Pozývame:


Pi 10.5.2024
Košice @ Collosseum

EMPTY HALL OF FAME (CZ), SAMORAST (SK), ROŽAVA (CZ), ANTISOCIAL SKILLS (CZ)
... ostatné koncerty

Vyhľadávanie:


Najnovšie fotky:

TVOI POSTOI, FUKOTY, NIČITEĽ, MY O VLKOCH (19.4.2024, Košice @ Collosseum)

Najnovší rozhovor:

ROZPOR: "Kto chce mier, nech sa pripraví na vojnu!"

Najnovší report:

MIND.OFF, POTENCE (31.3.2024, Bardejov @ Bašta)

Najnovšia recenzia:

KAZOSTROJ - Masopust MC

Najnovší cestopis:

NONCONFORMIST (Slovensko)

Najnovší článok:

Pozvánka na Riot over river 8

Naposledy naskenovaný zin:

Predčasná vzbura #4 / 2012

Naposledy preložený text:

ARTURO - Walzer

Najnovší recept:

Goody foody na cibuľke a hríboch


18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST; Banská Bystrica @ Bosorka

Autor: Wrbo | Pridané: 19.3.2024 | Počet videní: 588

Moc sa mi do tohto reportu nechcelo, kedže som na koncert nazeral skôr "pracovneô, ale chalani na fejsbúčiku ma dostatočne vyhecovali, tak prečo vlastne nenapísať pár viet na túto krásnu akciu. Nečakaj klasický report, toto bude sentimentálny grc :-).

Koncom roka 2023 na svetlo sveta začali prenikať správy o pár koncertoch legendárnych NONCONFORMIST a s potvrdením prvého sa začali rozhadzovať siete, kto čo, kde a s kým. Kubo rovno zavolal Achmedovi, že máme záujem o ich vystúpenie v Bosorke. Ten súhlasil. Radosť neskutočná. Keď sa začali črtať konkrétne dátumy, bystrický termín vychádzal na pondelok. Moc nadšený som nebol, lebo ak sobotné koncerty dotiahnu do tých 45 ľudí (ak máme šťastie samozrejme), tak pondelok môže byť celkom slušný prepadák. Našťastie chalani nie sú takí pesimisti ako ja a vidia to celé o niečo ružovšie.

Nezapieram. Táto kapelka bola/je pre mňa jednou z najzásadnejších kapiel a myslím, že ako adolescentovi mi dala do hlavy nejeden podnet na premýšľanie. To všetko ešte umocnilo stretnutie spolužiaka na výške, z ktorého sa nakoniec vykľul Dzuro aka hell driver/kapelný technik a neviem čo ešte všetko. Pár mesiacov to ale statočne tajil a len postupne z neho kedy tedy začali vypadávať kadejaké príbehy okolo kapely, či squatu Zelený dvor. Čisté šialenstvá. To moje/naše dospievanie bola prechádzka ružovým parkom zaliata milenkou reznutou najlacnejšou cherry kolou. Dávam apel na spísanie archívov. Celý netflix môže ísť dopiče.

Ako sa blíži deň D, tak schytávam nejakú parádnu mňamku a 3 dni pred akciou končím na antibiotiách. Nevyzerá to moc ružovo a  preistotu píšem chalanom, aby sa pripravili na plán B. Ešte aj samotný pondelok si beriem v práci voľno a celý deň preležím. Hecujem sa ale, že keď zahráme ajčobylen 3 skladby a uvidím aspoň jeden song od Košičanov, bude to stačiť. Jebnem theraflu, mucosolvan a vydávam sa na cestu!

Dorážam do Bosorky pred siedmou a som príjemne prekvapený. Mrte ľudí, hlavne cezpoľných. Od Viedne, cez Prahu až po Mikuláš. Konečný počet sa vyšplhal niečo ku 100. Vekový priemer jemne 40+. Paráda, toto sa často nevidí!

