Pozývame:


St 20.3.2024
Žilina @ Hájovňa

NONCONFORMIST (SK), PRACH (SK)
výstava Peter Pyppo Dlhopolček
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

ANCHORLESS BODIES, ARI & INDI, INTERPUNKCE, MARNE, YPERITIFF (16.3.2024, Orlová @ Futra)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE (28.2.2024, Brno @ Sibiř)

Najnovšia recenzia:

OFFSIDE REIDARS - This is now 7"

Najnovší cestopis:

UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Srbská vzbura #3.14 / 2011

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


1.11.2018 KARAK, WARFUCK, WHORESNATION; Budapešť, Golya

Autor: Fog | Počet videní: 446


Francúzi momentálne na poli extrémnej muziky produkujú zaujímavé kapely. Ide im. Toto tour som si odsledoval a keď na mapu pribudla Pešť, bolo to jasné. Navyše v novom klube, ktorý sa pomaly ale isto etabluje. Nebolo o  čom. Akurát klasický problém, že nikto do auta. Tak som vyhrotil, nabalil frajerkis aj s kamoškou, nech poblednú v meste, kým sa JA budem socializovať na opačnom konci. Prichádzame pred ôsmou, vysadím ich na ich spote a trepem sa kadejakými uličkami niekoľko kilometrov niekde do riti na sídlisko, kde zaparkujem sto metrov od klubu, lebo cez rozjebané cesty je to obchádzkou ešte kilák a pol. Šialené.

Prichádzam, lešujem priestor, zdravím sa s kopou familiárnych ksichtov. Medzi nimi aj exilant Attila, takže precvičím aj rodnú reč. Zdravím sa s  WARFUCK aj celou crew a vykladám im dve fľaše borovičky. Nech vedia. Ale berie im. Polešujem klub, je to tu fasa. Akurát sa ale budú sťahovať v januári. Chalani kúpili vlastný priestor, bývalý sklad a chcú to celé poňať viac komplexne a komunitne. Teším sa, cítim potenciál. Inak je to tu v duchu DIY a domácky feeling. A musí sa skončiť o desiatej, čo je kurva výhoda, pretože inokedy sa tu na podobných akciách o pol desiatej len začína.

Pol deväť a už sa ide na to. Prví tlačia KARAK. Namiešaný hrubozrnný grind s fastcore výplachmi. Sound tučný ako Kočnerov v slipoch. Som vpredu, vidím dobre a fascinuje ma Marci za bicími. Ten štýl, ako nedostatok techniky vynahradzuje zvieracou energiou, s ktorou do toho mláti, až v podstate miestami pri hraní ani nesedí na stoličke, je proste božský. Prístup je niekedy najviac. KARAK je top. Vymlátené bicie poháňajú husté riffy a do toho Benceho neurotický vokál. Aj keď v princípe nie zložitá muzika, ale nápadito svižná a hlavne masívne natlakovaná. Ale presne v tom je sila tejto kapely. Nekomplikovať, ničiť. Krásny bordel.

Strieda sa to extrémne rýchlo, na peštianske pomery nevídane. WARFUCK. Zaujímam podobný spot, ako predtým. Nech dobre vidím na Marka. To je tiež len pán. Jebe do tých bicích ako Rimania klince do Kristových nôh. A ako to robí. S prehľadom, pohodou a popritom ešte stíha hádzať na okolie ksichty a gestikulovať. Proste radosť sledovať. Nik klasicky všade naokolo s tou gitarou. Zastaví sa len keď má niečo zarevať do mikrofónu, inak permanentne v pohybe. Dynamická show, výkon precízny a muzika pritom dosť náročná na prevedenie. Grindcore s kopou zmien, breakov, odbočiek, stopiek a vyhrávok. Neviem ako to robia, ale je neuveriteľné, ako pri tých kompozíciách a minimálne zostave dokáže táto dvojica hrať intenzívne. Ako za piatich. Keď som ich videl prvý krát, ostal som ochromený. Odvtedy mám tento pocit po každej ich showke. Fu. Aj mi pot do čela stlačilo.

