Pozývame:


So 23.10.2021
Brno @ Sibíř

ADACTA (SK), BLUES FOR THE RED SUN (CZ), LEZOK (CZ), MORKHIMMEL (CZ), MŮRA (CZ), NARCOSA (CZ), SEKEROMLAT (CZ), TUMMO
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

SAME RIVER TWICE, LAKKA, LÁJE, BAESTIEN (16.10.2021, Brno @ Vegalité)

Najnovší rozhovor:

Bilbo (MARHULE, KÝBEL MAČIEK, MATEJ TÁLE): "Hudba je jedna z vecí, ktoré mám pocit, že by som robiť mal."

Najnovší report:

KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X (14.9.2021, Banská Bystrica @ Kaktus)

Najnovšia recenzia:

SNAGG - Disgust of self recognition MC

Najnovší cestopis:

MEDICATION TIME (Česko + Nemecko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Setkání svobodných duší 2021

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


GRIDE - HLUKOBÁ TEMNÁ MODŘ CD

Autor: Fog | Počet videní: 377

Insane society
Tu sa úvod píše jednoducho. Neverím, že existuje niekto v našich končinách, kto sa s týmto menom nestretol. GRIDE je pojem. Doma aj vo svete. Prešli mnohými zmenami, od personálnych po hudobné. Začali so svojím svojským poňatím fastcoru, aby to neskôr rozvinuli do totálne neuchopiteľného ksichtu chaotickej a originálnej muziky. Táto kapela nemá slabú nahrávku a každá štúdiovka je luxus. Aj táto, ale k tomu sa dostaneme.

Najprv troška backgroundu. Nový album zároveň znamená aj koniec jednej éry. Posledná nahrávka v tejto zostave a posledná aj pre Inyho, ktorý bol (ak sa nemýlim) zakladajúcim členom a jeho vokál a texty boli nezameniteľnou súčasťou soundu GRIDE. Od tohto momentu GRIDE pokračuje s nejasnou a stále nedoriešenou zostavou, kde figurujú zakladajúci členovia Čert za bicími a Adam na gitare, ktorý sa do kapely vrátil, odkedy z nej v roku 2004 vypadol. Prebehli aj nejaké akcie, výmena basákov, rozpustenie zostavy a momentálne sa hľadá spevák. Sú aj nejaké nové nahraté veci, zatiaľ vonka len jeden klip "Membrana Tympani". U mňa osobne tomu nechýba drive, ale nápaditosťou to troška pokrivkáva, ale nejdem súdiť jedla po predkrme. Poďme radšej rozpitvať túto, svojím spôsobom, labutiu pieseň.

Ako som spomenul, celá diskografia GRIDE je tlak. Každá etapa má svoje čaro. Ja osobne mám ale najradšej éru, kedy začali viac experimentovať so štruktúrami songov, implementovať netypické prvky a celý feeling hnať do chaoticko - deštrukčnej roviny. Niežeby predtým nemali svoj nezameniteľný rukopis, ale dokázali ho spestriť a posunúť niekde úplne inde. A etablovať sa ako jedna z najoriginálnejších kapiel na svete. Môj osobný strop je "Záškuby chaosu", tam to dotiahli do dokonalosti. Ale kvalitatívne nepoľavili nikdy. "Hluboká temná modř" len potvrdzuje silu a originalitu tejto kapely. Nezameniteľné nápady, postupy a spôsob, s akým sa všetky prvky striedajú ľahko a prirodzene, pričom neustále je plyn na podlahe. Kombinácia rôznych elementov pre prospech celku. To je tá esencia, čo definuje túto kapelu a jej hudbu. Kvalitné muzikantské prevedenie extrémne dobre vymyslených songov podporených charakteristickými textami. Sú identifikovateľní, jedineční a nezameniteľní. Ich hudba je všade a zároveň nikde. Nemôžeš ich nikde zaradiť, pretože nikto nehrá tak, ako oni. Tento album je len ďalším v rade dôkazov, ktoré nekompromisne potvrdzujú túto teóriu.

Čo viac dodať. Táto kapela je klenot. Otázkou ostáva, aká ju čaká budúcnosť a či bude schopná udržať tak extrémne vysoko nastavenú latku. Miera zodpovednosti je dosť vysoko, by som povedal. Kým sa to dozvieme, môžeš doma medzitým podávať utišujúce prostriedky v podobe tohto nosiča. Dostupný v dvoch formátoch. Krásny jednostranný, modrý vinyl so sieťotlačou na druhej strane od Insane society alebo CD verzia od L´inphantile collective, obohatená o materiál zo split so SIDETRACKED a sedempalca s THEMA ELEVEN. Neváhaj, roztratí sa.

PS: Využijem túto šancu na verejný oznam. Nedávno som zistil, že mám poškodenú svoju kópiu vinylu GRIDE - "Záškuby chaosu". Kto by rozmýšľal o predaji, platím životom. Koniec oznamu.

gride.bandcamp.com

  1. Věčná válka s hmyzem
  2. Básník stoupl a vzal si slovo
  3. Bouře ve sklenici vodu
  4. Hluboká temná modř
  5. Přijdu hned
  6. Nikdo nikdy za nic nemůže
  7. Neseme si v sobě smrt
  8. Neutrální zóna
  9. Provokace čisté ploch
  10. Dilema mouchy
  11. Thermidor roku x
  12. První minuta zbytku tvýho života
  13. Oprava principu
  14. Déja vu
  15. Masáž
  16. Volání divočiny
  17. Neurorevolution
  18. Žiletky (cover PSÍ VOJÁCI)

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: 8+B+1

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

včera 09:22 Mišo Štich:


Dobrý názov, NERVY. Tak sa volala kapela v ktorej kedysi hral Maťo Ďurinda, Andrej Šeban, či Marián Greksa...
(novinka)

20.09. 19:21 kočo:


dík za pekné slová aj za pozvání! Len ešte treba spomenúť Tánine jedlo - to bol headliner večera!
14.9.2021 KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X Banská Bystrica @ Kaktus (report)

14.09. 08:19 Elramon:


"covery zásadných punkrockových kapiel s novými textami, ktoré často predbehnú i originál" fakt? no menuj aspon dve
(novinka)

07.09. 10:11 fero:


Ďakujem Kočo za report.
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

28.08. 08:53 Wrbo:


To heavy metal ma nieco proti mne :-)
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

26.08. 09:25 Balki:


Ja nemozem pochopit, co mas proti heavy metalu :D
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

23.08. 10:05 BoP:


Ahojte, koupim vinyly od Blood Brothers: Burn piano Island Burn and Crimes
DIKES
(guestbook)

19.08. 13:34 masskillah:


parádny report bro)
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

17.08. 11:18 fog:


fajny report brasko. ja ze cez vikend daco naklepem, ale nestihacka. tak uz vybaveno. tiptop
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

16.08. 16:06 Rado:


Stal ten gulas aspon za to? :D Inak tam hore maju aj celkom solidne ceny za pivko, alebo hociaky napoj ak si chcete dat. Vstupy chapem, vsak dajak sa na cestaky aspon musi vyzbierat, ale kde predavaju ..
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)