Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


15.7.2016 OPIČÍ BÁL 2; Sklabiňa, Strelnica

Autor: Wrbo | Počet videní: 1347


Toto bola jedna z akcií, z ktorej sa budem ešte dlho spamätávať. Neskutočný lineup, neskutočné jedlo a v neposlednom rade aj neskutoční ľudia na neskutočne krásnom mieste. A hlavne všetko 100% organizované vo vlastnej réžii. Tak ako bol Martin niekedy centrum panku, teraz sa pomaličky stáva rodiskom novej hardcorovej tradície menom Opičí bál. Obrovský rešpekt za to všetko ľudia. Fakt ste odviedli neskutočne dobrú prácu ...
Piatok po robote sa pomaličky mobilizujeme, balím posledné veci, miešam citrónový mok a vyrážame na sever užiť si trochu toho hluku. Máme trochu obavy, že nestihneme začiatok, ktorý bol naplánovaný na 6. hodinu. Prichádzame niečo po pol 7 a ešte stále sa nehrá, takže spokojnosť. Ľudu bolo poskromnejšie. Úprimne som čakal viac, ale na druhej strane aj komornejšia atmosféra má svoje čaro (samozrejme nie pre organizátorov). Vrhám sa hneď na jedlo. Kari seitan s ryžou ... Ach, dobudúcna by som privítal aj samotný gastrofest Kožuchovcov bez muziky, kde by lineup tvorili chody podobných jedál, ako bolo napríklad toto.
Otváracou bandou je organizátorské ZOZOO. Špina, krik, hnus a rachot. Niečo ako keď zapneš mlynček na kávu a do toho krik kamoša keď mu vytrhávaš nechty kliešťami. U mě dobrý. PASKUDA si udržala svoj štandard z posledných koncertov a ako som už spomínal, čoskoro by sa mali rozrásť o nového paskudiaka, takže je sa skutočne na čo tešiť. FAJRONT vidím tiež už niekoľký krát tento rok a takisto to patrilo k tým lepším vystúpeniam (oproti poslednému Trenčínu :) ). Na the WILDERNESS mám slabosť. Inteligentne textovo podaný protest prechádzajúci od soft punku až po crustové sypačky. Piesne hlavne z ich sedempalca plus nejaká novinka. Veľmi príjemná to vec a spolu s MY O VLKOCH pre mňa strop podzemnej scény. Bárny Gambl sa žiaľ nedostavil kvôli pokazenej dodávke, a tak náhradou bola kapela organizátorov ANUS. Utiekol nejaký ten čas od nášho posledného stretnutia a musím povedať, že konečne zneli ako kompaktný celok. Fakt ma príjemne prekvapili. Spevák Bača lietal z jednej strany na druhú a reval čo len hlasivky stačili. Ku mojej úplnej spokojnosti by to chcelo už len poriadnu nahrávku!
Nastal čas opäť zaskočiť ku gastro stolu, kde sa tentoraz podával šošovicový burger, nad ktorým som sa opäť pár minút rozplýval. Zabudol som podotknúť, že ceny sa pohybovali od 0,50 centov do nejakého 1,5. Skôr ale v tých spodnejších hraniciach, čo je čo povedať (oproti iným fesťákom/koncertom/akciám). Brnenské TUMMO som moc nesledoval. Z toho, čo som registroval môžem napísať len jedno slovo - Brno. Hrubozrnný nájeb s prísne diktujúcou speváčkou so záhrobným krikom. Prvé sekundy som len pozeral, či vidím dobre - teda babu, lebo vokál bol masakrálny. Na ANNE M. CHRISTIANSEN som sa celkom tešil. Cítil som tam pozostatky zo SIN OF LILITH, ktorých som mal rád. Keď spustili svoj set v pozdnej nočnej hodine a ty si videl len siluety stromov, do toho sem tam prudší vietor, strohé svetlo a melancho vybrnkávačky znásobené delayom - malo to svoje čaro. Poslednou bandou bolo orlovské DNO. Netušil som čo čakať, kedže som o tejto bande nikdy nepočul. Suverenne však môžem prehlásiť, že práve ona, bola vrcholom celého večera. Neustále zmeny tempa, každá pieseň niečím osobitá, psychopatický bubeník ... Vau, ak náhodou budú hrať v tvojom okolí - určite sa choď pozrieť, neoľutuješ.

