PUNKGEN
| NOVINKY | KONCERTY | FOTOARCHÍV | RECENZIE | ROZHOVORY | ČLÁNKY | SÚŤAŽE |
| DISTRO | LABEL | ARCHíV FANZINOV | PREKLADY TEXTOV | RECEPTY | GUESTBOOK |
RSS
POZÝVAME:
Pi 4.5.2018 - 5.5.2018
Fotbal proti rasizmu 2018:
GATTACA (CZ), BITPART (Francúzsko), BETTER OF DEAD (Francúzsko), VOLE (CZ), HISSING FAUNA (CZ), SEVERNÍ NÁSTUPIŠTĚ (CZ), 7/9 (CZ), HLEDÁNÍ (CZ), DAGMAR VOŇKOVÁ (CZ), CALVERA (CZ), the WILDERNESS (SK), ...
futbal, ping pong, lukostreľba, ...

Věžnička u Jihlavy, hospoda U Tadeáše

plagát
.. ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

ADACTA - ZLO (PHR)
14.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
PACINO, ANNE M CHRISTIANSEN, DNO (7.4.2018, Bardejov)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
COCO BONGO: "Som presvedčený, že najhoršie čo môžeš s jedlom spraviť je vyhodiť ho."

NAJNOVŠÍ REPORT:
AENEMA, PACINO, ANNE M. CHRISTIANSEN, DNO (6.4.2018, Banská Bystrica, Bosorka)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
HNISAVÝ PROCES - Zahnívanie spoločnosti CD

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Právo na odpoveď: Umw, ovce sú na oboch stranách spektra a ako to v skutočnosti bolo s tou Zónou a

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Purulent gut #1 / 1999

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
OI POLLOI - We dont need them

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Pórový tapas











PUNKREAS - PROTEST CD (recenzia)
DIY
Okolo roku 2000 nám jeden kamoš požičal starú, zašumenú, hádam už aj 20x prehratú kazetu so slovami "Je to zakázaná kapela, veď sa tam nadáva". Narábali sme s ňou vtedy, ako so vzácnou relikviou a počúvali ju len doma v bezpečí, kedy volume bolo stiahnuté na minime, aby to nikto z dospelých nepočul. Vtedy nám bolo zdelené, že sa jedná o kapelu KONFLIKT. Následný list, ktorý som potom písal Jurymu ma z tohoto omylu vyviedol a nejak sme sa dopracovali k tomu, že tá zakázaná kapela sa volá PUNKREAS a že jedná sa o ich prvý demáč. Tá kazetka neraz letela von z okna, pretože môj brat, ako nastupujúca generácia mladých a zapálených NS bojovníkov nedokázal stráviť refrén "Ťahaj ty fašo skurvený". Pekné to spomienky :-).
Ďalej sa mi vynorí rok 2006, kedy sme neďaleko Rožňavy v malebnej dedinke menom Čučma robili total DIY dvojdňový koncert v jednom bohozabudnutom dome, kde sme pozvali aj PUNKREAS, ako hlavnú hviezdu večera. Spomínam si, ako jedna policajná hliadka išla okolo. Pristavila sa u nás a pýtala sa, čo sa to tu deje. My mladí a neskúsení sme hneď priznali farbu a z fízla následne vypadlo, že niekedy dávno v PUNKREASE hrával a dokonca nahrával basu na už spomínanom demáči. Lúčil sa so slovami, že sa možno večer zastaví. Svoj sľub dodržal a zobral so sebou aj kamošov. Nespomínam si na to už presne, ale takých 5 policajných áut tam byť mohlo. Plus X fízlov v plnej výbave s neprestrelnými vestami, psami a brokovnicami. Samozrejme za týchto okolností sa koncert zrušil a PUNKREAS ani nezahral. Niekedy vtedy sme sa dostali ku kapelám ako CO-CA, BALACLAVA, či KRITICKÁ SITUACE a PUNKREAS išiel bokom. Ešte síce sem tam ku mne prenikali správy o vydanom albume alebo o koncerte niekde v mojom okolí, ale nestretlo sa to už nikdy s takým záujmom, ako tomu bolo v tých začiatkoch.
Nové CD "Protest", ktoré vydali len prednedávnom mi pristálo v schránke a skúsim ho zhodnotiť, čo najobjektívnejšie. Čiernobiela lepená kapsa s typickým logom a kresbou, ako fízel mláti pankáča s čírom mierne napovedá, že chalani ostali plávať vo vodách z akých si ich pamätám. Netradičné čierne CD s potlačou pripomínajúcou malú sedmičku (EP), dokonca aj s náznakmi drážok vyzerá super. Celkovo to pôsobí aj s obalom, ako nejaký štvorpalec. Zadnú stranu tvorí fotka kapely, názvy piesní a skromná ďakovačka. Trochu mi tu chýba textová príloha, ale po vypočutí ju vyhodnocujem, ako nadbytočnú, keďže je spevu pekne rozumieť. A to je pre mňa osobne ten najväčší kameň úrazu tejto nahrávky. Prvá pieseň "Právo na život" a hneď mi na tvár padá prvá facka. Mne, ako človeku po tridsiatke príde trochu divné ešte stále toto riešiť vzhľadom k čoraz viac tolerantnejšej spoločnosti, hlavne čo sa týka výzoru. I keď ťažkopovedať s čím chalani zápasia vo svojom súkromnom živote. Každopádne mám pocit, že väčšina piesní je namierená na určitú cieľovku a s tým vedomím do toho išla aj kapela pri skladaní týchto textov. Inak si to vysvetliť nedokážem. Ale aby som nebol len negatívny. Zvuk nahrávky je masívny a niektoré piesne na mňa pôsobia až sympaticky hardcorovo. Nová krv za gitarou a bicími posunula kapelu opäť o kúsok ďalej. Počuť to hlavne v sólach, či občasných vyhrávkach. Piesňam dominujú ľahkozapamateľné sloganovité texty a jednoduché skandovačky. Rýchla energická muzika zväčša v rovnakej réžií, kedy sa tempo spomalí len v refrénoch. Záverečná prerábka ľudovej piesne do punkového hávu, ako by z oka vypadla piesni ""Komu že je lepšie" od NN.
Aby som to teda zhrnul, textovo je to stále o tom istom, ako som počul už na "Obete vojny". Pohľad na spoločnosť očami -násťletého pankáča, antifašizmus a fašizmus, protest, či cirkev. Neohúri, neurazí, ale neprinesie ani jeden nový podnet k uvažovaniu. I keď možno, ako som už spomínal, to nejakému násťročnému pankáčovi, či pankáčke otvorí bránu do nového neprebádaného sveta. Alebo ako to bolo v našom prípade - odrazový mostík k iným kapelám.
Ak máš rád/a VISION DAYS, KONFLIKT alebo NAČO NÁZOV, budeš istotne spoko. Inak posluch len na vlastné riziko :-).

