Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

KOVOŠROT, MARNE, NERVY (13.4.2024, Žilina @ Hájovňa)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


14.8.2015 ATARAXIA, DOWNFALL OF GAIA; Košice, Collosseum

Autor: DeeGee | Počet videní: 882

Túto kapelu som mal možnosť zahliadnuť už zopár krát, ešte v ich začiatkoch, kde zvyčajne hrali pre pár ľudí, hrali trochu iní žáner a podobne. Tak ale ľudia sa menia, veci sa posúvajú ďalej. V Prešove sa myslím otočili dvakrát, jednu show si pamätám hlavne kvôli obhadzovačke pred stageom so skartovaným papierom, druhú si nepamätám a po tretíkrát na Fluffe asi v roku 2013 som bol najskôr na kúpalisku. Teraz si to idem odčiniť. Vstup je prijateľných päť eúr aj keď kapela osídľuje veľké koncerty, veľké festivaly, nespadá až tak pod škatuľku DIY tak ako začali. Celkom to vo mne vyvoláva aj pocit neistoty, či sa mi koncert bude vôbec páčiť, veľa ľudí má skôr negatívne reakcie na túto bandu, tak isto zmena štýlu sa môže veľa ľuďom zdať ako marketingový ťah. Tak ale krok od neocrustu ku black metalu zas nie je až taký neskutočný zvrat. Zo zákulisných informácií som sa dozvedel že kapela príde "prerobiť", hrajú za tkzv. "afterbreak", to znamená že prv sa pokryje všetko okolo jedla, klubu, baru, nákladov a čo sa zvýši (ak sa zvýši) ide kapele. Tiež celkom zaujímavé.

Z prešovských sídlisk sa nás zbiera plné auto, čo je tiež celkom prekvapivé. To sa na koncert do Košíc už dlho nestalo, aj keď v kútiku duše som čakal, že nás bude viac, keď ide o takéto meno ako sú títo páni. Tričko z koncertu nie je všetko a treba kus aj podporovať, ak nie už "šaplavú zbohatlícku" kapelu, tak aspoň kamošov čo vložia trošku úsilia niečo také zorganizovať. Bo keď ťa už fakt nezaujíma táto kapela, čo sa vymkla z pod nálepky undergroundu (čo je relatívny pojem), tak hneď pár dni dozadu bola ilegálna showka s  dobrovoľným vstupným, ktorú taktiež robili títo ľudia.

Takže k veci. Predkapela je ružomberská ATARAXIA, čo má byť akýsi mix crustu, grindu a hardcoru ako som zapísal na plagát, ktorý som mal tu česť vytvoriť. Celkom dobrý nátresk, hlavne tie pomalšie pasáže, no sem tam mi vadilo to striedanie žánrov, lebo keď ma to už začalo baviť, začala pasáž, ktorá mi fakt nerezala. Trošku mi nesedeli aj veľmi stručné príhovory. Trocha také nasilu, radšej by som nevravel nič. Nehodnotím zle, určite im ešte dám šancu. No a pán zvukár tiež sa asi málo vyváľal v piesku alebo mal ešte piesok v ušiach, ťažko povedať čo bola príčina že som spev nepočul.

Hlavná kapela večera DOWNFALL OF GAIA pre mnohých nezaujímavý crust/blackmetal, no pre mňa jedna z najzásadnejších kapiel v obore, aj keď už to nie je také, ako to bolo na začiatku, ale stále ma to baví. Koncert začína príhovorom bubeníka v slovenčine, nakoľko má korene práve odtiaľ a asi si aj niečo z materinského jazyka pamätá. Nepríde mi to ako naučená fráza, ktorú používa väčšina kapiel, ale asi niečo po slovensky vie. Hneď sa do priestorov 777 začína valiť hustý dym a po krátkom intre sa zo zvukom dvojkopáku za bubeníkom rozžiari stroboskop. No áno, po koncertoch CELESTE, HEXIS, AMENRA trocha klišé. Ale nevadí, aspoň atmosféra nie je ako na väčšine koncertov. Mohutný zvuk, dym, teplo, klaustrofobické pocity z blikajúcich svetiel a desať minútové songy. Po nejakých 40 minútach je koniec a kapela odchádza z pódia. One more song sa nekoná nakoľko majú pred sebou 700 km cestu do Rumunska. Navštevujem distro, príjemné prekvapenie je, že kapela má fair trade clothing, čo sa až tak často u väčších mien nevidí, dokonca ani u kapiel, ktoré na to priamo vo svojich textoch upozorňujú.

Osobne som s koncertom veľmi spokojný, to čo som očakával sa aj naplnilo, kapela ma nesklamala, atmosféra nechýbala, trocha ale chýbali ľudia, ale na to sme si zvykli. Utvrdil som sa aspoň v tom čo sa povráva, a tož že  DOWNFALL OF GAIA na mňa pôsobili ako bežná kapela, žiadne hviezdy, proste normálka. Aj keď nie som zástanca veľkých labelov pod akým táto kapela je, na autentickosti podľa mňa nestratili.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: W+C+W

Správa:

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)