Prví odštartujú svoj set PRACH. Videl som ich už X krát. Stále je to melancholické, pútavé s citom pre melódiu. Dnes idú hlavne nové songy. Moc ich ale nestíham sledovať, kedže sa vzadu rozkladám, tak skorigujeme zvuk a letím preč.

S PIVNICOU dnes dávame nový set niektoré skladby ešte nemám až tak vychytané, ale myslím, že v rámci mojich (ne)možností to bolo plusmínus poslúchateľné. Radikál mi po sete povedal, že som vyzeral ako zombie, takže len toľko k tomu :-).

Ozaj, spolu s košičanmi prišli aj VLCI, ktorí sa postarali o občerstvenie a pár miniprednášok pomedzi sety kapiel. Včerajší koncert v Košiciach bol vlastne benefitom pre toto lesoochranárske zoskupenie a dokonca aj 10% z predaja novej 2LP diskografie (mimochodom luxusné prevedenie, odporúčam zadovážiť) ide na dobročinné účely. Tu som sa trochu zamyslel, ako tento kedysi trend benefičných nahrávok upadol do stratena a že v súčasnosti sa to už takmer vôbec nerobí. Asi majú kapely dosť problémov predať svoje malé náklady v tejto presýtenej dobe (moja osobná skúsenosť, tvoja môže byť iná).

Pri dohadovaní koncertu sami Košičania navrhli, že ak chceme, tak aj bystrický koncert môže byť práve benefit. Rozhodli sme sa teda investovať do klubu a jeho zvuku. Každý kto u nás bol vie, že to všetko robíme z čistej vášne, bez bočných úmyslov a môžem vám zaručiť, že žiadne peniaze si z akcií neulievame do vrecka, často je to práve opačne. Preto veškeré opravy a nákup nových vecí ide čisto z peňazí, ktoré nám akýmsi zázrakom ostanú po akciách v peňaženke. Nehovorím, že to robíme všetko dobre, či už organizačne alebo čo sa týka zvukovej stránky. Robíme to ale najlepšie, ako vieme, tak nás berte s rezervou :-).

Niečo po deviatej sa začínajú zvučiť NONCONFORMIST. Dole sa pomaly nedá ani hýbať. Takýto nátresk si už asi ani nepamatám. Už pri zvučení nastávajú prvé problémy a vkuse vyhadzuje ističe. Keď sa nám to podarí vyriešiť, tak zasa počas prvej skladby odchádza spevový aparát. Keď idem skontrolovať, čo sa stalo, tak sa nedá ani zapnúť. Tupo čumím na zosík, ktoý stále odmieta komunikovať a riešim všetky scenáre čo kurva teraz. Ako máme záložný aparát, ale je tak o polku slabší, ako tento. Chalani sú ale v pohode, asi sú zvyknutí z 90, kedy sa všetko plátalo asi rovnako ako u nás teraz tu hehe. Aparát sa spamätá a jazda pokračuje. Potom už len pomaličky pridávam všetky spevy, aby bolo počuť aspoň niečo. Inak zahrali prierez všetkých nahrávok a ak sa nemýlim, tak zaznela aj jedna novinka (mala názov "Život"?). Pred kapelou plnka, ľudia kričia texty ... hell!

Fakt neviem čo k tomu napísať, je vidieť, že aj ked borcom tiahne na 50, či cez, tak stále je tam to srdce, bez akéhokoľvek dokazovania si čohokolvek (aj keď by bol na to nárok), či nejakého kalkulu, ktorý býva pri podobných reunionoch. Nič viac, len ryzí punk. Skláňam pomyselný klobúk a pred koncom setu sa vytrácam domov po svoju dávku farmaceutických drog.

Vyzbieralo sa úctihodných 600eur, tak hádam najbližišie budú na pódiu už aj poriadne odposluchy. Dík moc za to!

Ešte si tu chcem odložiť jeden text, lebo mám stále viac a viac pocit, že ľuďom začína neskutočne zajebávať. Držte sa!

