PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Pi 22.11.2019 - 23.11.2019
Nö fest:
VOLE (CZ), ROST (Rakúsko), CTIB (CZ), LUTRA (SK), AHOJ (SK), IMCRIMINATE (SK), FAT (SK), ĎAS (SK), VLOČKA (SK)
aterparty: STRAPATÝ & DANISA, KVASO & SLUŠNÉ BABY SS

, Trangoška

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

THE WILDERNESS - III. (PHR)
14.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
ITS EVERYONE ELSE, MAKATA-O (18.10.2019, Bardejov)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Muco (SANGRE DE CRISTO, SIGNA SINISTRA, KACZYNSKI, LAKKA)

NAJNOVŠÍ REPORT:
ONDREY ZINTAER, SUMA, SUPRAPHON FAMILY, SEDEM MINÚT STRACHU kolaborácia s ONDREY ZINTAER & NOITT, USNU?, ZABLOUDIL(A), NOITT, 3 ONANY BOYS, MASSOLA (1.11.2019, Sereď, New York)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
TENDENCIE - Nedajme šancu beznádeji zmariť naše životy 12"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Setkání svobodných duší 2019

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Biosfere #5 / 2004

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Čili z TV Paprika


DISTAX / BARNEY GUMBLE / BASAL BANAR / HOPSASALA / RÚBANISKO / NIČITEĽ & HUMIT / ABORTION / ALEA IACTA EST / SEDEM MINÚT STRACHU / KUMURU / PASKUDA 7" (recenzia)
Totalitarianism still continues
Recenzovať výberovku nie je práve jednoduchá úloha. Možno sa mýlim ak tieto dve sestričky nazývam výberovkami. Oficiálne ide o dva 6 way splity. Aký je rozdiel? No asi len ten, že výberovka má väčšinou nejaký názov ako napr. "Slovenské vinyly nezomierajú", čo bol Adrikov parádny výtvor (teda furt aj je) a tu zrazu sa Adrikove cca "never again" jedného dňa premenilo na tieto pestrofarebné sedmičky, ktoré naň v istom zmysle nadväzujú (aspoň teda pre mňa). Niektoré zo zúčastnených kapiel tu prispievajú viacerými kúskami. Odtiaľ možno lepšie použiť pojem split ako výber. Na recenzovaní ma baví, pátrať po nejakej zásadnej myšlienke, ktorá sa vinie albumom, hľadať nejakú esenciu, či koncept albumu. V tomto prípade (či týchto dvoch prípadoch [beznádejných?]) neostáva nič iné, ako ísť postupne po zúčastnených kapelách a pekne si to tu rozobrať. Čo je tu treba určite zmieniť je spoločné konceptuálne smerovanie väčšiny skladieb zachycujúce obraz dnešnej zkurvenej doby. Táto spoločná myšlienka oboch sestričiek je zaujímavo zobrazená aj na oboch obaloch, ktoré obe sedmičky skvelo prepájajú.

Začínam príspevkom od kapely HOPSASALA. Keby kozka neskakala, ta by nožku nezlamala, zvykne sa hovorievať u nás v obci. Chlapíci to tu nakládajú pekne bez srandy a príkras. Z reprákov lezie riadna surovina a ovieva ma tuhý severský vietor. Neviem ako vy, ale ja tam cítim prísady nečesaného čierného kovu DARKTHRONE strihu (z čias Translylvanského hladu), príjemne primitívne, žiadne monumentálne orchestrióny. Ono to vlastne sála aj z fakt hustej grafiky v booklete. No keď už som pri booklete, tak teda musím chváliť. Viacstránkové obaly týmto sedempalcom ozaj veľmi pristanú. Každá kapelka dostala jednu stránku a (skoro) každá sa tu prezentuje ozaj vkusne. Fakt veľmi sympatické.

No a teraz môžeme pekne zliezť z Kysuckých hôr pekne do nížin až k slnečným plážam Kalifornie a spolu s Beach Boys, ehm sorry RÚBANISKOM alebo teda RBNSK sa necháme zvezť po riadne ironickej "Krastovej vlne". Krast bejbe krast tu do rezkej punkovej muzičky s rocknrollovou vsuvkou spieva DÁŠA FON FĽAŠA, človek, ktorý ozaj vie prekvapiť.

