Pozývame:


So 23.10.2021
Brno @ Sibíř

ADACTA (SK), BLUES FOR THE RED SUN (CZ), LEZOK (CZ), MORKHIMMEL (CZ), MŮRA (CZ), NARCOSA (CZ), SEKEROMLAT (CZ), TUMMO
... ostatné koncerty

Najnovšie fotky:

SAME RIVER TWICE, LAKKA, LÁJE, BAESTIEN (16.10.2021, Brno @ Vegalité)

Najnovší rozhovor:

Bilbo (MARHULE, KÝBEL MAČIEK, MATEJ TÁLE): "Hudba je jedna z vecí, ktoré mám pocit, že by som robiť mal."

Najnovší report:

KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X (14.9.2021, Banská Bystrica @ Kaktus)

Najnovšia recenzia:

SNAGG - Disgust of self recognition MC

Najnovší cestopis:

MEDICATION TIME (Česko + Nemecko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Setkání svobodných duší 2021

Naposledy naskenovaný zin:

Choroba mysli #1 / 2002

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


THALIDOMIDE 12"

Autor: Adrik | Počet videní: 842

PHR
Pri každej recenzii dosky alebo pri každom popise v každom distre nájdeš najmenej jedno prirovnanie k nejakému svetoznámejšiemu interprétovi, v lepšom prípade. V tom horšom ich nájdeš viac, niekedy za sebou aj kapely, ktoré nemajú vôbec nič spoločné, len aby daná vec prilákala čo najširší okruh. Avšak, aby som sa nevyhol zavedenému klišé, tak hneď, kto ma bez debaty u Thalidomide napadne sú Dead Kennedys. A to bez preháňania alebo preceňovania. Nie žeby sa to nedalo tvrdiť o predošlom albume, ale táto doska toto tvrdenie úplne zaklincovala. Nejde len o muziku a texty, ktoré pokračujú v starých šľapajách Jella Biafru, ale aj o výbere coverov (2x DK, 2x Kritická situace) a monstrózneho 12 stranového farebného búkletu plného koláží (texty nevinimajúc), ktorý by ako z oka vypadol jeho kolegovi z dosky "Plastic surgery disasters".
LPéčka (žltý priesvitný vinyl s červenými striekancami ladený k obalu) začína zaujímavým klavírnym introm, na ktorý hneď nadväzuje prvá skladba "Paradoxe sur le comédien". Klasické stredné tempo, ktoré sa počas albumu mierne zrýchľuje (až na tú reggae pasáž v "The unbearable .."), ale stále s melódiou. České texty sa striedajú s anglickými, ale v počte vyhrávajú anglické, čo je pre tunajších fandov možno aj škoda. V oboch jazykoch však nájdeš bohaté strofy, pojednávajúce hlavne o svetovej politike alebo o klamaní ľudí a akí sme všetci slobodní. Nechýbajú ani intrá a outrá medzi jednotlivými skladbami (možno spoznáš aj Beki Bondage z Vice squad). Ak sleduješ túto kapelu už dlhšiu dobu, budeš isto poznať viacero starších skladieb z koncertov alebo internetu. Béčko zakončujú spomínané covery, "Krvácej pro mně" (Bleed for me) od DK s českým textom! Skvelá nadupaná vec, pre mňa najlepšia na LP a jedna z DK vôbec, nebyť českého textu, tak na nerozoznanie od originálu. Najlepšie spravený cover za veľmi dlhú dobu, čo sa mi na gramofóne točil. Mne pri ňom naskakujú zimomriavky, hádajte, čo som si po tom pustil? :) Žeby originál? Od DK ešte ide rýchlovka "Short songs", a potom to príde! Ďalšie dve brutálne covery, na paškál si vzali pre zmenu českú legendu Kritickou situaci. Nechcem sa opakovať, túto kapelu už scoveroval kde - kto, ale Thalidomide asi majú talent spraviť z pôvodnej skladby originál číslo dva. A tak aj staré vypaľováky "Český punx" a "Ex - kamarádovi" môžeš vypočuť kvalitne nahrané, nielen z demokaziet. Sekunda na zakričanie No! a B strany je koniec. Doska vyšla za spolupráce Papagájovho hlásateľa a Rapidas grabaciones a pomocou kódu si môžete do počítača stiahnúť mp3, grafiku a texty. Celkovo sa poslednú dobu kódy na stiahnutie do pc stávajú súčasťou platní.
Naozaj som nenašiel žiadnu chybu na tejto vymakanej doske, takže sa nemám vôbec na čo sťažovať. Punková polícia má voľno cez sviatky :) 35 minút nenudí, práve naopak, nakopne ťa poriadne do zadku a tiež sa pristihneš ako si s nimi spievaš refrény. Aj zvuk je plnejší a lepší ako na predchádzajúcom CD. Akurát som nikde v búklete nenašiel, kde sa to nahrávalo. U mňa kandidát na najlepší český vinyl roka 2010!
"Bledému z dřiny, hladu, klidně řekni, že je zdravý a šťastný a když mu děti stůňou nech je chcípnout. Rodí se jich příliš mnoho."

