Pozývame:


So 23.10.2021
Brno @ Sibíř

ADACTA (SK), BLUES FOR THE RED SUN (CZ), LEZOK (CZ), MORKHIMMEL (CZ), MŮRA (CZ), NARCOSA (CZ), SEKEROMLAT (CZ), TUMMO
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

FUKOTY, NAZI TAMPONS, LIDSKÉ ZDROJE (2.10.2021, Bardejov, Bašta)

Najnovší rozhovor:

Bilbo (MARHULE, KÝBEL MAČIEK, MATEJ TÁLE): "Hudba je jedna z vecí, ktoré mám pocit, že by som robiť mal."

Najnovší report:

KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X (14.9.2021, Banská Bystrica @ Kaktus)

Najnovšia recenzia:

SNAGG - Disgust of self recognition MC

Najnovší cestopis:

MEDICATION TIME (Česko + Nemecko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Setkání svobodných duší 2021

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


MÖBIUS - THE MAGIC OF MACABRE 12"

Autor: Fog | Počet videní: 714

Analog freaks
Kvalitných pomalých kapiel je v našich močiaroch pomenej. A pomalých mám na mysli fakt pomalých. Konkrétne sludge. Stojaté bahno to ale úplne nie je. MÖBIUS sú najlepším príkladom. Hrajú kvalitne, pomaly, ale čo je v  tomto prípade podstatné, aj atmosfericky. Tak menej psychadelic, za to však viac temne. A bez vokálu, keď tak náhodou pre info. Ich set na tohtoročnom Ffude bol jeden z top momentov celého festu u mňa. Vyfasovať ich LP na recenziu je ako doživotný darčekový poukaz na morfium. Díky, boss.

Chalani si to vydali v kooperácii sami skrz svoj Analog freaks. Platňa samo osebe so všetkým je jednoducho krásna. Krásny cover a inlay v gatefolde, spravený sieťotlačou. Krvavo červená kombinovaná s čiernou. Asfalt detto červený. Transparentný s krvavým čiernym striekancom. Celkovo na pohľad je to celé proste delikátne. Vypadá dobre, designovo tip-top, má to koncept a je to premyslené. Na jednu stranu sa zmestil jeden song s outrom, druhá pojala songy dva. Ihla berie červené drážky za svoje a vzduch zahustne.

Začína sa temným kvílením, echom, občasnými údermi. Atmosféra nahrávky začína byť zlovestná a ponurá. Pomaly sa to rozbieha, aj keď na toto tempo je to silné slovo. Začne sa to valiť. Niesť. Unášať. Pomaly sa vnáraš do feelingu nahrávky a ona si ide a točí sa a ty sa strácaš. A strácaš. Vypustíš sa a necháš sa pohltiť. V izbe je šero, bodové svetlo a tvoja skúrená hlava. Ako sa točí kotúč, točíš sa aj ty. Už ani nevieš, koľký krát idú ten zlovestný, mohutný riff, ale môže to hrať aj dokola. Zmenia sa aranže, nástroje, beštia za tvojím chrbtom na chvíľu transformuje a ovinie ťa inými chápadlami. Pukne to a uvedomíš sa. Treba prehodiť stranu. Druhá polka na teba zaútočí agresívnym riffom z prvej ruky, zem sa otvára a  prepadáš sa naspäť. Škoda, že nedokážem prehodiť strany za stotinu sekundy, to napojenie by vraždilo. Riffuje sa, zapnú sa efektíky a trip pokračuje. Muzika pekne plynie, vie kedy spomaliť a ponaťahovať ťa. Kedy zhustiť a  trhať ti dušu. Nepýta sa na tvoj čas. Len ťa pomaly sťahuje a pohlcuje. Je to odídené, unáša ma to preč a vrátiš sa, až doznie posledný tón. Presne to je to, prečo túto muziku tak môžem. "The magic of macabre" je ukážkovým príkladom, ako robiť takéto nahrávky. Je som si tam našiel všetko, čo mi treba.

Neospevujem darovaného koňa. Bandcamp som popočúval hneď, ako to bolo vonka a po tejto LP som predtým už pokukoval. Našla si ma proste skorej a kúsok inak. Podstata je ale inde. MÖBIUS nahrali jeden popiči album. Zabalili do perfektného balenia. Je to luxus pre uši aj oči. Podobných projektov je tu málo, no o to som viac nadšený, že výsledok môže vypadať aj takto. Rád pomalé bpm? Rád kvalitné slovenské kapely? Rád muziku na vinyle? Ak si aspoň na jednu otázku odpovedal áno, toto je album pre teba.

mobiusdoom.bandcamp.com

  1. Eternal weeping in agonies
  2. On the edge of tartarus
  3. The rite of the unholy hunt
  4. All who drink from the abyss experience complete oblivion

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: F+L+I

Správa:

#6502 minothrasher napí­sal/a: 28.08.2015 00:52:32

Pre mňa zatiaľ album roka Super recka všetko podstatné bolo povedané

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

20.09. 19:21 kočo:


dík za pekné slová aj za pozvání! Len ešte treba spomenúť Tánine jedlo - to bol headliner večera!
14.9.2021 KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X Banská Bystrica @ Kaktus (report)

14.09. 08:19 Elramon:


"covery zásadných punkrockových kapiel s novými textami, ktoré často predbehnú i originál" fakt? no menuj aspon dve
(novinka)

07.09. 10:11 fero:


Ďakujem Kočo za report.
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

28.08. 08:53 Wrbo:


To heavy metal ma nieco proti mne :-)
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

26.08. 09:25 Balki:


Ja nemozem pochopit, co mas proti heavy metalu :D
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

23.08. 10:05 BoP:


Ahojte, koupim vinyly od Blood Brothers: Burn piano Island Burn and Crimes
DIKES
(guestbook)

19.08. 13:34 masskillah:


parádny report bro)
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

17.08. 11:18 fog:


fajny report brasko. ja ze cez vikend daco naklepem, ale nestihacka. tak uz vybaveno. tiptop
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

16.08. 16:06 Rado:


Stal ten gulas aspon za to? :D Inak tam hore maju aj celkom solidne ceny za pivko, alebo hociaky napoj ak si chcete dat. Vstupy chapem, vsak dajak sa na cestaky aspon musi vyzbierat, ale kde predavaju ..
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)

16.08. 09:51 Balki:


Co je BM ci boze moj?
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)