NIČITEĽ! Kapitola sama o sebe. Ja ten ich surovo plastický echo zvuk strašne žerem. Skladba "Aténa" pochádza z ich podarenej kazety. Kratučká skladba bohatá na obsah. Graficky sa chlapci prezentujú parádnou jednoduchou kolážou. V tej jednoduchosti je parádna sila. Účasť NIčITEĽA na tejto 6 way kruhohrajke jej dodáva dosť špecifickú príchuť. Ono tá sedmička je vlastne celá taká všehochuť. Štýlovo aj keď asi možno prvotne to chcelo byť krastovo ucelené, výsledok je riadne pestrofarebný, a to nemyslím iba farby samotných asfaltov, ktorých je požehnane.

Strana je fuč. Treba zdvihnúť celého človeka, jedna noha druhá noha, zbytok tela jaksi prekvapivo ide samo a prevraciam túto priesvitno fialovú parádnicu a prosím ju o ďalší tanec.

DISTAX vyletia z reprákov ako rozbehnutá lokomotíva a svojim fajn melodicky riffovaným crustom parádne načnú ďalšiu časť tohto parádneho multisplitu. Spievajú anglicky, čo je pre mňa trocha prekvápko. Tá skladba je vynikajúca. Ak by som mal vybrať miss pesnička tejto výberovky, tak asi by vyhrala.

BARNEY GUMBLE. Ste si istý, že váš gramec je zapnutý na správnej rýchlosti? Pri skladbe "Čas", rýchlosť niekoľkokrát kontrolujem. Príde mi to nejake upišťané (ako hlas Janka Lehotského). Ako fakt nevem či je chyba v príjmači, či vysielači. Hmmm, po chvíli počúvania prichádzam na to, že fakt mám takú páčku čo sa s ňou koriguje rýchlosť otáčania, posunutú úplne nahor. Dcéra si zase púšťala ľudové pesničky (asi inklinuje k rýchlejšej hudbe, nebránim, chápem). No tak znova púšťam ešte raz. HCPunk jak sa patrí. Textovo čas nemám čas. Šák ja viem dobre o čom to je. Prokrastinácia je viete čo? Nie, diagnóza chorobného počúvania krastu to nie je. "Hra", skladba o bielych golieroch. Dosť dobrý text. Riadna frustrácia. Určite na zamyslenie. Dosť radikálny záver. Poznám aj slušných ľudí, čo nosia oblek a kravatu. Ale ja viem asi ako to bolo myslené.

BASAL BANAR. Kúdoly čierno-čiernej sadze kúria sa mi z reprákov. Vokály to má také, že zombici pod zemou si hovoria, že fuu riadne záhrobné vokály to má! Kto radi smrad čierneho kovu, je to vaše.

A to je vlastne koniec prvej časti druhej série cyklu Nesmrteľná slovenská panková platňa a farebné deti kapitána Adrika. Prechádzame plynule do druhého dejstva tejto schizoidnej paranoje v podobe pekného belasého kotúčika. Tie farby pôsobia ozaj milo. Raz sa budú robiť čierne limity.

Sedem metrov prachu, Sedem vreciek hrachu, Sedem rokov v krachu, Sedem na konáry a je im dobre, ... Áno, poznáme ich pod rôznymi menami. Sú to oni! Cirkulárky flexky štýlky husgvarna blackanddekker. Naše virtuózne trio má aj parádnu prezentáciu v booklete (s fajn popiskom) a tá miešačka na obrázku mi pripomenula príhodu, čo mi moj oco raz dávno hovoril. Jeho kolegu malý synček naložil svojeho ešte mladšieho bračeka do miešačky a kričal "Ocú!! Kukaj!! Marianko jak u rakece!!" Chlapci pekne spievajú o jari a mám pocit, že sú s každou nahrávkou stále viac a viac muzikálnejší.

