PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 11.4.2020

RATO TRISTE (CZ / SK), LETS START WITH A FOREST LEVEL (Nemecko), ZWIST (Nemecko)

Bratislava, garáže pod Prístavným mostom

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA (PHR)
16.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
AHOJ, NULAJEDNANULANULA, ZMAR (1.3.2020, Žilina)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
DAVOVÁ PSYCHÓZA - Emancipácia 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfear #7 / 2008

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


SISTEM ERORR - ČLOVEK 7" (recenzia)
DIY
Tak mi už prišiel jeden zo zárezov Adrikovej T-560ky, ktorá do priesvitného vinylu tentoraz vyrezala druhý počin prešovských SISTEM ERORR. EPčko je po grafickej stránke veľmi šikovne poriešené, hlavne ak to porovnáš s takmer až wordartovou grafikou ich debutového CD. Priložený je papierik s textami, fajná nášivka Good night human pride, nálepka a napálené CDr ala DFF pre tých, čo majú ešte stále nejaký záhadný dôvod nekúpiť si gramofón za pár éčok niekde v bazáre. Takže, ak ide o vizuál a prílohy, ja osobne som nadmieru spokojný.

Prvý vál s názvom "!!!" zahajuje paľba na rytmičák, ktorá to celé odštartuje do klasického poga striedajúceho sa s občasným uvoľnením. Melódia je chytľavá, refrén taký romantický (aj keď vlastne občas premýšľam, že či je refrén ešte stále refrénom, ak má zakaždým iný text hmm), text je, myslím si, celkom v pohode. Je to dobre napísané a chytľavo zrýmované. Celé to znie dostatočne naliehavo, až kým sa na záver nevtrie znelka z Beverly Hills 90210, ktorú som totálne nepochopil. Akože, dá sa to možno nejako obkecať, povedať, že je to symbol povrchnosti a všetkých tých vecí, o ktorých sa spieva v texte, lenže aj tak mi to príde zbytočné a v kontexte skladby mimo. Pripomenulo mi to ten prihlúply záver niektorej z tých somarín od KONFLIKTU, kde hrajú úryvok z Joplinovho Entertainera. Ale, odmysliac si ten záver, znie to dobre a celkovo je to asi najvydarenejšia vec na EP.

Titulná skladba "Človek" je taká trochu kontroverzná. Ide o to, že refrén je postavený na najpopulárnejších slovných spojeniach TI JEBE a DO PIČE. Keby vedľa mňa bývala nejaká 60-ročná starenka, ktorá mi znepríjemňuje život a voláva na mňa policajtov, pretože si je istá, že som satanista a  predávam deťom fety a marihuanu, ktorú si aplikujú pod koleno, určite by tento vál bol pre mňa jasnou voľbou. Ale takto na prázdno na mňa moc nezapôsobil. Znova, asi som pochopil zámer, ale dojem sa akosi nedostavil. Akože, vulgarizmy sú pre punk užitočný nástroj, ale postaviť na nich tie najvýraznejšie pasáže je risk, pretože to môže vyznieť trochu detinsky a prvoplánovo. Ale ak človek rozumie zámeru a vie, že tá kapela to nerobí z PIČOVINY, tak potom JEBAŤ na to! Hudobne mi to moc nepripomína ČAD (ako sa niekde vyjadrili chalani z kapely), ale skôr mi to evokuje taký ten rozporácky rock and roll crust. Hehe. To čo je?! No a na záver skladby som sa dozvedel, že som geňo vyjebané a mám sa spamätať. To je pravda!

B stranu otvára "Začalo to dávno, to", monotónna štvorakordovica v strednom tempe s celkom hypnotickou dvojhlasnou melódiou. Tú monotónnosť nemyslím v negatívnom zmysle. Po textovej stránke najosobnejšia vec na platni, významovo trochu poetickejšia a nostalgickejšia. Že by kríza stredného veku tesne po dvadsiatke? He he.

No a na záver znova pogo. "Zapáľme ten oheň" je taká tá motivačná záležitosť. A ja na tieto motivačné rapy moc nie som. Ale ako také povzbudenie na záver tématicky temnejšieho EPka to asi dáva zmysel.