  1. Brainwash
  2. Paradoxe sur le comédien
  3. Natoč to!
  4. Stupidity overgrowth
  5. Nobody knows you 'cause nobody wants to!
  6. The plight of average american
  7. The unbearable lightness of telling the truth
  8. So strong
  9. Advertisement is a way of life

  10. Politicians are lying (she's gone)
  11. Krvácej pro mě
  12. (We love) Short songs (and we hate long ones)
  13. Kill all the nazis and then you can keep on fucking my mom
  14. Český punx
  15. Ex - kamarádovi
  16. No!

Pridaj komentár k recenzii:

Meno:

Email:

Antispam: Y+S+D

Správa:

#2414 adrik napí­sal/a: 27.12.2010 09:01:37

michalko: Niektorým kapelám ten zvuk sadne, iným nie. Tiež mám doma kopec šumiacich dém, kde toho veľa nepočuť a aj keby možno bodla ich lepšia kvalita, nevymenil by som ich za iné. A to nevravím len o japonských noise majstrov alebo predrevolučných kapelách.
Ale k tomu DK: ten neslaný zvuk je dosť podobný na ich Plastic surgery disasters, tak isto ako aj frázovanie v textov a ich spôsob napísania, o búklete nehovoriac ..

#2411 michalko napí­sal/a: 26.12.2010 14:09:04

asi budem za kokota, ale cisto subjektivne by som povedal ze toto je monstrozne nudna zalezitost. Strasne mi v punkovej muzike vadi ten cisty zvuk, nema to potom gule, je to bez stipky atmosfery, cele je to take nemastne neslane, plus naozaj netusim kde tam pocujes dead kennedys.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

dnes 09:22 Mišo Štich:


Dobrý názov, NERVY. Tak sa volala kapela v ktorej kedysi hral Maťo Ďurinda, Andrej Šeban, či Marián Greksa...
(novinka)

20.09. 19:21 kočo:


dík za pekné slová aj za pozvání! Len ešte treba spomenúť Tánine jedlo - to bol headliner večera!
14.9.2021 KAZOSTROJ, AHOJ, DIMENZIA X Banská Bystrica @ Kaktus (report)

14.09. 08:19 Elramon:


"covery zásadných punkrockových kapiel s novými textami, ktoré často predbehnú i originál" fakt? no menuj aspon dve
(novinka)

07.09. 10:11 fero:


Ďakujem Kočo za report.
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

28.08. 08:53 Wrbo:


To heavy metal ma nieco proti mne :-)
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

26.08. 09:25 Balki:


Ja nemozem pochopit, co mas proti heavy metalu :D
14.8.2021 ČAKAN, NAZI TAMPONS, TVOI POSTOI, YEARSBELOW, SAMORAST, FAJRONT, SISTEM ERORR Veľký Šariš @ Marakaňa (report)

23.08. 10:05 BoP:


Ahojte, koupim vinyly od Blood Brothers: Burn piano Island Burn and Crimes
DIKES
(guestbook)

19.08. 13:34 masskillah:


parádny report bro)
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

17.08. 11:18 fog:


fajny report brasko. ja ze cez vikend daco naklepem, ale nestihacka. tak uz vybaveno. tiptop
7.8.2021 AHOJ, WARGAME, TEUFELSMAUER, POOPIČNÝ STAV, SAMORAST x ZINTAER, the PUBLIC, FYASCO, POOPIČNÝ STAV, PARASITE DREAMS, MENTAL TENSION, OTRAS, VLOČKA, JPN akustika Sereď @ Kemping (report)

16.08. 16:06 Rado:


Stal ten gulas aspon za to? :D Inak tam hore maju aj celkom solidne ceny za pivko, alebo hociaky napoj ak si chcete dat. Vstupy chapem, vsak dajak sa na cestaky aspon musi vyzbierat, ale kde predavaju ..
25.7.2021 HEVER, OTRAS, BOOST Košice @ U Koňa (report)