PUNKGEN
< FFUD FEST | OPIČÍ BÁL | PIVNÁ TURISTIKA | totalitarianism still continues DISTRO | LABEL >
< NOVINKY | KONCERTY | FOTKY | REPORTY | RECENZIE | CESTOPISY | ROZHOVORY | PREDSTAVUJEME | ČLÁNKY | FANZINY | PREKLADY | RECEPTYSÚŤAŽEGUESTBOOK >

POZÝVAME:

So 18.7.2020

the PUBLIC (SK), ATARAXIA (SK), DISTAX (SK), HUMAN HUMUS (SK), AHOJ (SK), MY O VLKOCH (SK), OTRAS (SK)

Nitra, Hidepark

... ostatné koncerty

NOVINKA V DISTRE:

ARNOXDUEBEL / MEDICATION TIME (BADLUCK RECORDS)
5.00 €

NAJNOVŠIE FOTKY:
CLIVOSŤ, DADCARE, FAT (13.6.2020, Poprad)

NAJNOVŠÍ ROZHOVOR:
Mišo Kralovič: "Blog is the new výmena kaziet"

NAJNOVŠÍ REPORT:
VOLE, DEGENS, BAHRATAL (23.2.2020, Brno, Bajkazyl)

NAJNOVŠIA RECENZIA:
INVIDIOSUS / LITTLE PUPPY PRINCESS 7"

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK:
Pozvánka na Summer moshpit párty

NAPOSLEDY NASKENOVANÝ ZIN:
Punkheard #2 / 1996

NAJNOVŠÍ PRELOŹENÝ TEXT:
ARTURO - Walzer

NAJNOVŠÍ RECEPT:
Goody foody na cibuľke a hríboch


RANA - NESPRÁVNE OTÁZKY CDr (recenzia)
DIY
Ani neviem, kedy sa zo slovenskej scény prestal vytrácať poctivý hc/punk a začali ho nahrádzať rôzne fúzie ema, či power violence. Na Morave, či v Čechách sú tieto subžánre momentálne na vrchole a mám taký pocit, že aj na domácej pôde sa postupne začínajú zarývať do tvorby jednotlivých kapiel. Toho pévéčka je pomenej, no emíčko zasahuje naše srdiečka až v prudkých dávkach. Síce už bez mastných čiernych ofín, ale o to viac srdečnejšie a odpodlahy.
Formáciu RANA som už párkrát naživo zažil, dokonca sme im munulý rok spravili pár koncertov. Set, čo predviedli v Bystrici bol vyslovene epický (až na občasné opilecké popevky zvXhc). Navyše to boli (a stále sú) chalani sympatickí, takže ideálna kombinácia, kde nie je čo riešiť. Po demáči, ktorý vyšiel, ak sa nemýlim v 2017 a bol nahrávaný na skúšobni je toto prvá oficiálna štúdiová nahrávka, ktorá vyšla na profi potlačenom CDrku zabalená v luxusnom digipacku. Album je už nejaký čas von a celkom sa čudujem, že sa okolo nej nestrhla žiadna väčšia debata, pretože to, čo sa po vložení cdčka do rádia značky Daewoo začalo valiť z reprákov, som ešte s prepáčením nežral. Hutný zvuk prepracovaných gitár a krásne cinkavých činelov. Wau, až sa čudujem, pretože to rádio som nikdy nepočul hrať až takto tučne. Najviac ma z celej nahrávky bavia tie zasnené post plochy, kde krásne vyznejú hlavne čisté gitarky podfarbené strohým echom. Navyše sa pekne hrajú s melódiami a navzájom sa veľakrát dopĺňajú, čo mi osobne neraz spôsobuje zimomravé stavy. Tu nehrozí žiadna prvoplánovosť, tu sa ide na istotu. Texty sú tiež osobitná kapitola. Niekde osobnejšie a niekde zasa adresnejšie. Napr. pieseň "Zbohom" je zhudobnený Mečiarov prejav z 90 rokov. Fuj, ešte stále mám pred očami tú bravčovú tvár, ktorá sa snaží nasilu vytlačiť slzičku úprimnosti. 8 piesní, z toho jedna inštrumentálka ubehne ako voda a garantujem ti, že toto CD z prehrávača len tak skoro nevytiahneš. Ok, ale aby som zasa nebol až tak prehnane pozitívny, tak mi tu občas chýbajú nejaké zbory, či zvraty, ktoré by miestami okorenili trochu monotónny spev. Inak nemám výhrad. Ak si ideš uplakance, ktoré sa radi hrajú s rytmami a melódiami, tak je tento matroš práve pre teba. Celý náklad si vydala kapelka sama, takže sa nehanbi napísať o svoj kúsok. Ak chceš len sebecky a pasívne konzumovať - mrkni na ich bandcamp :-).