WHORESNATION sú nachystaní prakticky za pár minút, nestihnem ani brko odpáliť. Takže kolotoč sa nevypína a naskakuje sa za jazdy. Treba stihnúť deadline. Nedávno im vyšiel tiež nový album a je to riadna porcia hluku. Rovnako naživo. Ich štýl je špecifický v tom, že hrajú surový grindcore bez príkras. Postavený hlavne na extrémnom tempe a deštrukčnom feelingu. Takže songy sa striedajú na lusknutie prsta, tu a tam pár sekundový noise zo samplera na vydýchnutie. Sypačka strieda sypačku, nápor strieda nápor. Až na pár miest, kde sa troška spomalí. Inak ale obrátky vražedné. Na hranici. Nápadmi ohlodané až na kostru tohto žánru. Priamočiare v tom najlepšom zmysle slova. Útok hlukom. Po posledných tónoch sa zbieraš zo zeme dohryzený ako po napadnutí svorkou psov. Deštrukčné, úderné a brutálne. Po takomto sete môže rovno nabehnúť poisťovák obhliadnuť rozsah škôd.

Síce treba ísť, ale po konci ešte blednem, motám sa a vykecávam sa. Medzitým Marci behá medzi ľuďmi a zbiera dobrovoľné vstupné na kapely. Vždy to tak funguje v tomto klube. Na veľa miestach by to neobstálo, ale tu je to osvedčený postup. Troška odkladám odchod, aj keď moc to naťahovať nemôžem. Zapalíme jeden s Francúzmi, dáme posledný debat, beriem platne, lúčim sa a miznem do auta preštrikovať sa uličkami. Naberám zvyšok a o jednej sme doma. Po všetkých stránkach klubovka jak lusk. V Pešti je fasa.

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: F+T+1

Správa:

#7502 CINTER napí­sal/a: 08.11.2018 08:13:17

paráda!!!

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

13.03. 14:16 Prasiak:


Jeden z tych trve smutnych punx hodnoti tak, že ta vlasata zruda sa postarala o dva najzimomriavejšie highlighty celeho vikendu, perfektne to bolo.. keď bude trochu viac času, tak odpovedam na inz ..
8.3.2024 UCHAFU, FUKOTY, NERVA, TVOI POSTOI (Slovensko) (cestopis)

01.03. 12:26 deegee:


Dávam koment, aby sa z nástenky trocha vytlačili tie poruské nazi nazory zo štvrtej cenovej. A hej krásny report, Ojne oporúčam tiež zažiť v Itálii. Iný level.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

01.03. 10:37 fog:


tip-top report brasko.
28.2.2024 NICOTA, SNACKTHIEF, OJNE Brno @ Sibiř (report)

20.02. 01:49 Prasiak:


Jak sme sa na poslednu chviľu rozhodli, že tam ideme, tak sme sa najviac zjebovali na tom, že Samčo, boha, to zas bude. No normalne mi ten jeho set pripomenul (tiež som ho už dlho nevidel), že ..
17.2.2024 SAMČO, BRAT DÁŽĎOVIEK, TVOI POSTOI, UCHAFU, OTRAS Spišská Nová Ves @ Divadlo Kontra (report)

13.02. 10:01 TvojaManka:


Otec, ze ty tak trochu obdivujes Putina a zaroven tak trochu nenavidis demokraticke hodnoty? Pravdu ale mas, ze vela ludi zomrelo pre mocenske chutky tohto diktatora. A pritom by stacilo, aby nezautoc ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

13.02. 09:44 Bambulka:


Dedko, vsetkym jebe, len ty tu mas vysoku skolu zivota v odbore politologia a medzinarodne vztahy. Kto je vo vojne na ukrajine agresor? Rusko zautocilo na suverennu krajinu a ty tvrdis, ze sa mali vzd ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

12.02. 14:09 Scheby:


Rozpor hlasa Slava Banderizmu? :D dobre si sa opuscil, cenim nazor zo stvrtej cenovej
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

11.02. 21:16 Dedo jozef:


Skurveny Rozpor celé roky sa hrali na veľkých Antifakov a teraz tam Sláva Banderizmu.a vám to úplne jebe?aké obsadenie Ruskom a Koreou vy ste dobre ojebany západom,A choďte do piče s tými v ..
ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!" (rozhovor)

30.01. 15:35 adrik:


axc: Áno.
(guestbook)

29.01. 08:31 axc:


cuzz ten nonconformist bude povodna zostava na koncerte?
(guestbook)