V sobotu ráno vstávam niečo po siedmej. Osadenstvo ešte zjavne dospáva, a tak sa vydávam na prechádzku do nedalekých lesov. Zhruba po hodine sa vraciam a už sú nejakí zombie hore, a tak sa socializujem. Vyťahuje sa španielka a pri výčape sa rozbieha solídna párty, ktorá postupne pobudí aj zbytok spiacich, ktorí nešetria pejoratívami na vzniknutú situáciu :). Prvotný plán bol ísť sa kúpať na Šútovo, kedže program sa mal začať až v pozdejších poobedných hodinách. Celé ráno o tom kecám až si všimnem, že moja posádka je už lehce opilá a neutíchajúci dážď nášmu výletu asi nedopraje, tak sa aspoň vyberáme do neďalekého Martina na nákup paliva (slečna za pokladňou odomňa pýtala občiansky preukaz - ach, aký milý kompliment :) ). Inak ranná klasika - debaty o exkrementoch a zvratkách sprevádzané výbuchmi smiechu. Hrať sa malo na mieste, kde sa hralo včera, ale dážď donútil organizátorov presťahovať aparát pod vojenský stan. Ani neviem ako ubeholo celé dopoludnie (ale viem, víno...) a už sa začala zvučiť prvá kapela RANA. Znelo to celkom zaujímavo. Sem tam nájeb, ktorý skĺzol do pomalších melancho pasáží. Rozhodne to nenudilo. Ak sa nemýlim, tak kapela je pozliepaná z ľudí okolo DISTAXU a LUTRY. Druhých ALKALMOTLANKODIK (sakra, zopakuj to 3x po sebe najrýchlejšie ako vieš) som komplete kdesi prekecal a niekte tu mi začína trošku vynechávať pamäť, takže poradie kapiel bude možno ľahko pozmenené. NIČITEĽ je bezpochyby zaujímavým a hlavne originálnym zjavom v našom geopriestore, ale neviem si pomôcť - živé vystúpenia nemajú pre mňa tie správne grády. Aj v tomto prípade bola basa trošku utopená, čo teda nedodalo tej správnej hutnosti zvuku, ktoré toto trio potrebuje. Každopádne som zvedavý na ich avizovanú dosku. Danovo HLEDÁNÍ bolo opäť príjemné osvieženie a doprianím oddychu ušným bubienkom. Prierez jeho tvorbou spolu s pár evrgrínami od TYRANIE IDENTITY a záverom cover od NAIVEFIGHTERS. Skvelé, bavilo ma to celý čas. Na ROSA PARKS mám veľkú slabosť a opäť len potvrdili svoje kvality. Trochu mi je ľúto, že novšia tvorba je zameraná skoro výhradne na speváčkin vokál (predtým to bolo pestrejšie). Inak úprimnosť so skvelými príhovormi o niečom sú hlavnými zbraňami tejto kapelky.
Tu niekedy som zažil veľký zlom vo svojom živote. Kožuchovci začali robiť domáci falafel v domácej placke, domácim hummusom a domácim koriandrovým čili. Neviem čo do toho dali, ale spokojne by som si to rozvaril na lyžičke a aplikoval vnútrožilovo. Bolo to asi to najlepšie kupované jedlo, čo som doteraz jedol (seitan burger z Momentu je v tesnom závese). Zastavil som sa tam niekoľkokrát. Inak čo sa týka jedla v sobotu, výber bol viac než pestrý. Čakalo sa viac ľudí, takže strach, že by niečo z toho došlo bol neopodstatnený. Od bagiet, cez robi burgre, či grilovanú kukuricu až po notoricky známy sójový guláš (taktiež vysoký level).
Nie som fanušík disbeatu, a tak DIS-K47 sledujem len zďaleka. No nedá mi nenapísať, že sa v rámci tohoto štýlu jednalo o vyšší level. Možno to bolo práve skvelým zvukom (mali ho asi najlepší z celého festu by som povedal). Martinský hip hop so živou kapelou C.A.C.I.B. DORTMUND bol pre mňa skutočným prekvapením. Z nahrávok ma to neoslovilo, ale naživo - tých pár skladieb, čo zahrali vyznelo fantasticky. S kludným svedomím môžem povedať, že (aspoň pre mňa) sa jednalo o najlepšiu kapelu večera (OK, delili sa o prvenstvo s TELEFONOM). Nenútený pohodový hip hop s dvoma Mcs so skvelým prejavom. Dokonca aj pár ortodoxným punx to dalo sánku dole. Žilinský RATS GET FAT (alebo ako bolo na plagáte rec ged fet) s trefnými príhovormi opäť nesklamal. Sú presne príkladom kapely, ktorá mi z nahrávok veľa nehovorí, no naživo ma dokážu stále dostať svojim energickým nasadením. TELEFON a všeobecne kapely okolo bývalého Vraha sú mojou dlhoročnou srdcovkou. Túto kapelu buď miluješ alebo ju nepoznáš. Fakt netuším čo ku nim napísať. Bezchybné vystúpenie, ktoré ťa muselo svojou energiou pohltiť. Možno by som dodal, že táto kapelka zreje ako víno a každý jeden nový song je toho dôkazom. Ďalšie VETO ma moc neoslovilo, a tak som ich prekecal mimo stanu. Československá TRAUMA sa mi z nahrávky pozdávala. Brnenský hardcorepunk s niečím osobitým, ktorý trochu vybočoval z radu miestnych bánd. Žiaľ naživo sa to pozlievalo dokopy a ich celý set, plus pár prídavkov sa mi zdal trochu pridlhý. Posledné drumnbass duo ERIKA JE MOJA začalo svoj set trávnicou, ktorá sa po chvíľke utopila v echu. Na Zločinca mám slabosť. Jeho hlasový prejav sa mi neskutočne páči hádam vo všetkých jeho polohách. Totálne pankové vystúpenie bolo skvelou bodkou za týmto festivalom.
Spoločensky unavený sa odoberám na spánok do auta. Ráno sa budím opäť medzi prvými a tak pomáham pratať areál. Zombie sa pomaličky prebúdzajú a nastáva oblúbená hra: Kto nafúka nulu. Spolu s Adrikom sme sa rozdelili o prvenstvo a rýchlo mizneme späť do našich domovov.

Záverom by som dodal, že jediné mínus bola relatívne malá návštevnosť, čo sa ale vzhľadom ku počasiu dalo pochopiť. Hádam sa vidíme aj o rok!
PS: Kto spočíta koľko krát som použil slovo neskutočne, má u mňa nabudúce pohárik homemade citrónovej vodky!

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: 4+K+W

Správa:

#6930 Sajmon napí­sal/a: 22.07.2016 20:15:21

keď tak čítam tieto riadky, riadne sa začínam tešiť na ffud :D

#6929 Balki napí­sal/a: 22.07.2016 17:40:34

Clovece ALKALMOTLANKODIK mam seriozny problem vobec precitat, nie ze to este opakovat za sebou

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)