"už sú tu zas, za podpory davu. Skrývajú fašizmus za hrdosť k národu. Menia nám dejiny, vztyčujú zástavy a špinia mysle tých, ktorí sú slabí. Pohľad beštie je iný ako poznáš z kníh, nie iný ako vravel ten, čo pochopil. Kto čo i len tušil po tých stovkách hrobov, symbolmi poznačených temných dní dejín. A ešte slzy neuschli na tvárach, už nové stekajú, už sú tu zas ..."

Pridaj komentár k reportu:

Meno:

Email:

Antispam: W+W+G

Správa:

#8009 Rado RK @ napí­sal/a: 03.04.2024 21:34:01

Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77micke a neviem kde ešte na týždennej báze hrali Visiaci, Čertůf punk, EE, SPŠ, PLEXIS davovka slobodka HT....a kopa zahraničných nielen HC kapiel.....The talks, ramonettes, skarface...už ani nespomínam....

#8006 emo napí­sal/a: 22.03.2024 19:06:35

Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.

#8005 Majo napí­sal/a: 22.03.2024 12:15:35

Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A

#8004 adrik napí­sal/a: 21.03.2024 19:21:59

http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html

#8003 Noro TT/Wien @ napí­sal/a: 21.03.2024 19:20:10

A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)

#8002 Noro TT/Wien @ napí­sal/a: 21.03.2024 19:17:03

Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal (mea culpa) a Pivnica - klobuk dole chlapi, ste dobri!

#8001 Majo napí­sal/a: 21.03.2024 11:58:33

A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,

#8000 fog napí­sal/a: 20.03.2024 21:21:13

no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.

#7999 Kubo @ napí­sal/a: 20.03.2024 11:05:22

A na záver setu Nonconformist ešte odznel cover kapely Jediná Možnosť ! Ak sa Vám dá tak určite choďte na ich koncerty v Žiline, Nitre, Bratislave, Brne a Prahe.

Zaujalo nás:

Posledné komentáre:

03.04. 21:34 Rado RK:


Bolo skvele, kopa ľudí naozaj odkiaľkoľvek...ako vždy naozaj ústretové prostredie bosorky...dik...normálne mi to pripomenulo BB spred skoro 20 rokov keď v Irishi, Tartarose, Podlaviciach, 77m ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

28.03. 14:49 deegee:


Wrbo: Nesom istý, či si Adam pamätá večer :(
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

27.03. 07:06 Wrbo:


haha super report :-) Adam mi to podal podstatne strohejšie, už aj čítam, že prečo :-D
23.3.2024 MIND.OFF, ĎAS, DEPTHS OF MEXICO, MOIRA Košice @ Collosseum (report)

22.03. 19:06 emo:


Jedina moznost spieval Achmed. bol aj Vrabec ale nie vzdy. a staly clen bol Papi na gitare. Bicie neviem kto.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

22.03. 12:15 Majo:


Jasné že Košice!!!pilier ug scény vtedy a z chromatic A
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:21 adrik:


http://muzika-komunika.blogspot.com/2017/02/jedina-moznost-skusobna-live-atrium.html
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:20 Noro TT/Wien:


A bola tu otazka na tu Jedinu Moznost. Mysli sa JM z Kosic, kde hrali clenovia Nonc., tusim v 1989-91 (inac velmi potesilo, toto pocut po vyse 30 rokoch!)
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 19:17 Noro TT/Wien:


Dobre si to napisal kamo! Oplatilo sa z Viedne prist, aj ked boli namietky, ze Noncoformistisu nezohrati, ale u mna to atmosfera koncertu (aj pred koncertom) prevalcovala. Prach som predtym nepoznal ( ..
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

21.03. 11:58 Majo:


A ktorej jedinej možnosti?lebo jedna je niekde z Handlovej,
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)

20.03. 21:21 fog:


no vidis brasko, ako si to pekne naklepal. ako nic. mucosolvan na hrad.
18.3.2024 PRACH, PIVNICA, NONCONFORMIST Banská Bystrica @ Bosorka (report)