KUMURU prichádzajú s troma skladbami. Práve cítim ako mi prechádza cez hlavu myšlienka, že tento sedempalcec je niečo ako výber tých najsvojskejších slovenských kapiel. A KUMURU by bola jedna z tých najsvojskejšejších, pretože keď by som mal niečo napísať o tom čo tvoria KUMURU, tak ma teda slovo svojské ozaj neopúšťa. Schizofrenické prepínanie vokálnych polôh to len podtrhuje a textovo je to viac než zaujímavé. Pri "Fanky džeze" by sa asi hodil aj nejaký ten komentár. No skladby "Punk výber" a "Bolesť" hovoria dosť. Myslím, že už by to chcelo od KUMURU nejakú samostatnú nahrávku, ak nie rovno celý album.

Paskudňaci PASKUDA predvedú svoj fastkrastgrajnd so super spomaľovačkami. "Skurvený egoizmus" bude vždy vhodná téma.

HUMIT mám doma aj kazetu "Cha.ozs", z ktorej pochádza aj tento trek. Pre mňa je to celkom príjemné prekvápko. O HUMITe som sa dozvedel až keď začali vychádzať prvé recky na už spomínanú kazetu, kde to vyzerá na kopu dobrých nápadov, no mám pocit ako keby to chcelo vyzrieť ešte či čo. Som zvedavý na ďalšie počiny.

Veteráni ABORTION nám s ich troma skladbami jasne a veľmi názorne pripomenú ako vyzerá ich vyzretý a rokmi vyhobľovaný punkovo solený grindcore, na ktorom logo ABORTION žiari už z diaľky. Textovo je to riadne nasrané a súčasná politicko-ekonomická situácia, či už celospoločenská, či situácia bežného priemerne zarábajúceho človeka a hlavne pestrofarebné vyhladky na budúcnosť, z toho smrdí na kilometre. Zdá sa, že tieto piesne napísal sám život.

ALEA IACTA EST nás na záver tejto prehliadky zaklincujú fasa namixovanou zmesou crustu a grindu medzi ktorými sa skvelo prepínajú. V dvoch preplesk skladbách nám zaspievajú niečo o súčasnom svete, čím veľmi z predchádzajúcej atmosféry nevybočia. Neviem prečo som tejto kapele už skôr nevenoval viac pozornosti. Časom napravím.

Chcelo by to nejaké slovo na záver.

Tu končí naše komédie. Zlo prohráva a dobro žije. Chrrgggrrrrchchrrgrrr ... dúfam, že tieto 6splity budú mať časom pokračovanie a stanú sa legendárnou sériou pod logom Totalitarianism still continues!
  1. DISTAX - Ingot
  2. BARNEY GUMBLE - Čas
  3. BARNEY GUBMEL - Hra
  4. BASAL BANAR - Paranoia
  5. HOPSASALA - Kysucká
  6. RÚBANISKO - Surfovanie na krastovej vlne
  7. NIČITEĽ - Aténa
  1. HUMIT - A part of cha.ozs
  2. ABORTION - Choroba rastu
  3. ABORTION - Som kráľ
  4. ABORTION - Vápenná jama
  5. ALEA IACTA EST - Fogság
  6. ALEA IACTA EST - Alternatíva budúcnosti
  7. SEDEM MINÚT STRACHU - Jarná
  8. KUMURU - Punk výber
  9. KUMURU - Fanky džez Bardejov 2014
  10. KUMURU - Bolesť
  11. PASKUDA - Skurvený egoizmus

Táto recenzia už bola zobrazená 853 krát!
 Autor: Ondrej / ZINTAER
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.33

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: F+8+Q
TEXT:


POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
14.11. 13:53
kočo: Davaj het! čakam >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
12.11. 09:43
Mravcohlav: Aktivny sme robi >> MRAVCOLEV - Popol MC (recenzia)
11.10. 16:12
fog: pripadne ak pouz .. >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 09:27
Elramon: diky, pozriem na >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)
07.10. 08:59
deegee: Elramon: Stači s >> 17.7.2019 ZYKLONFILTER, HIGHER POWER, ANGEL DU$T Budapešť, Durer kert (report)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[80/26.76%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[73/24.41%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[11/3.68%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[76/25.42%]
Mne varí mama

[59/19.73%]
Niečo s mäsom by nebolo?


Počet hlasov: 299

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...