bandzone.cz/punkreas
  1. Právo na život
  2. No Pasaran
  3. Názor
  4. Mocenské vojny
  5. Protest
  6. Bella ciao
  7. Preklínam II.
  8. Zelené peklo
  9. Táto doba
  10. Zastavil sa čas
  11. Darmo ma mať moja

Táto recenzia už bola zobrazená 223 krát!
 Autor: Wrbo
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 1.5

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: M+N+I
TEXT:


POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
10.04. 16:20
okdat: ste najlepsie du >> CAMELEON (Slovensko) (predstavujeme kapelu)
10.04. 08:23
an*lcrust: Na vymenu/predaj .. >> (guestbook)
09.04. 12:35
axc: Zdravicko komuni >> (guestbook)
08.04. 09:43
Deadbush: No tak stouto re .. >> HT - Predstieranie šťastia & Hotentot´n´roll! 12" (recenzia)
07.04. 13:16
fog: je to mozne. my .. >> 23.3.2018 MEDICATION TIME (Slovensko + Poľsko) (cestopis)

ANKETA:
Slovenský ug vinyl roka 2017?

[3/6.38%]
BRATISLAVSKÉ DIEVČATÁ 12"

[5/10.64%]
ČAD - Bastard 12"

[1/2.13%]
EXTIP 12"

[1/2.13%]
HT - Hotentot´n´roll 12"

[0/0%]
HT - Predstieranie šťastia 12"

[8/17.02%]
ILÚZIA / DÁŠA FON FĽAŠA 12"

[20/42.55%]
SAMORAST 10"

[2/4.26%]
SEDEM MINÚT STRACHU - General fucking 12"

[1/2.13%]
SEDEM MINÚT STRACHU / De blenders 10"

[1/2.13%]
SEDEM MINÚT STRACHU / Suppression 7"

[3/6.38%]
SLOBODNÁ EURÓPA - Pakáreň 12"

[2/4.26%]
the LAST DAYS OF JESUS - The last circus 2 x 12"


Počet hlasov: 47

Online: ... Autor: adrik punkgen@gmail.com: 2003 - 2018 ...