboch


IDIOTI NOVÉ DOBY - SYSTEMATICKÝ PODVOD / STRACH ZE ZMĚNY CDr (recenzia)
DIY
       “De vo to, aby už nikdo nemusel zbytečne myslet ... Považte co zbytečného myslení se všude děje ...“ – tieto “zavšetkohovoriace“ slová vám ako prvé zaznejú z placky “Systematický podvod“, ktorá sa mi zrovna dostala do ruky.
        Kapela IDIOTI NOVÉ DOBY vznikla na Morave v roku 2002 a svoj štýl označila ako anarchopunk/hc/oi! V roku 2006 vydala album, ktorý okrem 11-tich nových vecí sympaticky obsahuje aj celý ich prvý počin “Strach ze změny“ z roku 2002. Celkovo tak nájdeme na jednej doske až 21 celkom našľapaných skladieb.
        Poďme si teda rozobrať hlavne tú kvázi aktuálnejšiu časť s názvom „Systematický podvod“. Práve táto prvá polovica tohto CD je rozhodne tá energickejšia. Relatívne jednoducho zahraná muzika o jednej gitare, ktorej skutočne nechýba nejaká tá revolučná výbušnosť, doplnená o charizmatický spev s textami plnými názorov a pohľadov na okolitý svet. Songy sa striedajú rýchlo za sebou, keďže ich priemerná minutáž sa pohybuje okolo dvoch minút. Žiadne zbytočne pasáže a výhravky, čo je miestami veľmi vhodné, inokedy zasa troška na škodu. Medzery medzi skladbami sú však vyplnené poväčšinou zaujimavými intrami/predhovormi, ktoré často veľmi trefne uvádzajú do konkrétnej problematiky. Každopádne je treba povedať, že ideovo tento album pôsobí dojmom, že chlapci to mali v hlavách zrovnané. Album je poriadne kritický a rozoberá stále aktuálne témy ako americkú nadvládu nad svetom (Novodobý koncentrák), absolútny vplyv médií na dnešnú spoločnosť (Šedý mor), moc peňazí (Kapitál), či skorumpovanosť politiky (Systematický podvod). Nájdeme tu aj trocha ekologickej tématiky v skladbe “Naděje pro stromy”, či náboženského fanatizmu v podaní “Amish people 2006“.
Zvuk je vzhľadom na štýl relatívne primeraný, aj keď stále by sa dali robiť veci aj lepšie. Celé je to zabalené do celkom pekného farebného bookletu, ktorý obsahuje hlavne texty.
        Druhú časť albumu tvorí spomínaný prvý počin tejto formácie s názvom „Strach ze změny“. Tu je už tej energie predsa len troška menej, a nie je to bohužiaľ jediný slabší prvok. Hudobne je to nižšie, čož samozrejme možno zodpovedá staršiemu dútu nahrávky a menšej skúsenosti kapely v tom čase. Trojakordove odrhovačky miestami až nudia, a tento dojem umocňuje aj kvalita zvuku, ktorá nie je nijak excelentná ...
        Spomínané intro sarkasticky zobrazovalo pravý opak tejto kapely, u ktorej je to “myslenie“, a teda zamýšľanie sa nad svetom a spoločnosťou to podstatné. Osobne si myslím, že IDIOTI NOVÉ DOBY by ešte mali svojou tvorbou čo povedať aj do budúcna, ak by pred nejakým časom neukončili svoje pôsbenie ... Hodnotenie by som rozdelil podľa albumov, za “Systematický podvod“ je to 7,5, za “Strach ze změny“ 5,5 - čiže výslednú známku tohto počinu priemerujem na 6,5 rovných.
    Systematický podvod:
  1. Novodobý koncetrák
  2. Obsaď a žij!
  3. Šedý mor
  4. Naděje pro stromy
  5. Otroci kapitálu
  6. Priority
  7. Debilpunk
  8. Permanent revolt
  9. Norma “Parazit“
  10. Amish People 2006
  11. Systematický podvod
  12. Strach ze změny:
  13. Zaslepenost
  14. Manipulace (Skus si vybrát sám)
  15. Strach ze změny
  16. Poslední den
  17. Amish People
  18. Stop válkám!
  19. Tupá síla
  20. Za Zemi boj
  21. Škodlivý návyk
  22. Globálni konzum

Táto recenzia už bola zobrazená 630 krát!
 Autor: Balki
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 3.5

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: R+Y+W
TEXT:


ZAUJALO NÁS:
Bojujeme, nepropouštíme - ale vláda nás pohřbívá svou nekoncepčností

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
dnes 11:39
adrik: A kde sa spomína, že to malo pokračovať v tradícii feministických fanzinov ako Bloody Mary? Šlo tam skôr predstaviť dievčatá, ktoré až tak "nevidieť", ale sú medzi nami, či ich to bav .. >> (novinka)
dnes 07:43
Oi: Tak premna je toto cisto ze hnoj, no nizatouz. Obal je pekny, matuci, clovek si to poriesi, ocakavanie su, v priestore kde sa v minulosti vydavaly kvalitne dievcenske ziny ako bloody marry... je toto .. >> (novinka)
25.05. 15:36
Eduv syn: miso, postupne. teraz samplujem plastikov a robim cover od kryla :D >> (novinka)
25.05. 10:12
Mišo Štich: Zabijácke. Chalani, mohli by ste spraviť dáky cover od Brezovského. Anjel alebo Chcem byť sám... >> (novinka)
25.05. 09:52
Mišo Štich: https://brnenska-vrtule.webnode.cz/ >> Brněnská vrtule #1 / 1991 (archív zinov)
19.05. 11:20
-R-: oceňujem výber grafiky od dánskeho umelca kt. tvorí pod pseudonymom ADAM O.
viac jeho prác tu : http://adamo.dk/
alebo daj do gúgelu "adam otegninger" >> (novinka)

18.05. 09:27
supelak: fajne, fajne..lem oprav prosim odkaz na medication time >> (novinka)
14.04. 19:03
axc: Mám na vymenu 7" Siviilimurha - Tolkuton Tuho -ak by niekdo xcel >> (guestbook)
11.04. 01:16
Cibazoll: "Táto recenzia už bola zobrazená 666 krát!" >> RAPSÖD / PRŮMYSLOVÁ SMRT 7" (recenzia)
09.04. 10:36
Lesbouš: Dobrá práce,chalani!!Už som skoro zabudol na náš(AVERZE)první rozhovor.Archiváři par excellence!!! >> Autonomie #4 / 1992 (archív zinov)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[81/26.56%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[74/24.26%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[12/3.93%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[78/25.57%]
Mne varí mama

[60/19.67%]
Niečo s mäsom by nebolo?


PoČet hlasov: 305


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com