Chalani sa na tomto počine vyhli siláckym rečiam a podobným dvojsečným zbraniam. Takisto už úplne odignorovali zbytočné alko témy a zamerali sa na zmysluplnejšie texty, na ktorých si dali záležať. Je to počuť. Priznám sa, že po hudobnej stránke toto nie je práve ten punk, ktorý bežne vyhľadávam, ale to je iba čisto subjektívna záležitosť a vec vkusu. Z vlastných dojmov môžem iba zhrnúť, že táto nahrávka má tú dôležitú ingredienciu, ktorá robí punk punkom, a  to je úprimná naliehavosť. Čo si myslia ľudia, muzikantská úroveň a podobné somariny, to už je najmenej dôležité. Najdôležitejšie je neurobiť niečo, za čo sa po rokoch budeš červenať. A Sistem sa určite za túto nahrávku nebudú musieť červenať, práveže sa posunuli ďalej. Škoda asfaltu to nebola.

sistemerorr.bandcamp.com
  1. !!!
  2. Človek
  3. Začalo to dávno, to
  4. Zapáľme ten oheň

Táto recenzia už bola zobrazená 596 krát!
 Autor: Denis
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.62

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: K+Z+E
TEXT:


 #6333 kočo peter.kocis@outlook.com ratzskates.blogspot.sk  napí­sal/a 16.03.2015 22:32:39
Založíme spolu korporácie,najlepšie riešenie možnej situácie!!!
ZAUJALO NÁS:

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
včera 22:44
Pissmaster: Do Márie bohovej. Toho prvého songu som sa normálne zľakol. Gospel of the future! :D >> (novinka)
31.03. 20:08
Ctib: Mišo: Absolutní souhlas, SMS je pecka! A z těch, co jmenuješ dál, se mi nejvíc líbil starý Masomlejn v pořadu Kozy paní prezidentky. .. >> (novinka)
30.03. 15:33
Mišo Štich: SMS - skvost CS punku. Kazetu som mal nahratú od Klausa, ktorý mi svojho času okrem nej zapožičal aj nahrávky kapiel HAPPYEND, KLEC, SLEPÉ STŘEVO, MASOMLEJN a iných...za čo mu patrí nehynúca vďaka. .. >> (novinka)
30.03. 12:20
Ctib: Na nahrávce se podílel Petr Fiala z Mňágy, ne Jiří.Hrál v SMS na basu. >> (novinka)
27.03. 20:32
Mišo Štich: Keď sme pri tých fanzinoch, kamoš Maťo naskenoval starý zin kapely NAŠROT:
https://zberatelp.blogspot.com/2020_03_25_archive.html .. >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)

27.03. 19:27
Deadbush: Mišo ty si Boh!!:) vďaka všetkým undergroundovým fanatikom v tomto vesmíre,a pome čítať... >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)
27.03. 10:39
Mišo Štich: Ahoj Deadbush.
Mám kompletne odfotené dve čísla fanzinu Revoltär, č. 1 (2003) a č.2 (2004). Nájdeš ich obe tu v tomto linku:
https://uploadfiles.io/xzavlpx1
Mám ešte aj č.6. Ak bude táto karanténa trvať ešte dlhý čas, tak je možné, že sa dostanem aj ku jeho odfoteniu, alebo oskenovaniu. Taktiež mám asi tri-štyri čísla fanzinu DIY Yourself. Inak možno ho má Mišo Mikšík, ktorý ho vydával, dakde v PC aj v Pdf. Skúsim mu napísať. M. .. >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)

26.03. 16:36
Deadbush: Naskenujte revoltär(všetko)a just do IT yorself,máte niekto?to bolo perfektné mega! >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)
26.03. 12:05
axc: dik Lichtle >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)
26.03. 12:04
axc: biosfear bol super zin..zlate 90-2000roky >> Biosfear #7 / 2008 (archív zinov)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[81/26.64%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[73/24.01%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[12/3.95%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[78/25.66%]
Mne varí mama

[60/19.74%]
Niečo s mäsom by nebolo?


PoČet hlasov: 304


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com