rana.bandcamp.com
  1. Aj tak
  2. Zbohom
  3. Bez pokory
  4. Nádej?
  5. Odpovede
  6. Reťaze
  7. Otázky
  8. Maska

Táto recenzia už bola zobrazená 634 krát!
 Autor: Wrbo
Späť na recenzie
Oznámkuj tento album ako v škole:
1 2 3 4 5
Hodnotenie albumu: 3

Pridaj komentár k recenzii:
NICKNAME:
E-MAIL:
WEB:
ANTISPAM: M+E+O
TEXT:


 #7579 justo   napí­sal/a 20.03.2019 17:48:35
a ešte oprava,
chalani=chalani a baba/partija
 #7578 Wrbo   napí­sal/a 20.03.2019 16:57:04
Pár opráv:
prestal=začal, munulý=minulý
ZAUJALO NÁS:
Bojujeme, nepropouštíme - ale vláda nás pohřbívá svou nekoncepčností

POSLEDNÉ KOMENTÁRE:
09.07. 15:38
kočo: V kubíku to bol vtedy brutálny koncert!
7XMXS/LXPXP/SXOXTXE :D viac xiek jak strejdedžakov na slovensku. >> INVIDIOSUS / LITTLE PUPPY PRINCESS 7" (recenzia)

06.07. 22:28
Wrbo: Trochu mi unika pointa tohoto zinu. Resp. ze si autor s tym dal vobec namahu
Ale rozhovor s Dzurom potesil >> Punkheard #2 / 1996 (archív zinov)

11.06. 23:42
adrik: Určite sa nejaký kus nájde >> (novinka)
11.06. 19:17
J.K.: Chystas sa to mat v distre? >> (novinka)
10.06. 17:57
Peter: Díky za to interview z Uragánu! >> SLOBODNÁ EURÓPA - Unavení a zničení 12" (recenzia)
01.06. 16:53
masskillah: hruba banda! >> (novinka)
01.06. 11:39
adrik: A kde sa spomína, že to malo pokračovať v tradícii feministických fanzinov ako Bloody Mary? Šlo tam skôr predstaviť dievčatá, ktoré až tak "nevidieť", ale sú medzi nami, či ich to bav .. >> (novinka)
01.06. 07:43
Oi: Tak premna je toto cisto ze hnoj, no nizatouz. Obal je pekny, matuci, clovek si to poriesi, ocakavanie su, v priestore kde sa v minulosti vydavaly kvalitne dievcenske ziny ako bloody marry... je toto .. >> (novinka)
25.05. 15:36
Eduv syn: miso, postupne. teraz samplujem plastikov a robim cover od kryla :D >> (novinka)
25.05. 10:12
Mišo Štich: Zabijácke. Chalani, mohli by ste spraviť dáky cover od Brezovského. Anjel alebo Chcem byť sám... >> (novinka)

ANKETA:
Skúšaš aj recepty zverejnené na tejto stránke?

[81/26.47%]
Jasné, väčšina bola fantastická

[74/24.18%]
Niečo som už vyskúšal a boli fajn

[12/3.92%]
Vyskúšal som, ale nič moc

[79/25.82%]
Mne varí mama

[60/19.61%]
Niečo s mäsom by nebolo?


PoČet hlasov: 306


(copyleft) 2003 - 2020 adrik punkgen@gmail.com